Så var det dags igen. Bara två och ett halvt år efter släppet av ­Windows Vista är nu den sjunde inkarnationen av Windows redo att invadera hårddiskar världen över. Med den raka och enkla titeln Windows 7 sätter Microsoft också tonen på sitt ­operativsystem anno 2009. Den här gången ska inte massor med krascher, prestanda­problem och besvikelse på uteblivna funktioner få sätta käppar i hjulen. Den här gången har gänget i Redmond bestämt sig för att göra om – och göra rätt.

Windows 7 lovar inga revolutionerande nya tekniska lösningar, inga våldsamma prestandavinster och inga makalösa nya funktioner. I stället hittar vi små anpassningar, smarta putsningar och kluriga optimeringar under skalet i årets Microsoft-system. Det råder ingen tvekan om att det är rätt väg att gå för Steve Ballmer och hans mannar som under de senaste åren fått utstå hård kritik.

Efter att ha testat både betaversioner och nu också den färdiga versionen av systemet står det helt klart att Windows 7 kommer att hamna i finrummet tillsammans med system som Windows 2000 och Windows XP. Och därmed också slippa trängas med fula ankungar som Windows Millennium Edition och Windows Vista.

Samma kärnverksamhet
Vad är det då som gör att Windows 7 skiljer sig så mycket från hackkycklingen Vista? På ytan inte mycket alls faktiskt. För det
ska sägas med en gång: Windows 7 är en utveckling av Windows Vista. Systemet bygger på samma kärna som sin föregångare, du som är van vid ­Windows Vista kommer omedelbart att känna dig hemma i 7:an. Inte minst kommer alla de program (nåja undantag kan finnas) du i dag kör på Windows Vista att fungera även i Windows 7.

I sin interna numrering har Windows Vista nummer 6 och Windows 7 nummer 6.1, något som säger det mesta om hur närbesläktade de två operativsystemen är. Något som också har praktisk betydelse i det att kompatibiliteten mellan de två senaste operativsystemsversionerna är mycket bra. Drivrutiner skrivna för Windows Vista kommer till exempel med stor säkerhet också att fungera i Windows 7.

Även om Windows Vista fått en hel del kritik är det faktiskt avstampet i just det ­systemet som gör mycket av styrkan i ­Windows 7. Microsoft har med varsam hand byggt vidare på de funktioner som introducerades i Windows Vista. En stor skillnad de två emellan är dock att Windows 7 på alla nivåer känns betydligt mer polerat.

Det är både snabbt och stabilt (ett par krascher under två månader är i min värld ett utmärkt betyg) och framför allt märks det att användarupplevelsen stått i centrum. Även om Windows 7 i många fall inte är snabbare än Windows Vista, eller för den delen faktiskt långsammare än Windows XP, lyckas Microsoft med konststycket att få mig som användare att uppleva systemet som både snabbt och följsamt. Det om något är ett bra betyg för senaste Windows.

Fakta

Från att endast ha funnits i en variant i ­Windows 98 och Windows Me separerade man Windows XP i en hem- och en proffsversion.

I Windows Vista kliade vi skallarna över sex olika versioner och versionsförvirringen fort­sätter i Windows 7, även om trenden nu är bruten och du endast egentligen behöver göra dig bekant med tre olika varianter.

Här följer en sammanfattning av de versioner som erbjuds av Windows 7 och varför du ska – eller inte ska – välja just den.

Windows 7 Starter Edition
En riktig snikversion av Windows 7 som är tänkt för små så kallade netbook-datorer.

Starter Edition kommer bara att säljas för­installerat på vissa datorer och den här versionen saknar såväl Windows 7-gränssnittet Aero som Media Center och Mobilitetscenter. Vidare erbjuds systemet bara i en 32-bitarsversion.

Det är högst tveksamt om någon kommer vilja köra detta. De flesta minidatorer kommer (åtminstone inom kort) att kunna köra en Home Premium-version av ­Windows 7, och kommer då också att göra det.

Windows 7 Home Premium
Den version som kommer att bli den allra vanligaste är Home Premium. Den innehåller Aero, nya funktionen Homegroups, Media Center, gedigen backup-lösning och annat godis. Windows 7 Home Premium innehåller fullt tillräckligt med funktioner för att de flesta privatanvändare ska känna sig fullt nöjda. Det här är den mest prisvärda Windows 7-versionen utan tvekan. Pris: 1 759-2 294 kronor (uppgradering: 1 085-1 539 kronor)*.

Windows 7 Professional

Utvecklingen av Windows Vista Business heter nu Professional. Utöver alla funktioner som finns i Home Premium-versionen får du här också tillgång till en riktigt trevlig nyhet som heter XP Mode. Kort och gott innebär det att du kan köra ett virtuellt Windows XP inne i din Windows 7-installation. Använder du massor av XP-program i dag kan det här vara riktigt värdefullt.

Frågan är om du inte lika gärna kan satsa på Windows Ultimate om du ändå tänkt lägga ut närmare 3 000 kronor, då prisskillnaden mellan dessa två versioner är så liten.
Pris: 2 751-3 586 kronor (uppgradering:
2 559-3 335 kronor)*.

Windows 7 Ultimate
Som namnet (och priset) antyder är det här Windows Rolls-Royce. I Ultimate får du tillgång till precis allt som Windows 7 har att erbjuda. Till skillnad från Windows Vista, där du erbjöds extra nedladdningsbara funktioner i form av så kallade Ultimate Extras, utlovar dock Microsoft inget extra i den här Ultimate-utgåvan.

Unika funktioner i Ultimate-versionen är ett fullt språkpaket så att du kan köra Windows på mer än 30 olika språk samt funktionen Bitlocker, som krypterar dina data på hårddisken. Bitlocker fanns även i Windows Vista men i Windows 7-versionen kan du med Bitlocker To Go även kryptera dina portabla enheter, såsom externa hårddiskar eller usb-minnen. Pris: 2 848-3 712 kronor (uppgradering: 2 665-3 460 kronor)*.

* Prisspann enligt www.prisjakt.nu i slutet av september 2009.