AERO PEEK
Smygkika på vad som döljer sig bakom alla dina öppna fönster. Genom att föra muspekaren längst ned till höger på Aktivtetsfältet döljer du alla öppna fönster. Klickar du dessutom på hörnet lägger Windows undan alla fönster åt dig.AERO SHAKE

Grabba tag i en fönsterlist och skaka och vips göms alla öppna fönster undan. En enkel liten funktion som jag allt oftare kommer på mig själv med att använda.

AERO SNAP
Anpassa fönsterstorlekar automatiskt till din bildskärm genom att dra dem till kanterna på skärmen. Perfekt om du vill ha framme flera skärmar, eller kanske jämföra dokument. Lite dumt att funktionen inte fungerar till 100 procent om du kör flera skärmar.

AKTIVITETSHANTERAREN
Nytt är bland annat att dina program samlas i grupper, är enkla att förhandsgranska och innehåller till och med vissa vanliga funktioner via Jump Lists (se ovan).

MEDIA PLAYER
Windows medie­spelare är ganska lik den tidigare versionen. Med ett lysande undantag: Den nya funktionen Stream gör det möjligt att lyssna på ditt musikbibliotek även när du inte är vid datorn. Har du Windows 7 även på exempelvis din bärbara kan du via ditt Live ID-konto göra det möjligt att lyssna på musik från hemmabiblioteket även när du sitter vid en annan dator. Mycket bra!

WINDOWS GADGETS
Sidpanelen är borta. Nu flyter gadget-programmen precis som OS X liknande widget-program. Lite trist att Microsoft inte har lagt
ned mer tid på att lägga till ett gäng nya gadgetar.

JUMP LISTS
Snabbåtkomst av vanliga funktioner eller användningsområden genom ett enkelt högerklick. Jump Lists är en bra funktion som i dag fungerar absolut bäst i Microsofts kärnprogram. Vi hoppas att den dyker upp även hos andra i större utsträckning.

ACTION CENTER
Utvecklingen av Security Center samlar på ett snyggt och lättöverskådligt sätt allt du behöver veta om din dators hälsotillstånd. Här finns sådant som brandvägg, Användarkontroll, spionprogramkontroll, Windows Update, säkerhetskopieringsprogram och felsökning samlat på ett mycket lättåtkomligt sätt.

MINIRÄKNAREN
En ny – mer avancerad – miniräknare får du i Windows 7. Med undertecknads jobb krävs sällan alla de nya funktionerna, men möjligheten att konvertera enheter är en perfekt
tilläggsfunktion som sätter fingret på hur mycket bra som finns i Windows 7.

DEVICE STAGE
Du kommer självklart att installera externa enheter till din pc. Med funktionen Device Stage är det tänkt att Windows 7 ska kunna samla all information om en enhet – och snabblänkar till vanliga funktioner kopplade till den externa enheten – på en sida.

LIBRARIES (BIBLIOTEK)
Smart paketering för att kunna hålla reda på alla dina olika dokument. Extra bra att du också kan lägga till filer på nätverksanslutna hårddiskar i dina Bibliotek. Ett gäng bibliotek finns redan definierade, men givetvis kan du skapa alldeles egna också.

THE RIBBON
Gränssnittet från Office 2007 där programfunktionerna samlas i olika områden har hittat in i Windows 7. I dag finns det i Paint och Wordpad men det lär dyka upp på fler platser.

SEARCH
Snabbare indexering och realtids­resultatsvisning. Sökfunktionen i Windows 7 har finslipats ytterligare och är nu en riktig fröjd att använda!

HOMEGROUP
Det blir enklare att koppla samman hemmets datorer. Homegroup fixar ihop maskinerna på ett kick, och låter dig till och med dela musik och bilder mellan dem. Men bara om du har Windows 7 på alla datorer som är med i gruppen. Andra system är inte välkomna i delningsfunktionen.

WINDOWS XP MODE
Kör Windows XP virtuellt inne i Windows 7. Perfekt för dig som använder många gamla Windows XP-program, men ändå vill köra senaste Windows. För att köra XP-mode krävs att du laddar ned ett par tillägg till Windows 7. Dessa hittar du på:
www.microsoft.com/windows/virtual-pc

BÄTTRE HANTERING AV FLERA SKÄRMAR
Inställningarna för dubbla skärmar lirar bättre än någonsin. Microsoft har fattat att många av oss har mer än en skärm och att vi ibland vill koppla in datorn till exempelvis en projektor. Tryck Windows-knappen + P och ställ in skärmarna. Busenkelt, och efterlängtat.

MULTITOUCH
Jobba med händerna! Touch och Multitouch har inte slagit igenom fullt ut ännu. Men när det gör det finns det fullt stöd för det i senaste Windows, till skillnad från Windows Vista som bara kunde hantera det förra.

Fakta

På åtminstone ett område bryter Windows 7 en trend. Till skillnad från föregångarna har Microsoft nämligen här plockat bort en rad program som får anses som nödvändiga i ett modernt operativ­system. Mejl, dvd-bränning, föräldrakontroll och bildhanteringsprogram är några av de program som Microsoft plockat bort från Windows 7. Samtliga bortplockade program finns dock samlade på Microsoft webbplats under namnet Windows Live Essentials.

För att ladda ned programsviten klickar du på Start-menyn och där väljer du helt enkelt programikonen Windows Live Essentials. Programmen du då får är:

n Windows Live Family Safety (familje­säkerhetsprogram)
n Windows Live Mail (Microsoft nedbantade e-postprogram)
n Windows Live Messenger (snabb­meddelandeprogram)
n Windows Live Movie Maker (filmredigering)
n Windows Live Photo Gallery (bildhanteringsprogram)
n Windows Live Toolbar (tillägg till Internet Explorer)
n Windows Live Writer (enklare ordbehandlare)
n Microsoft Office Outlook Connector (hantera Hotmail med flera mejlprogram i ­Outlook)