Hero har begåvats med en udda vinkling i telefonens nedre del. Vinkeln ger ett modernt intryck och telefonen ligger riktigt bra i handen då dess frontknappar och trackball placerats där. I byxfickan märks det här skumt nog inte av alls.

Utöver vinklingen är telefonen av precis lagom vikt för att kännas gedigen och stora delar av luren består av gummi­liknande plast för att ligga bättre i handen. Den vita modellen är dessutom teflonbehandlad för att stöta bort smuts. Vi hade gärna sett en lite fastare trackball, men i övrigt är bygget klanderfritt.

Hårdvaran i telefonen är närapå identisk med föregångaren Magic, med hörlursuttag och bättre kamera som enda egentliga nyheter. Hörlursuttaget är extremt välkommet så att vi kan använda våra egna lurar rakt in i enheten, även om Hero inte heller har några som helst problem med bluetooth-stereo.

Kameran saknar dumt nog alla former av ljussättning. En kul grej är dock att du både zoomar och tar kort med telefonens trackball, vilket fungerar oväntat smidigt.

Fräscht gränssnitt
Den stora nyheten är Sense, HTC:s överliggande gränssnitt. Mycket känns igen från Windows-mobilernas Touchflo-variant, men här är det både luftigare och fräschare. Androids tre startskärmar har utökats till sju för att få plats med alla widget-program som du kan lägga till.

Skulle inte det räcka kan du skapa olika teman, vilket kan översättas med profiler. Exempelvis kan du ha ett tema med sju startskärmar för arbetsrelaterade program, en för fritid, en för spel och så vidare.

Bland widget-programmen finns bland annat mejl, musik, aktier, väder och en riktigt grym Twitter-klient (kallad Peep). För övriga sociala medier som Facebook och Flickr finns små detaljer lite varstans att glädjas åt. Tar du en bild kan du direkt ladda upp den till något av de tre nämnda sociala nätverken. Alla dina kontakter kan dessutom länkas till respektive persons Facebook- och Flickr-konto. På så sätt uppdateras profilbilder automatiskt och du kan hela tiden se vad de haft för sig.

Batterislukare
Med alla nätverkstunga widget-program som ständigt upp­dateras drar Hero en hel del batteri och när allt uppdateras samtidigt är inte hastigheten på topp. Någon direkt störande långsamhet är det dock inte tal om.

Vi är snarare imponerade över att det ändå går så fort som det gör.
Samtidigt har Sense sträckt ut sig lite varstans i systemet för att förenkla och göra dagligt användande smidigare, ett bra exempel är tangentbordet som hanterar nya ord grymt bra.

Klar konkurrent
Hero är rejält överlägsen HTC:s tidigare Android-lurar och kommer definitivt att kunna kon­kurrera med allt som övriga tillverkare släpper under hösten på samma område.

Den är inte helt perfekt. Vi stör oss på den lamplösa kameran och precis som med tidigare versioner av Touchflo känns det som att Sense behöver en generation till på sig. Ett antal småskavanker måste putsas till för att den ska vara den makalösa hubb för sociala medier som den faktiskt har potential att bli.

Men tilläggen och det nya gränssnittet gör ändå Hero till en mobil värd ett riktigt bra betyg, och kom ihåg att upplevelsen blir roligare ju längre du använder den.

Plus: Sense-gränssnittet. ­Byggkvaliteten.
Minus: Ingen lampa/blixt till kameran. Sociala medier-funktionen är inte perfekt.
Betyg:  (9 av 10)

Tillverkare/kontakt: HTC, www.htc.com
Operativsystem: Android.
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa).
Skärm: 3,2 tum, 320 x 480 pixel.
Batteritid: Taltid: 7,8 timmar.
Stand by-tid: 440 timmar.
Minne: 512 MB, micro sd-plats.
Kamera: 5 megapixel, autofokus.
Övrigt: Wlan, gps, kompass.
Storlek: 5,6 x 11,2 x 1,4 cm.
Vikt: 135 g.
Cirkapris: 5 800 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.

Fakta

Tillverkare/kontakt: HTC, www.htc.com
Operativsystem: Android.
Band: Quad band gsm, wcdma (hsdpa).
Skärm: 3,2 tum, 320 x 480 pixel.
Batteritid: Taltid: 7,8 timmar.
Stand by-tid: 440 timmar.
Minne: 512 MB, micro sd-plats.
Kamera: 5 megapixel, autofokus.
Övrigt: Wlan, gps, kompass.
Storlek: 5,6 x 11,2 x 1,4 cm.
Vikt: 135 g.
Cirkapris: 5 800 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.