På torsdag den 22 oktober i nästa vecka går startskottet för Windows 7. Först ut är den engelska versionen. Drygt en vecka senare, den 31 oktober, kommer den svenska versionen att släppas i Sverige.

PC för Alla har talat med ett gäng datortillverkare för att höra hur de har förberett sig inför släppet av vad Microsoft förutspår kommer blir världens största operativsystem år 2012 . De flesta datortillverkare är optimistiska och många av dem har även specifika produkter som är anpassade för Windows 7.

Datortillverkaren Lenovo hör till en av de tillverkare som satsat på att ta fram datorer som innehåller specifika hårdvarufunktioner för Windows 7.

- Vi har lanserat en speciell certifiering för våra egna datorer som heter Windows 7 Lenovo Enhanced Certification. Det betyder att de datorer som är certifierade har speciella funktioner som är optimerade för Windows 7, säger Adrian Horne på Lenovo.

Även Acer kommer att leverera samtliga nya och kommande modeller ur företagets produktsortiment med Windows 7. På företagets netbooks kommer Acer att leverera Windows XP Home parallellt med Windows 7 Starter Edition beroende på vad kunderna vill ha.

- Jag ser positivt på Windows 7. Det löser många av de problem som många användare var missnöjda med i Windows Vista, säger Acers svenska produktchef, Magnus Lilja.

Överlag visar datortillverkarna en positiv attityd till Windows 7 och anser att det är en klar förbättring jämfört med Windows Vista.

- Förbättringarna med Windows 7 är ganska bra dokumenterade. Windows 7 är snabbare, enklare att använda och ger användaren en bättre upplevelse, säger Toshibas europeiska produktchef, Ken Chan.


Gemensamt bland de datortillverkare vi kontaktade var att de inte tror att Windows 7 kommer att lyfta dem ur den rådande lågkonjunkturen. Däremot kan det sätta positiva spår i försäljningssiffrorna de närmaste månaderna.

- Vi har märkt att många har avstått från att köpa ny dator då man väntat på Windows 7. Eftersom det finns ett uppdämt behov kommer Windows 7 att innebära en vitamininjektion för branschen. Mycket pekar på att det ekonomiska läget håller på att ljusna, så förhoppningen är att trenden blir ihållande, säger Erik Andersson, produktchef på LG Electronics i Sverige.