Äntligen! Efter år av väntan kan även vi svenskar köpa en läsplatta för e-böcker. Det är dock varken de amerikanska storsäljarna Amazon Kindle eller Sony Reader som blir först ut, utan den okända koreanen Nuut.

En e-bok är ingenting konstigare än en digital version av en vanlig pappersbok. Fördelen är uppenbar. Du kan ha tusentals titlar i fickan, vilket framför allt passar på resande fot. Att många e-böcker skänks bort gratis gör saken ännu bättre.

Det går naturligtvis att läsa e-böcker på en vanlig dator eller i mobilen, men problemet är skärmarna. Det är mycket jobbigare att läsa på skärm än på papper, och en vanlig skärm har dessutom för dålig batteritid.

Läsplattan använder däremot en helt annan skärmteknik som kallas för elektroniskt bläck. Den ger samma läsupplevelse som papper, och eftersom den bara förbrukar ström när du bläddrar räcker batteriet längre. Du kan läsa upp till 10 000 sidor (mer än 20 böcker) innan det är dags att ladda.

I USA har e-böcker blivit en succé. Själv testade jag min första läsplatta för flera år sedan i New York, och jag blev blixtförälskad. Sedan dess har jag längtat efter en svensk variant, och nu är den alltså här. Lagom till bokmässan i Göteborg den 24 september släpps Nuut i Sverige.

Känns som en bok
På många sätt är Nuut en behaglig bekantskap. Den sex tum stora svartvita skärmen är precis lika skarp som man kan förvänta sig, och den påminner mer om en papperssida än om en datorskärm.
Storleksmässigt är Nuut också jämförbar med en vanlig bok. Den är visserligen lite bredare, men å andra sidan betydligt tunnare. Med sina 290 gram väger den dessutom nästan lika lite som en pocketbok. Franska konkurren Cybook må vara 100 gram lättare, men det är trots allt inte något problem att stoppa Nuut i jackfickan eller handväskan.

Däremot lär koreanerna knappast vinna några designpriser. Nuuts kantiga industridesign passar bättre på det forna Televerkets serviceavdelning än på ett Iphone-trendigt kafé. Och användargränssnittet är ungefär lika kantigt. Det krävs onödigt många menyhopp – och med totalt 17 tangenter borde Nuut kunnat ha varit betydligt mer användarvänlig. Det här är dock en detalj. När du väl har börjat läsa din bok behöver du bara hålla reda på de två bläddertangenterna.

Ett större problem är hanteringen av böcker. För att lägga in en e-bok måste du öppna datorns webbläsare, gå ut på nätet, hämta boken och spara den på datorns hårddisk. För vissa böcker måste du till och med installera tilläggsprogrammet Adobe Digital Editions. När det är klart får du koppla ihop Nuut med datorn via usb och gå in i läsplattans meny för att växla till överföringsläge. Först nu kan du lägga över filen. Puh!

I en värld där vi har vant oss vid trådlös överföring hade det förstås varit betydligt mer naturligt att ladda hem boken trådlöst via wifi eller 3g. Så här fungerar Amazon Kindle i USA, och det är en av framgångsfaktorerna.

Klarar inte alla böcker
Nuut har även problem med filformat. Den klarar inte Mobipocket, som är ett av de största e-boksformaten. Eftersom många av nätets gratisböcker läggs ut i Mobipocket begränsar det nyttan. När vi testade gick det inte att använda Nuut för att låna e-böcker på de svenska biblioteken. Efter vårt test har dock detta blivit möjligt uppger den distributören Royal Line.

Trasslet med olika filformat tror jag är en förklaring till att e-böckerna ännu inte har lyft, men nu finns det faktiskt hoppfulla tecken. Branschen har tagit fram ett öppet format som heter Epub, och om det slår igenom lär krånglet bli mindre. Naturligtvis klarar Nuut av Epub.

Men ska vi dessutom bli villiga att köpa en läsplatta tror jag dessutom att det krävs betydligt lägre priser. De 3 000 kronor som Nuut kostar är på tok för mycket med tanke på att du får en komplett dator för lika mycket. Med den prislappen lär Nuut bara locka oss entusiaster.

Nuut NP602
Plus: Lätt och smidig. Bra skärm. Funkar även för mp3-böcker och musik.
Minus: Alldeles för dyr. Krånglig bokhantering. Klarar inte alla format.
Betyg: (6 av 10)

Fakta

Kontakt: Royal Line
Skärm: 6 tum, 600x800 pixlar.
Minne: 1 GB (varav 500 MB används för systemet)
Batteritid: Upp till 10 000 sidor enligt tillverkarens beräkningar.
Mått: 18x14x2 cm (tjockaste punkten)
Vikt: 290 gram.
Tillgängliga format: Text (epub, pdf, txt), bild (jpg, bmp, gif, png) och ljud (mp3, wav)
Pris: Omkring 3 000 kronor (börjar säljas 24 september).