Var fjärde svensk i åldern 15-29 år är en brottsling. Det är nämligen under den åldersperioden som man laddar ned mest, skriver TT angående en färsk undersökning från Sifo.

16 procent av männen men bara 5 procent av kvinnorna laddar ned musik olagligt, enligt undersökningen. 76 procent av fildelarna svarar att de inte oroar sig för att åka fast.

Sifos undersökning visar samtidigt att lagen inte varit helt uddlös. 16 procent av de som svarade uppger att de helt slutat ladda ner efter att lagen infördes.

46 procent av de som tillfrågats säger sig vara beredda att sluta med fildelning om det finns lagliga alternativ. Det här är något som tv-operatören Viasat, som beställt undersökningen, vill belysa.

I ett pressmeddelande säger Viasats vd Hans Skarplöth att:

"Vi behöver fler bra och prisvärda lagliga alternativ för att förhindra illegal nedladdning. Bara 27 procent tycker att alternativen är tillräckligt bra i dag. De kommersiella aktörerna måste därför agera mer kraftfullt för att locka fler att bli lagliga samtidigt som vi måste bli bättre på att informera om de alternativ som faktiskt finns".

Laddar du ned upphovsrättsskyddade filer?
Det är inte längre tillåtet att rösta.