Visst vore det toppen att ha favoritfilmen med på resan i behändigt format. Och nej, nu tänker vi inte på en bärbar dator.

Det är inte bara datorer som blir snabbare och får mer lagringsutrymme. Även våra mobiltelefoner blir allt mer avancerade och i dag är det inte ovanligt att en telefon kan spela upp både musik och video.

I och med det ökade lagringsutrymmet får det många gånger dessutom plats hela långfilmer i mobilen, förutsatt att du sparat dem på rätt sätt.

Att kopiera en långfilm från en dvd är visserligen inte helt riskfritt. Många dvd-filmer har som du säkert känner till inbyggda kopieringsskydd och det är olagligt att bryta dessa skydd bara för att göra en säkerhetskopia.

Däremot är det faktiskt helt okej att bryta kopieringsskyddet om du har en enhet, låt oss säga en mobiltelefon, som annars inte kan spela upp dvd-filmen.

Du kan läsa mer om vad lagen säger om upphovsrätt och kopieringsskydd längre ned på den här sidan, men låt oss nu gå vidare till det roliga – hur du omvandlar en dvd-film till ett format som passar just din mobiltelefon.

3gp vanligast
Innan du börjar bör du ta reda på vilket videoformat och vilken upplösning din mobiltelefon klarar av att visa, då det många gånger inte är samma format som på vanliga datorer.

I dagsläget är det lite udda formatet 3gp det vanligaste bland mobiler, men i takt med att mobilerna blir allt mer avancerade börjar det dyka upp modeller med stöd för exempelvis divx och xvid. Det är samma typ av videofiler och kompression som är vanliga på datorer. Det enklaste sättet att ta reda på vilket videoformat och vilken upplösning din mobil kan hantera är att kolla i handboken eller på tillverkarens hemsida.

Om du mot förmodan inte hittar någon information där är Google alltid din vän. En enkel sökning på din mobilmodell bör visa vad den kan.

För bara ett par år sedan var det riktigt krångligt att göra om en dvd-film till ett annat format. Processen bestod av många steg, det krävdes flera olika program (ibland ett för videon och ett för ljudet) och ofta blev ljudet felsynkroniserat. Det var med andra ord bara något för de riktiga entusiasterna.

Bara att stoppa in skivan
I dag är situationen en annan och beroende på mobiltelefonmodell och vilken dvd-film du vill kopiera kan det i vissa fall bara vara en fråga om att stoppa in skivan, välja format och sedan trycka på Convert – så sköter programmet allt själv.

Det finns en uppsjö av olika program på nätet för att kopiera dvd-
filmer. Har du en mobil som bara har stöd för något obskyrt format eller planerar att regelbundet kopiera dvd-filmer till din mobil kan det därför vara en idé att kasta ett öga på lämpliga kommersiella program.

De kan ofta göra allt från att kringgå kopieringsskydd till att omvandla filen till just det där obskyra videoformatet som du behöver – i bara ett steg.

I den här guiden tipsar vi dock om hur du kan omvandla dvd-filmer helt gratis. Finns det någon hake med det, undrar du kanske? Nja, egentligen inte, den enda nackdelen är att det i vissa fall kommer att kräva fler steg.

Troligen behöver du ladda ned flera olika program, beroende på kopieringsskyddet på din dvd-film och formatstödet hos din mobiltelefon.

Men om du följer vår steg för steg-guide för de olika momenten ska det gå ganska enkelt ändå. Så nu kör vi igång!
_____________________________________________________

STEG 1:
Gå runt kopieringsskyddet på dvd-filmen

Det första steget för att kopiera dvd-filmen är att gå runt kopieringsskyddet, men vet du med dig att filmen i fråga inte har ett sådant skydd kan du direkt gå vidare till nästa steg i guiden. Välj då själva dvd-skivan som källa i stället för de filer som skapas i detta steg.

Börja med att ladda ned och installera programmet Dvdfab som finns på www.dvdfab.com/free.htm, Programmet kringgår dvd-filmens kopieringsskydd och gör en kopia av skivan på din hårddisk.

Stoppa i dvd-filmen (stäng eventuella program som automatiskt försöker spela upp filmen) och starta sedan programmet.

I betalversionen av Dvdfab finns möjligheten att direkt göra om filmen till ett mobilvänligt format, men här tänker vi använda oss av funktionen HD Decrypter, som är gratis. Se till att du har plats för en hel skiva, kring 4,7 gigabyte, på din hårddisk innan du börjar.


Gratis. Välj Dvdfab-funktionen HD Decrypter som är helt kostnadsfri.

