>>Test: 5 nettop-pc du kan fästa bakom skärmen

Under drygt ett års tid har pc-världen dominerats av små, lätta och billiga datorer. Det har märkts tydligt även hos oss på PC för Alla. Det har skrivits spaltmeter om små netbook-pc, billiga netbook-pc, netbook-datorer med Linux, netbook med Windows, netbook med stor skärm, med 3g, och med lång batteritid.

Men samtidigt som netbook-pc har gjort sitt segertåg över världen har samma plattform som den är byggd på, framför allt Intels Atom-processor (men också andra) börjat dyka upp även i stationära datorer.

Datorn bakom skärmen

I vintras och i våras visade Asus, Shuttle och MSI att man kan bygga en snygg och användbar allt i ett-dator genom att i stort sett ta en netbook och vända den ut och in. Med datorn bakom skärmen, och mus och tangentbord löst bredvid, var datorn för det kompakta arbetsrummet och den lilla budgeten född.

Men om du redan har en skärm då? En som du är riktigt nöjd med? Är det då värt besväret att skaffa en allt i ett-dator?

Den nya stationära
Nej, det finns faktiskt en annan liten kategori supersmå datorer som lurar i vassen och kan bli ett allvarligt hot mot både allt i ett-datorerna och vanliga stora kontorsburkar.

De här datorerna kallas för nettop, en dator för skrivbordet som bygger på samma principer som en netbook-dator.

Kännetecknen är låga prestanda, låg energiförbrukning, lågt pris, ingen dvd, få externa portar, kompakta mått och låg vikt. Det här är, precis som sina bärbara kusiner, datorer som inte är tänkta för annat än surf, lite kontorsjobb och en och annan mediefil. Vissa klarar mer än andra, ett par stycken duger till och med för att spela upp högupplöst video, men det är inte direkt datorkraft som står i fokus här.

Vi har samlat ihop de flesta av de datorer som går att få tag på i detta än så länge begränsade utbud, och kan konstatera att trots många likheter är det också en hel del skillnader på datorerna, inte minst i datorkraft och i frågan om vilket operativsystem som körs på den.

Här har vi allt från gamla sega processorn AMD Geode till de senaste Atom-modellerna och pigga grafikkort. Datorerna kör allt från specialdesignade Linux till Windows Vista och till och med Windows 7. Välkomna att kika på testet av en spännande nyhet.

>>Test: 5 nettop-pc du kan fästa bakom skärmen