1. FÄRRE IRRITERANDE KLICK. En av de mest kritiserade – och irriterande – funktionerna som Microsoft introducerade i Windows Vista är den så kallade uac, user account control. Tanken med att inte låta program härja fritt i ditt system är helt rätt, men i Windows Vista blev funktionen för känslig och krävde för mycket av dig med ständiga rutor som poppade upp.


Ställ in. Uac, user account control, kan anpassas för att inte störa dig lika ofta som tidigare.

I Windows 7 finns den kvar men Microsoft har anpassat den så att den inte stör dig lika ofta. Och då den gör det går det snabbt och smidigt.

2. SÄKERHET PÅ EN PLATS. Funktionen som tidigare hette Security Center har i Windows 7 bytt namn till Action Center. Här samlas information som du som användare kan tänkas behöva när du kör Windows 7. Allt från säkerhetsrelaterade problem till information om vilka uppgraderingar som erbjuds via ­Windows Update hittar hittar du snabbt via det nya – och snygga – Action Center.

3. AERO MED FINESS. Gränssnittet Aero som introducerades i Windows Vista har fått ytterligare några nya läckra funktioner som du kommer att gilla. Arbetar du med många fönster kan du använda Aero Peek för att gömma fönstren och snabbt kika vad du har liggande på Skrivbordet. Och smarta ”klibbiga” kanter på skärmen låter dig automatiskt anpassa öppna fönster till halva eller hela skärmen.

4. SÖK OCH DU SKA FINNA! Med Windows 7:s nya sökfunktion går det betydligt snabbare att hitta det du söker på datorn. Precis om hos konkurrenten Mac OS X får du fram realtidsresultat när du söker. Perfekt!

5. STABILITET. Windows 7 är otroligt stabilt. Microsoft har byggt vidare på Windows Vista och samtidigt bjudit in miljontals betatestare under nästan ett år. De har fått chansen att utmana Windows 7 på alla upptänkliga sätt. Det här gör att Windows 7 förmodligen är den mest stabila operativsystemslanseringen någonsin (även om jag råkade ut för en riktigt dunderkrasch under författandet av denna artikel).

Vidare har Microsoft adresserat ett gammalt problem med skrivardrivrutiner som ofta orsakar krascher och hängningar i Windows.

I Windows 7 introduceras något som kallas Printer Driver Isolation som innebär att skrivardrivrutinerna körs i en egen isolerad ”sandlåde”-miljö. Om och när de kraschar orsakar de alltså inte längre stabilitetsproblem i resten av systemet. Fiffigt.

6. BRA BIBLIOTEK. Microsoft har insett att
vi i dag har massor av filer att hålla reda på. Den nya funktionen Bibliotek gör det enkelt att hålla reda på dina filer. Precis som
Mina dokument kan du välja att samla olika filtyper i Bibliotek, men du kan också inkludera ditt hemmanätverk och har full koll även på filerna på slavdatorn nere i källaren.

7. AKTIVITETSHANTERAREN. Ingen upp­graderingsguide utan den här nyheten! För första gången sedan lanseringen av Windows 95 vågar Microsoft sig på en riktig omgörning av Aktivitetshanteraren. Och det blev riktigt bra, även om det såklart tar lite tid att vänja sig.
Effektiv platshantering, snyggt och lättåtkomligt är några av nyckelorden som gör att du kommer att vilja köra Windows 7:s Aktivitetshanterare.… och 3 skäl att vänta

1. INGET ANNAT ÄN VISTA DE LUXE. Windows 7 är en uppiffad version av Windows Vista och du som i dag kör Windows Vista och har fått det att fungera bra riskerar att bli besviken på Windows 7. Du får inga revolutionerande nyheter och ett Windows Vista med de senaste uppgraderingarna fungerar också mycket bra.


Uppiffad vista. Om du i dag kör Windows Vista är det inte säkert att Windows 7 kommer att tillföra så mycket.

Att betala flera tusen kronor för en ny Aktivitetshanterare kan kännas för dyrt.

2. LÅT ANDRA TA SMÄLLARNA. Att hoppa på ett nytt operativsystem direkt vid lansering brukar innebära en hel del jobb med buggfixar, säkerhetshål och annat som du helst vill undvika. Det tog nästan ett år innan Windows Vista fick ett servicepack som fixade många irriterande problem och även om Windows 7 i grunden är betydligt stabilare kan du med gott samvete låta andra fixa buggar – medan du jobbar vidare i ett nu välfungerande Windows XP eller Windows Vista.

3. WINDOWS 7 TUGGAR PRESTANDA. Även om Windows 7 är både mer avskalat och mer optimerat än Windows Vista äter det fortfarande prestanda. Efter en ren installation är systemet en dröm, men precis som Windows Vista tycker Windows 7 om att sluka ditt internminne, vilket det kommer att göra.


Prestandaslukare. Trots att Windows 7 är ganska avskalat kräver det en hel del av din dators minne.Innan du uppgraderar: Upgrade Advisor hjälper dig

Om du är osäker på om din dator har kräm nog för att köra Windows 7 finns ett litet program som hjälper dig avgöra om burken räcker till. Upgrade Advisor heter programmet, och det hittar du på: www.microsoft.com/downloads (Sök efter Windows 7 Upgrade Advisor).

Ladda ned programmet (cirka 6 MB) och installera. Inom ett par minuter vet du om din dator är hårdvarumässigt redo för Windows 7 eller inte.


Installera. Installera programmet så kan du kolla om din dator klarar att köra Windows 7.


Kollar kompatibiliteten. Programmet går igenom din pc:s hårdvara för att se vad den har att erbjuda.


Lista. När programmet kollat din pc får du veta om och vad du eventuellt behöver uppgradera för att kunna köra Windows 7.

Fakta

Windows 7, 32 bit:
1 GHz 32-bit processor, 1 GB minne,
16 GB hårddiskutrymme, Directx 9-kompatibelt grafikkort med wddm 1.0 eller högre.

Windows 7, 64 bit:
1 GHz 64-bit processor, 2 GB minne,
20 GB hårddiskutrymme, Directx 9-kompatibelt grafikkort med wddm 1.0 eller högre.

Att byta operativsystem innebär vanligtvis att du får problem med drivrutiner till din dator eller kringutrustning.

Skrivare, möss, tangentbord, bluetooth-adaptrar, bildläsare och liknande produkter kräver oftast att du har rätt drivrutinversion för ditt operativsystem. Så kommer det också att vara i en del fall i Windows 7, men långt ifrån alla.

Eftersom man valt att ge operativsystemet versionsnummer 6.1 (mot Windows Vistas 6) kommer kompatibiliteten med drivrutiner skrivna för Windows Vista att vara mycket hög. Det innebär alltså att drivrutiner som skrivits för Windows Vista i många fall också kommer att fungera med Windows 7.

När det gäller grafikkortsdrivrutiner upp­manar vi dig dock att kika runt hos din till­verkare efter Windows 7-specifika varianter. Även om äldre drivrutiner fungerar är det nämligen endast de som anpassats till ­Windows 7 som kan dra nytta av flera av de förbättringar i grafikhantering som erbjuds i Windows 7.