Då vi inte är intresserade av förhandsreklam och annat extramaterial till vår film väljer vi alternativet Huvudfilm, varpå programmet automatiskt markerar den fil som innehåller hela filmen (det brukar vara den fil som har längst uppspelningstid).


Huvudfilm. Med det alternativet valt slipper du filmens förhandsreklam.

Välj sedan dvd-skivan under Källa och en mapp på din hårddisk under Mål.

I de flesta fall bör standardinställningarna fungera fint, så klicka nu helt enkelt på Nästa och sedan på Starta.

Med vår film tog denna process ungefär 20 minuter och när programmet är färdigt bör du ha en kopia av hela dvd-skivan, utan kopieringsskydd, på din hårddisk.


Kopiera. Räkna med att kopieringen tar åtminstone 20 minuter.

STEG 2:
Mobilkoda filmen och fixa rätt inställningar

Nästa steg är att koda om filmen så att den går att läsa från din mobiltelefon. Här finns en rad program att välja på, beroende på vilka inställningar du vill åt och vilka format din mobil har stöd för. Vi rekommenderar gratisprogrammet Handbrake, handbrake.fr, som har en rad intressanta inställningsmöjligheter som deinterlacing och möjlighet att lägga till undertexter.

Programmet kan dock inte hantera filformat som 3gp. Om din telefon kräver 3gp och du vill ha undertexter i din film föreslår vi att du ändå kör Handbrake först, och bara väljer ett valfritt filformat. Sedan kan du ändra format enligt steg 4. Om du däremot inte är intresserad av de extra finesser som Handbrake erbjuder kan du hoppa direkt till steg 4 och välja filerna som skapades i föregående steg som källa.

För att använda Handbrake startar du programmet och importerar de filer du skapat med hjälp av knappen Source. Navigera fram till rätt mapp (eller skiva, om du skippade steg 1).

Ett tips är att inte köra hela filmen på en gång. Gör först ett test med bara en liten del av filmen för att kolla att filmen passar på din mobil. Exempelvis ville vår Sony Ericsson P1 inte spela upp vissa filmer, trots att vi kodat dem i format som tillverkaren påstod att telefonen skulle klara av; Inte heller ville den veta av filer kodade i en upplösning som var högre än mobilens skärm.


Handbrake. Med det här gratisprogrammet kodar du om filmen så att den går att visa i din mobiltelefon.

STEG 3:
Gör inställningar för ljud och bild

Handbrake har ett gäng förinställda profiler för exempelvis Apples Ipod och Sony Playstation Portable, men om ingen av profilerna passar får du göra dessa inställningar manuellt. Uppgifter om vilka format och upplösningar din mobil har stöd för hämtas enklast via tillverkarens hemsida eller med hjälp av Google.


Omvandla. Beroende på hur ny din dator är tar det olika lång tid att göra en hel film klar.

Du börjar med att välja filformat (ibland kallat behållarformat, läs mer nedan) under Output settings samt beskära och ställa in rätt upplösning under fliken Picture Settings.

Andra intressanta inställningar är exempelvis Deinterlace, som i vissa fall kan göra underverk för bildkvaliteten (se bildjämförelsen nedan).


Hastighet. Under fliken Video ställer du in hur många bilder per sekund som ska visas. Vill du spara plats kan du välja ett så lågt värde som 15.

Under fliken Video kan du ställa in videokompressionen (på engelska kallas det codec), samt upp-dateringsfrekvens. Här får du helt enkelt pröva dig fram till en inställning som passar, men vill du spara plats är det inga problem att köra 15 bildrutor per sekund.

I Target size ställer du in hur stor du vill att målfilen ska vara, varpå programmet automatiskt anpassar kvaliteten – en mycket praktisk finess då just utrymmet ofta är en begränsande faktor på mobiltelefoner.


Undertexter. Under Audio & Subtitles letar du upp rutan Subtitles och ställer in alternativet Svenska.

Det sista du behöver göra innan du sätter igång omvandlingen är att gå in under fliken Audio, där du ställer in ljudformat samt om du vill ha med undertexter i filmen.

Ett generellt tips är att ljudet är viktigare för filmupplevelsen än många tror – tumma hellre på bildkvaliteten än ljudet.

När alla inställningar är färdiga trycker du helt enkelt på knappen Start så sätter det igång.

Att omvandla en hel film beror helt på hur snabb din dator är, men en någorlunda modern dator kan konvertera en hel film på under en timme.

STEG 4:
Installera Prism och ändra format

Om din telefon kräver ett format som Handbrake inte har stöd för rekommenderar vi gratisprogrammet Prism Video Converter för att göra om videon. Du kan ladda ned det på www.nchsoftware.com.(Om filen däremot redan är i ett format som din telefon har stöd för kan du direkt gå vidare till steg 5.)


