Tidigare i veckan släppte Google en testversion av ett insticksprogram för Microsofts Internet Explorer. Insticksprogrammet Google Chrome Frame gör det möjligt att använda Google Chromes renderingsmotor inuti Internet Explorer.

Enligt Google gör insticksprogrammet, som fungerar på samtliga versioner av Internet Explorer, IE8 upp till tio gånger snabbare på att tolka javaskript.

Microsoft gick igår ut med ett meddelande där företaget går till kraftig attack mot Googles initiativ. Enligt Microsoft skapar Googles insticksprogram allvarliga säkerhetsbrister i Internet Explorer.

- Det betyder nödvändigtvis inte att ett insticksprogram är osäkert i sig självt, men att köra en webbläsare inuti en webbläsare kan fördubbla risken för allvarliga säkerhetsbrister, säger Microsofts chef för Internet Explorer, Amy Bazdukas.

Microsoft hävdar även att om en användare kör Googles insticksprogram så kommer integritetsskyddet i IE8 att avväpnas och inte fungera som det ska. Enligt Microsoft kan användare inte längre radera sin surfhistoria på ett korrekt sätt.

- Google Chrome Frame är en risk vi inte skulle rekommendera till våra vänner eller familj, säger Microsoft i ett uttalande under gårdagen.

Google Chrome Frame är än så länge endast släppt i en testversion. Insticksprogrammet gör det möjligt för användare av Internet Explorer 6, 7 och 8 att använda den betydligt snabbare renderingsmotorn från Google Chrome tillsammans med Internet Explorers gränssnitt.

IDG News