Du ska försöka dig på något annorlunda. Du ska få bygga en relativt avancerad foto- och filmram. Det vill säga att, i korthet, plocka isär en gammal bärbar, och montera den i en tavelram för visning av film och fotografier. Hela ekipaget kommer du sedan att styra via din vanliga dator och en router.

Några saker bör nämnas innan du börjar skruva i datorn. För det första är bärbara datorer egentligen inte menade att öppnas av andra än servicetekniker. Ta det därför mycket försiktigt vid nedmonteringen och använd inte något våld.

Håll ordning på delarna
För det andra är det av yttersta vikt att du noga håller ordning på vilka delar som ska sitta var om du har för avsikt att någonsin sätta ihop datorn igen. Ha därför som vana att hela tiden sortera skruvar och smådelar i separata plastpåsar eller askar och skriv på påsarna var innehållet ska sitta.

Sist men inte minst – glöm inte tålamodet. Det kan vara knepigt att ta isär bärbara datorer, men om du bara behåller lugnet och skruvar metodiskt ska det inte vara några problem. Ha även i tankarna att du bör vara relativt datorkunnig för att ge dig på denna guide. Då kör vi igång!

STEG 1: Plocka isär datorn
För att nedmonteringen av datorn ska gå så smidigt som möjligt bör du försöka hitta en mer detaljerad guide till just den dator du ämnar använda. Googla förslagsvis på datorns namn följt av disassemble (Dell Inspiron 2650 disassemble i vårt fall). Hittar du ingen guide till exakt din modell, försök följa en liknande, men var uppmärksam på eventuella olikheter.

Börja därefter med att ta bort batteriet ur datorn. Följ sedan den guide du hittat, relativt slaviskt. Ofta börjar du med att ta bort den lilla plastbiten nedanför skärmen som döljer datorns på/av-kretskort.

Efter det ser det lite olika ut beroende på modell, men på vår Inspiron 2650 var det tangent-bordet som skulle tas bort härnäst. Sedan är det bara att fortsätta i den ordning guiden visar.

En ytterligare uppmaning när det gäller nedmonteringen är att vara mycket vaksam gällande kablar och deras fästen.

Många gånger har sladdarna från skärm, tangentbord och knappsatser en liten spärr vid kablarnas fästen som måste petas ned innan de kan dras ut. I vårt fall var det vidare tvunget att ta bort datorns processorfläkt för att få loss moderkortet.

Tänk på att om det krävs bör du göra rent både processor och fläkt och sedan ha på ett tunt lager ny kylpasta för att värmeavledningen ska bli så bra som möjligt.

När det gäller datorns överdel – själva skärmstycket – är det inte nödvändigt att öppna det och ta ut skärmen. Här väljer vi dock att göra det för att skärmen ska kunna sitta så nära ramens glas som möjligt.

Om du också väljer att ta ut skärmen, tänk på att oskyddade lcd- och tft-skärmar är mycket känsliga och bör behandlas med försiktighet.


Lossat. Så här ser den bärbara datorn vi använder ut när tangentbordet är bortplockat.

STEG 2: Placera datordelarna i tavelramen
Härnäst gäller det att bestämma hur de utplockade delarna ska placeras i ramen. Vi har valt tavlan Ribba (70 x 50 centimeter) från Ikea då den är tillräckligt djup och stor för att rymma både skärm och komponenter. Du kan använda en ram som passar dig.

Vi kom fram till att lösningen på bilden nedan var bäst lämpad. Tänk på att det är viktigt att luft-flödet från processor- och grafikkortsfläkt är riktat mot en av tavlans kanter – där vi snart ska göra ett par hål så luften kan flöda fritt.

Nästa steg är att skära ut hålet för skärmen i ramens bakskiva och fästa den. Se till att ha ett ordentligt underlag när du skär ut hålet och att du mätt noga så skärmen hamnar i mitten. För att fästa skärmen låter du de små skruvar som satt i skärmen från början sitta kvar och fungera som stöd. Sedan klipper du små plastremsor av ett gammalt dvd-fodral som därefter limmas fast med tvåkomponentslim över varje hörn på skärmen.

När det gäller ramens framsida och passepartout vänder vi på det medföljande vita ark som visar ramens namn och mått och skär ut ett hål för skärmen i detta. Billigt och effektivt!


Limmat. Plastremsor som du klipper ur från gamla dvd-fodral håller fast skärmen mot ramen.


Viktigt! Glöm inte bort att limmet endast ska appliceras på själva
remsorna, inte på skärmen.


Ventilation. Datorn placeras så här underligt på sned för att luftflödet från processor- och grafikkortsfläktarna ska få fritt utrymme.

STEG 3: Montera moderkortet och gör lufthål
Fortsätt sedan att lokalisera några skruvhål i moderkortet, förslagsvis tre stycken, vilket ger hyfsad stabilitet åt kortet. Gör en markering i tavelramens baksida där skruvarna ska sitta.

