Grafikmuskler i mångsidig Revo

Det har varit en mindre hysteri runt Acers nettop-pc Revo, eller Revolution som det fullständiga namnet är. Det är en av de första datorerna med Nvidias nya Ion-teknik för förbättrad grafik i supersmå datorer. Med den ska du få låg värmeutveckling, lång batteritid (i bärbara) och tillräckliga prestanda för att köra hd-video och spela lättare spel.

Vårt intryck efter att ha utsatt vår Acer Aspire Revo R3600 är att Ion lever upp till förväntningarna, men inte mer än den absolut måste. Den är inte snabbast i testet, Asus Eee Box EB1006 med ati-grafik är snäppet piggare, men det råder inget tvivel om att båda innebär ett rejält lyft i jämförelse med vad den här plattformen har kunnat göra tidigare.

Trots att Revo kör sega Windows Vista så flyter allt på riktigt bra, och att jobba i Office, spela Youtube-klipp och läsa nättidningen samtidigt går alldeles utmärkt. Att titta på flash-film i hd-kvalitet går däremot bara med nöd och näppe och vi får bildproblem.

Bäst på kontoret
Acer Aspire Revo R3600 marknadsförs som en möjlig mediedator för vardagsrummet, och den har, förutom vga-utgång, också hdmi-port för inkoppling direkt i platt-tv:n. Problemet är att den låter en hel del. Kylning med susande fläktar gör sig ständigt påmind. Vi tycker den lämpar sig bättre på kontoret.

Revo R3600 är prisvärd och användbar, med finesser som kortläsare och esata-port inbyggda. Att den är riktigt stilig skadar ju inte, och ett så kallat vesa-fäste låter dig skruva fast datorn bak på datorskärmen.

Betyg: (9 av 10)


Doldis med Windows 7

Brittiska Aleutia är ingen känd datortill-verkare i Europa, men desto större i Mellanöstern och Afrika, där deras kompakta, stryktåliga och relativt billiga datorer har blivit populära. De säljs också här i Europa, och är väl värda en titt.

Aleutia T1 är den klumpigaste datorn i testet, men den är inte tyngst. Det svarta plåtskalet är inte direkt glamouröst – här är det praktiskt funktion som gäller. Den har gott om usb-portar och både gammal vga-utgång och dvi för skärm. T1 saknar trådlös nätverksfunktion, men det finns invärtes plats för en mini PCI Express, perfekt för ett wifi-kort.

Hänger inte med i filmvisning
Prestanda är som hos en bättre netbook-pc. Däremot har T1 mer generöst med minne, två gigabyte precis som Acer Revo. Det gör att processorkrävande saker som kontorsjobb, webbsideshantering och Flash håller jämna steg med de andra toppdatorerna i testet.
Grafikdelen är svagare, så kvaliteten på videouppspelning är inte på samma nivå.

En annan sak som skiljer Aleutia T1 från mängden är att den säljs med Windows 7 redan nu. För en slant (den säljs också med Ubuntu Linux eller utan operativ) får du en Windows Vista-licens med fri uppgradering till Windows 7 när det är tillgängligt.

Datorns säljs också med olika konfiguration av minne och hårddisk, bland annat går det att välja ssd-disk. Gör du det blir datorn dessutom helt knäpptyst, eftersom kylningen för övrigt är passiv. Tre års garanti är också trevligt generöst.

Betyg:  (7 av 10)


Asus är tyngst och snabbast

Den hittills mest välkända nettop-datorn är Asus Eee Box. De första boxarna dök upp redan i slutet av förra året, och sedan dess har flera nya modeller släppts, och säljs i många större datorvaruhus och elektronikkedjor. Den senaste skapelsen från Asus heter Eee Box EB1006, och är en medieinriktad dator som ser ut att satsa på direkt konkurrens med Acer Aspire Revo.

Den enda skärmutgången som finns är en hdmi, och någon adapter till dvi får du inte med. I stället får du en ir-mottagare som kopplas till usb och en fjärrkontroll.

Ett problem med det är att det bara sitter två usb-kontakter baktill, så om du vill ha tangentbord, mus och fjärrkontroll samtidigt måste en av dem kopplas in på framsidan.

Klarar sig med den äran
Det ryktades också länge att Asus skulle välja Nvidias Ion-chips i EB1006, men här är det i stället ATI och Mobility Radeon HD 4530 som står för grafiken. Med den äran faktiskt, faktum är att Eee Box EB1006 till och med är några procent bättre än Aspire Revo i våra prestandatester. Förutom när det gäller hårddisken, Asus verkar ha valt en något långsammare hårddisk för sin dator.

