Det är lätt att bli förtjust i Amazon Kindle. Den är tunn som en blyertspenna och väger lika lite som en pocketbok.

Kindle är världens mest omtalade läsplatta, alltså en liten apparat för att läsa elektroniska böcker. Den stora skillnaden jämfört med en mobiltelefon eller bärbar dator är den fantastiska skärmen.

Tekniken som kallas för elektroniskt bläck ger samma läsupplevelse som en pappersbok. Precis som en bok kräver läsplattan ljus för att du ska kunna läsa, och till skillnad från andra skärmar fungerar den alltså utmärkt även i starkt solljus.

Den annorlunda skärmen gör också att den har en batteritid på flera veckor.

Oprahs favoritpryl
De flesta läsplattor som finns på marknaden måste kopplas till en dator för att kunna ”laddas” med böcker, men Kindle har en smartare lösning. Via mobiltelefonnätet är den ihopkopplad med Amazons nätbutik, och det går alltså att köpa nya böcker överallt där det finns mobiltäckning.

Hittills har det bara fungerat i USA, men nu i veckan släppte tillverkaren Amazon en version som fungerar i (nästan) hela världen.

Tanken bakom Kindle är att den ska vara lätt att använda, och det har man verkligen lyckats med. Läsplattan levereras färdiginställd och kräver inga krångliga mobilinställningar.

Hastigheten är också utmärkt. I våra tester tog det mindre än en minut att ladda hem en bok – även på platser med dålig mobiltäckningen.

Eftersom läsplattan redan är förinställd för dig personligen räcker det med ett klick för att göra ditt köp. Kostnaden på runt en hundralapp för en nyutkommen bok dras på kontokortet.

Skärmen är precis så krispig som man kan förvänta sig och det känns verkligen som att läsa en riktig bok. Det är med andra ord lätt att förstå att tv-stjärnan Oprah Winfrey har utsett Kindle till sin favoritpryl.

Men Oprah är amerikan och som svensk är jag inte alls lika hänförd. Att läsplattans menyer och handbok är på engelska, och att den levereras med amerikansk strömsladd kan jag leva med.

Det stora problemet är i stället utbudet. Kindles nätbutik har en kvarts miljon böcker och tidningar på engelska – men än så länge ingen på svenska.

Det här hade inte varit något problem – om inte Amazon så effektivt hade blockerat möjligheterna att ladda hem e-böcker från andra sajter. I Sverige går det att låna e-böcker gratis på de flesta bibliotek, men det fungerar inte rent tekniskt på en Kindle. Samma sak gäller de e-böcker som du kan köpa hos exempelvis Adlibris.

Genom de här låsningarna gör Amazon produkten till en flopp för alla som vill läsa på svenska.

Det går visserligen att läsa en del av de svenska gratisböcker som finns på nätet. Men den som vill läsa något nyare än Fänrik Ståls Sägner och Bibeln har inte mycket att hämta.

Löjligt krånglig överföring
Kindle kan läsa öppna format som olåsta html-, pdf- och Word-dokument, men att föra över dem är löjligt krångligt. Du måste nämligen mejla filen till läsplattan, och det här kostar pengar! Du betalar 1 dollar (8 kronor) per överförd megabyte.

Om du inte vill betala måste du mejla filen till en specialadress, vänta på att den konverteras till ett nytt format, öppna mejlet, logga in på Amazons hemsida, spara filen och manuellt föra över till Kindle via usb-sladd. Puh!

För den som vill läsa engelska böcker och tidningar och som inte har något emot att köpa dem från Amazons nätbutik fungerar Kindle fantastiskt.

Alla vi andra gör klokast i att vänta på att det kommer en lika bra läsplatta som är lika smidig som Kindle men som inte är inlåst bakom en digital Berlinmur.

Plus: Snygg, lätt och smidig. Superenkelt att handla engelska böcker.
Minus: Kindle är låst till Amazons nätbutik. Det finns nästan inga svenska böcker.
Betyg: (5 av 10)

Tillverkare/kontakt: Amazon, amazon.com/kindle
Skärm: 6 tum, 600 x 800 pixlar
Minne: 1,4 GB (cirka 1 500 böcker)
Batteritid: 2 veckor utan trådlös uppkoppling, 4 dagar med.
Storlek: 20x13x0,9 cm, 289 gram
Tillgängliga format: Text (Kindle, icke-kopieringsskyddade Mobi och prc, txt, pdf, html, doc), bild (jpeg, gif, png, bmp), ljud (Audible, mp3)
Pris: 350 dollar inklusive frakt (2 380 kronor)

Fakta

Kontakt: Amazon, amazon.com/kindle
Skärm: 6 tum, 600x800 pixlar
Tillgängligt minne: 1,4 GB (cirka 1 500 böcker)
Batteritid: 2 veckor utan trådlös uppkoppling, 4 dagar med.
Storlek: 20x13x0,9 cm, 289 gram
Tillgängliga format: Text (Kindle, icke-kopieringsskyddade Mobi och prc, txt, pdf, html, doc), bild (jpeg, gif, png, bmp), ljud (Audible, mp3)
Pris: 350 dollar inklusive frakt (2 380 kronor)