En av fördelarna med internetuppslagsverket Wikipedia är att vem som helt kan redigera information och vara med att korrigera eventuella faktafel.

Dessvärre finns det en och annan lustigkurre som vill utnyttja öppenheten i Wikipedia. Det har resulterat i en rad olika artiklar som har varit helt åt skogen. Här är tio av de knasigaste inläggen som hann publiceras.

1. Robbie Williams äter husdjur
Ett inlägg i Wikipedia år 2006 uppgav att den brittiska sångaren Robbie Williams tjänar sitt levebröd på att äta husdjur, helst i brittiska pubar. Wikipedia kritiserades för faktafel då många hävdade att det inte rörde sig om pubar.

2. Tony Blair dyrkar Hitler
Ett inlägg om Tony Blair i februari 2006 gjorde gällande att Storbritanniens premiärminister hade idolposters på Hitler i sitt pojkrum när han växte upp. Artikeln upplyste dessutom läsarna om att Tony Blairs mellannamn var Whoop-de Doo.

3. Bill Gates är djävulen
I Wikiedia-artikeln om Bill Gates fanns under några dagar en bild på Bill Gates där någon lagt till djävulshorn och Hitlermustasch.

4. David Beckham målvakt i Kina
En version av artikeln om fotbollsspelaren David Beckham år 2006 hävdade att han var målvakt i det kinesiska landslaget under 1700-talet.

5. Filosofisk väderhallåa
Under en okänd tidsperiod uppgav Wikipedia att den gamla grekiska filosofen Platon var en väderhallåa på Hawaii som skriver för tidningen Cosmo Girl.

6. Jane Fonda har en hund
Skådespelerskan Jane Fondas biografi raderas helt en gång och ersattes med texten ”Hon har vunnit en Oscar och äger en hund”.

7. Miley Curys död chockerade fans
Tusentals beundrare av tonårsidolen Miley Cyrus fick en chock när en artikel om henne i Wikipedia hävdade att hon dött i en bilolycka.

8. Hemingways faktabok
Ernest Hemingway fackbok med den engelska titeln Death in the Afternoon (Döden på eftermiddagen) var en faktabok som handlade om ceremonier och traditioner inom spansk tjurfäktning. Wikipedia rapporterade emellertid under en tid att boken handlade om ceremonier och traditioner bland spanska prostituerade.

9. Vampyren Nancy Pelosi
Nancy Pelosi som är talman i USAs representanthus uppgavs i Wikipedia för att vara av italiensk härkomst och italienare dricker blod från barn.

10. En grönare version av Kama Sutra
Wikipedia hävdade en gång att den brittiska tv-kändisen och trädgårdsmästaren Alan Titchmarsh hade gett ut en ny version av den gamla indiska sexhandboken Kama Sutra.

För lite mer uttömmande exempel på desinformation rekommenderar vi parodisajten Psyklopedin. Här är en utmärkt artikel om Sverige.