Det är ingen större skillnad på datorerna. Eee Box är en riktigt bra lösning för dig som vill använda tv:n i vardagsrummet för att surfa på, eller kolla webbklipp eller bilder.

Kan du hitta en dvi-adapter eller en datorskärm med hdmi så går den utmärkt att flytta in på kontoret och till och med att fästa på skärmen med medföljande vesa-fäste.

Betyg:  (8 av 10)


Compulab får plats i handen
Vi har inte finkammat planeten, men vi tror att Compulab Fit PC 2 är den minsta fullfjädrade pc-datorn någonsin. Den får de andra smärta datorerna att verka nästan klumpiga i jämförelse, med en vikt på bara 360 gram. Sedan måste du givetvis plugga in ett gäng kablar baktill och en strömadapter, men även då är den så liten att den lätt kan komma bort på ett stökigt skrivbord. Även här finns möjlighet till montering bak på en skärm, men du får köpa ett vesa-fäste separat.

Riktigt hygglig fart
Med den piggare varianten av Atom-processorn Z530 är prestanda hyggliga för att vara i netbook-klass, webbläsare och Office-
program flyter på fint. En och annan filmfil går även bra att spela upp, så länge den inte är alltför högupplöst. Skärmutgången är av hdmi-typ, men du får med en dvi-adapter för vanliga datorskärmar.

Att spela hd-video problemfritt på skärmen eller tv:n är däremot lite optimistiskt, speciellt om materialet är hårt komprimerat. Här skulle Compulab behövt till exempel Ion-chipset för att hänga med i konkurrensen. Men då är det frågan om datorn hade gått att bygga så här extremt liten.

Den lilla burken blir mycket varm, men verkar inte behöva särskilt mycket fläktkylning, så den är i det närmaste knäpptyst. För den miljömedvetne är en maxeffekt på 11 watt en viktig pluspoäng. Det här är en utmärkt och som sagt extremt liten och strömsnål kontors-pc som håller för vardaglig arbetsbelastning.

Betyg:  (7 av 10)


Akterseglad Linux-dator
Linutop kör Linux i stället för Windows. Du får alla program du behöver förinstallerade. Du får Openoffice för kontorsjobb, Firefox för webben samt flera andra småprogram, som mediespelare och filhanterare. Du slipper alltså lägga pengar på Windows och Office. Linutop är också näst minst i testet och tystare, svalare och ännu mer strömsnål än Fit PC 2, bland annat tack vare en flash-disk i stället för snurrande hårddisk.

Men där slutar fördelarna. I alla andra avseenden är datorn akterseglad av konkurrenterna. Processorn är en AMD Geode LX800 med en klockfrekvens på en halv gigahertz och den har 512 megabyte ram-minne. Även om operativsystemet i sig flyter på ok, så verkar tillverkaren glömt att sådant som webb-innehåll har utvecklats sedan 90-talet, och kräver mer datorkapacitet.

Ynkligt lite minne
Flash-disken är inte en modern ssd, utan samma sorts sega minneskrets som segade ned tidiga netbook-datorer. Disken är på ynkliga en gigabyte. Det är knappt det går att lagra en samling mp3-filer eller buffra ett längre strömmat videoklipp i webbläsaren.

Att koppla upp sig på ett nätverk (med sladd, wifi finns inte) med dhcp var en nervös historia, där uppkopplingen gnydde och dog efter femton minuter. Det var helt omöjligt att ställa in grafikkretsen att producera en bild med samma storlek som vår bildskärm (1 680 x 1 050 bildpunkter), trots att den ska klara större än så. Vi fick nöja oss med en snäppet mindre, tillplattad och småsuddig.

Betyg: (2 av 10)


Fakta om de testade datorerna


Här är alla datorernas testvärden

Den här gången testar vi datorerna med
programmet PC Mark 2005, då de inte har Windows Vista och inte fungerar med PC Mark Vantage 2005, vårt vanliga testprogram.

Totalbetyg. Datorns genomsnittsprestanda i PC Mark 2005, baserat på delmomenten.

Processor. Processorns kapacitet testas i en mängd olika moment: genom att skala om bilder, komprimera och kryptera filer, samt avancerad komprimering av ljud. Testet belastar processorn, men påverkas föga av minne och grafikkort.