Eftersom vi inte vill skruva i själva tavlan limmar vi fast ett par instanser som sedan moderkortet skruvas fast i. Har du inte instanser går det lika bra med vanliga skruvar och några muttrar. Tänk på att moderkortet behöver lite luft under sig för att inte bli för varmt.

När nu moderkortet är på plats är det dags att såga ut lufthål för den varma luften. Gör ett hål dels i botten av ramen vid fläktarna, dels ett i överkanten. På så vis kan den varma luft som blir kvar inne i ramen försvinna ut genom det övre hålet.

Skär- och slipmärkena kan du sedan förslagsvis måla med svart färg så att hålen knappt syns.


Fäst. Här ser du moderkortet monterat på instanserna, några millimeter från tavlans bakskiva. Instanserna limmas fast på tavlan eftersom vi inte vill skruva i den.

STEG 4: Montera på- och avknapp
Låt datorns högtalare vara kvar och fäst dem på samma sätt som skärmen, med små plastremsor och tvåkomponentslim. Limma sedan fast en plastremsa längs med luftlödet från grafikkortsfläkten för att leda luften från fläkten ut ur datorn. För att slippa ta ned tavlan varje gång den ska startas rekommenderar vi att du löder två kablar från på- och avknappen till en ny liten knapp som du sedan fäster i kanten av det undre lufthålet. Knappen kan du till exempel ta från en gammal stationär dator.


Komplett. Alla komponenter på plats i ramen. Lägg märke till ström- och nätverks-kablarna som kopplas till datorn och sedan får hänga ned under tavlan.


Avled. Montera en plastremsa (från sidan av en dvd-box) som bilden visar för att leda bort luft från grafikfläkten.


Koppla. Nu är det bara att plugga in ström- och nätverkskabel och starta tavlan!

STEG 5: Fjärrstyr med program
Då var tavlans yttre klart och det är dags för datorns program. Vi använder gratisprogrammet Ultra VNC 1.0.5.6 (finns på www.uvnc.com) för att styra tavlan.

Programmet består av en serverdel som körs på den dator som ska kontrolleras och en viewer-del som körs på den dator som ska kontrollera den andra, i vårt exempel en stationär dator.

Börja med att installera Ultra VNC på båda datorerna. Därefter startar du Ultra VNC Server som finns under UltraVNC i taveldatorns Start-meny och skriver in ett kort, valfritt lösenord i VNC Password. Efter det kör du Install WinVNC Service följt av Start WinVNC Service. Nu kommer Ultra VNC att starta automatiskt när datorn går igång.

Nu behöver du veta taveldatorns ip-adress. Tryck ned Windows-tangenten+R, skriv cmd i rutan Kör, och tryck OK. Skriv sedan ipconfig i den svarta rutan som visas så ser du ip-adressen.

På din vanliga dator startar du sedan Ultra VNC Viewer där du i VNC Server skriver in taveldatorns ip-nummer, trycker på Connect och fyller i det lösenord du tidigare angav i taveldatorn. Nu kan du styra tavlan helt och hållet från din vanliga dator.


Gratis. Programmet Ultra VNC styr datortavlan.

STEG 6: Bild- och filmvisning
Nu är du nästan färdig och det återstår att få igång bildvisningen. Efter detta är det bara fantasin som sätter gränserna. Du kan till exempel använda Windows XP:s inbyggda verktyg för delning av filer via nätverk för att koppla din interaktiva fotoram till ett redan existerande hemnätverk (Välj Kontrollpanelen, Nätverksanslutningar, Skapa ett hemnätverk eller ett litet kontorsnätverk).

Sedan använder du Windows XP:s inbyggda funktion för bildvisning och bildspel kombinerat med gratisvideospelaren VLC Media Player (hämta utan kostnad på pcforalla.idg.se/vlc) och Windows Media Player för filmvisningen.

Fler möjligheter hittar du under "Så går du vidare" nedan.

Är du nyfiken på hur den färdiga tavlan visar bilder? Ta en titt på filmen på pcforalla.se/extra under PC för Alla nummer 10/09.
_____________________________________________________

SÅ GÅR DU VIDARE
Den här guiden är relativt grundläggande. Har du till exempel ett inbyggt tv-kort i din bärbara dator är det inga större problem att bygga en tavel-tv i stället. Har datorn inbyggt trådlöst nätverk eller om du har ett pc-kort med trådlöst nätverk kan du lätt slippa nätverkskabeln och göra tavlan i det närmaste helt trådlös.

Sitter dvd-spelaren bra till kan du göra en öppning för denna på sidan av tavlan och visa dvd-filmer. Har du ett par små, effektiva högtalare till övers kan du montera dem vid sidan av tavlan och få en riktigt läcker musikanläggning. Som sagt bara fantasin sätter gränserna.