Prism. Använd det här programmet för att omvandla filmen om din mobil inte accepterar formaten i Handbrake.

När du har installerat och startat Prism Video Converter väljer du Add file och navigerar sedan till filen du skapade med Handbrake.

Välj var du vill att den färdiga filen ska hamna och ställ sedan in rätt format, upplösning och uppdateringsfrekvens under Output
format
längst ned.

När du känner dig nöjd trycker du på Convert.

STEG 5:
Lägg över videon till din mobil

Det sista steget är att föra över filen till din telefon. Innan du gör det kan det vara en bra idé att dubbelkolla att konverteringen blev bra genom att först spela upp filmen på din dator, något som förslagsvis görs med programmet VLC (du hittar det på Månadens cd och på videolan.org), ett gratisprogram som kan spela upp i princip alla videoformat på marknaden.

För överföring av filen finns en rad olika alternativ beroende på vilken telefonmodell du har, allt från bluetooth till usb-kabel eller minneskort. Det snabbaste alternativet är utan tvekan via minneskort, så om din telefon använder minneskort och din dator har en minneskortsläsare, rekommenderar vi det alternativet. Att föra över en hel film via bluetooth är minst sagt tålamodsprövande.
______________________________________________________

LILLA FILMORDLISTAN

Interlaced: Ibland kallad ”sammanflätad”. Ett sätt att komprimera video genom att varje bildruta bara innehåller ”varannan linje”, men kan få oönskade effekter om det är mycket rörelse i videon. Mot-satsen är progressivt, då hela bildrutor skickas varje gång.

Codec: Kommer från engelskans compress/decompress och beskriver hur informationen i videon komprimeras och dekomprimeras. Kända videocodec är divx och xvid. Mp3 (Mpeg-1 audio layer 3) är en vanlig codec för musik.

Behållarformat: Beskriver på vilket sätt videodata (som genereras av codecen) är sparat i filen. Kan även innehålla information om artist, undertexter, tider med mera. Exempel på behållarformat är avi och 3gp. Ibland heter codecen och behållarformatet samma sak, som i fallet med qt och Quicktime.


Sammanflätad. Om videon i fråga är interlaced (bilden till vänster) kan Handbrakes funktion Deinterlace göra underverk för bildkvaliteten.
______________________________________________________

FÅR JAG BRYTA KOPIERINGSSKYDDET?

Att bryta kopieringsskyddet och föra över en dvd-film till din mobiltelefon hamnar lite i en gråzon vad gäller juridiken kring upphovsrätt.

Å ena sidan är det olagligt att bryta kopieringsskyddet på en dvd-film bara för att göra en säkerhetskopia, även om kopian endast är för privat bruk, men å andra sidan har du laga rätt att kringgå ett kopieringsskydd om det krävs för att kunna titta på filmen.

Så här svarar justitiedepartementet på några frågor om upphovsrätt:

Får man kringgå kopieringsskyddet på till exempel en cd-skiva för att göra en kopia för privat bruk?
– Nej. Det är förbjudet att kringgå kopieringsspärrar och annat som används för att hindra eller begränsa kopiering av till exempel musik eller film. Har man köpt en cd eller dvd som är försedd med kopieringsspärr får man inte ta bort spärren ens för att göra en kopia för privat bruk. Skälet till detta är att förbudet mot att kringgå kopieringsskydd i sådana fall skulle bli verkningslöst; alla skulle då kunna hävda att de endast kringgår kopieringsskyddet för att ta kopior för privat bruk.

För att kunna lyssna på cd-skivor med kopieringsskydd i en dator måste man ofta kringgå kopieringsskyddet.Är det olagligt?
– Nej, det är tillåtet att gå förbi spärrar som hindrar dig från att till exempel lyssna på en cd-skiva i vilken apparat du vill. Man kan alltså lagligen gå förbi en spärr för att spela upp musik, filmer med mera på alternativa operativsystem. En förutsättning är dock att man har lovlig tillgång till det exemplar man vill lyssna eller titta på, till exempel genom att man köpt en cd-skiva.

_

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Dvdfab HD Decrypter (www.dvdfab.com/free.htm), Handbrake (handbrake.fr) och VLC Media Player (www.videolan.org).
Tid: 45 minuter.

Det här behöver du:

  • Dator med dvd-läsare samt program som du laddar ned enligt guiden nedan.
  • Mobiltelefon.
  • Dvd med filmen du vill titta på.

Det här lär du dig:

  • Att kopiera en film i ett format som kan spelas upp i din mobiltelefon.
  • Att föra över filmen till mobilen.