Minne. Här testas direkt skrivning till och läsning från minneskretsarna. Oilka stora mängder data skrivs och läses för att simulera varierande minnesanvändning.

Grafik. Grafiktestet testar datorns spelprestanda i 3d, men även hur snabbt datorn kan rita upp fönster och effekter, samt hur datorn klarar videouppspelning.

Hårddisk. Hårddisken testas i fem olika tester: hastighet vid läsning och skrivning, hastighet vid laddning av stora program, virussökning, samt en simulerad start av Windows XP.

Grönt: bäst
Rött: sämst

Fakta

Samtliga tillverkare som säljer nettop-datorer på den svenska marknaden, antingen med svensk återförsäljare eller via online-beställning, bjöds in till testet.

Bland de tillfrågade kunde fyra leverantörer ställa upp med datorer, och den femte, Acer Aspire Revo, fann vi via återförsäljaren Komplett.se.

En tillverkare, MSI, valde att inte delta, då de har slutat sälja nettop-datorer till privatpersoner.

Datorerna kördes med de operativsystem, konfigurationer och förinstallerade program som de levereras med. Prestandajämförelser gjordes i PC Mark 2005 (förutom för Linutop, där det inte var möjligt) samt subjektivt med ett flertal plattformsoberoende testmoment: Duplicering av en stor fil, laddning och visning av en stor pdf-fil, laddning och rendering av en tung webbsida från en server i det lokala nätverket, och uppspelning av låg- och lågupplöst video i mpeg-4 och flash-format.

Datorernas energiförbrukning mättes med effektmätare vid passivt läge, samt vid maximal belastning av processor och grafikkort. Ljudnivån mättes på 50 centimeters avstånd i en dämpad kontorsmiljö med 30 decibels bakgrundsljud.

Baktill på många nya platta datorskärmar sitter det fyra små skruvhål. De är gjorda för ett väggfäste av så kallad vesa-typ, en standard för fästen som gör att du kan montera skärmen på en vägg eller på en arm i stället för att ha den stående på sin fot på skrivbordet. Men nettop-tillverkarna såg genast en annan användning för detta. Finns det skruvhål kan du skruva fast vad du vill. Till exempel en dator. Därför har alla datorerna i det här testet möjlig-heten att fästa på vesa-platsen baktill på skärmen. På så vis kan du kombinera din dator och skärm och bygga din egen allt i ett-dator.

Steg 1. Här monterar vi på en HP-skärm. Asus dator har inga färdiga fästen för vesa, utan du får med ett specialfäste som monteras baktill på skärmen med fyra skruvar. Andra datorer, som Aleutia T1, har färdiga hål i chassit. Där behövs bara ett gäng skruvar.

Steg 2 använder samma skruvfäste för att montera datorn i. Sedan tar du loss foten som datorn står på och vesa-fästet. Vips så har du en allt i ett-dator, även om en del saker kan vara lite opraktiska, som att du måste in och fumla bakom skärmen för att slå på den.

De pyttelilla skrivbordsdatorerna är en ännu ganska okänd datortyp. Därför är efterfrågan inte så stor, och det gör att de i sin tur kan vara lite svåra att hitta ute i handeln. De flesta står inte ens att finna i mer än enskilda butiker. Förhoppningsvis blir det bättre under hösten, men vill du ha en på studs kan du vända dig hit:

Acer Aspire Revo R3600 finns i skrivande stund endast hos ett par, tre återförsäljare. Den största är Komplett.se, där vi också hittade vårt testexemplar. www.komplett.se

Aleutia uppger att de söker efter en svensk återförsäljare till sin T1 och övriga sortiment, så det kanske blir lättare i framtiden. Men just nu finns den bara att beställa från deras webb på www.aleutia.com och skickas från England med Ups på några dagar.

Asus Eee EBox B1006 är lättast att köpa i Sverige. Tidigare modeller av datorn har snabbt funnits ute i stora svenska webbutiker och även i elektronikvaruhus. Se till exempel
www.siba.se och www.computercity.se

Compulab Fit PC 2 säljs i Sverige endast av System Technology. De har en webbutik där du kan beställa datorn. Den säljs där även med Linux eller utan operativsystem.
www.shop.systemtech.se

linutop är ett franskt företag och datorerna skeppas på postorder från Paris. Det går lätt att beställa från deras webbsida och vi fick vår dator på tre arbetsdagar. Fakturan och följe-sedlarna var dock på franska vilket kan vara lite förvirrande för en och annan svensk kund.
www.linutop.com