En toppsnäcka från Asus

Asus senaste Eee PC har fått namnet Seashell. Vi vet inte om det är just musslor på en havsstrand vi tänker på när vi ser Asus Eee PC 1008HA, snarare en tillplattad prinsesstårta. Speciellt om du väljer den rosa varianten. Den går även att få i vitt, svart och mörkblått.

Gömt bakom luckor
Formen är tilltalande, 2,6 centimeter tjock, med elegant rundade former. Den enda anslutning du ser är ett litet hål för ström-adapter. Alla normala anslutningar finns, men sitter dolda bakom luckor i panelen.

Någon vanlig vga-kontakt fick inte plats. Det har Asus löst med en mini-kontakt och en lös adapter som är gömd i chassit och kan pillas loss vid behov.

Batteriet är ett specialbygge av ny litium-hybridtyp, precis som på till exempel Macbook Air sitter det inbyggt i datorn och kan inte bytas ut manuellt. När det är utslitet är det datorservice som gäller. Batteriet är dock mycket bra, med drifttid på över sex timmar vid försiktig användning.

När du öppnar datorn möts du av en blank bredbildsskärm och ytor, tangentbord och musplatta i mjölkvit plast. Tangentbordet har stora, lågprofiliga knappar som ger en bekväm skrivkänsla. Ovanför tangentbordet sitter knappar för att stänga av wifi och för att låsa musplattan. Både snyggt och praktiskt.

Skärmen har fina kontraster och bra reflektionsskydd, men ljusstyrkan kunde varit högre. Det blir jobbigt att arbeta i starkt solljus.

Det är kul att se att någon vågar bygga en netbook-dator som andas lyx. Den här datorn kan bli en succé.

Betyg:  (8 av 10)Dell har störst urval av färger

Dells datorer för privatpersoner går att få i ett brett sortiment färger. Så även Inspiron Mini 10v, som finns i svart, rosa, vitt, rött, ljusblått och – grönt. En ljus olivpastell som drar blickarna till sig. Tack vare ett litet batteri är datorn skonsamt tunn, det större sexcelliga batteriet för längre livslängd rekommenderar vi inte då det sticker ut nertill på ett mycket opraktiskt sätt.

Men vår dator med trecelligt batteri klarar sig faktiskt ovanligt bra. Vi får ut en drifttid på upp emot fyra timmar.

Tangenterna är något mindre än på ett fullskaligt tangentbord, men det är inga problem att skriva eller hantera musen. Skärmen är en tiotums-variant med blank yta, anpassad främst för kontorsjobb. Färgerna är lite för matta för att få en skön upplevelse med film och bilder.

Datorn börjar få några månader på nacken, men det är inget som märks rent tekniskt. Här sitter samma hårdvara som i flera av de andra. 1,6 gigahertz Atom-processor, Intel GMA 950-grafik och en gigabyte minne ger hygglig surf- och Officeprestanda, och den är precis jämförbar med andra netbook-pc. En nackdel är dock att både hårddisksökningar och kylning väsnas en smula.

Köp till större hårddisk
Nackdelen är en jämförelsevis mindre hårddisk på 120 gigabyte, men du kan köpa en med något större disk, eller en liten ssd. Priset är å andra sidan bra, upp till en tusenlapp billigare än vissa av konkurrenterna.

Dell Inspiron Mini 10v känns personlig, kul och seriös på en gång. Den är inte utstuderat designad, men med ett brett urval av färger och möjlighet att anpassa det tekniska efter dina behov får Dell klart godkänt.

Betyg:  (7 av 10)
Glittrig Fujitsu utan glamour

Fujitsu M2010 är inte särskilt märkvärdig. Den gör det den ska men överraskar varken positivt eller negativt.

Designmässigt är den mer återhållsam än de flesta andra i testet. Den har en snyggt glittrig djupröd yta i locket och kring tangentbordet. Den röda ytan drar tyvärr åt sig fingeravtryck som snabbt blir mycket synliga, så den här datorn behöver en putsduk.

Främst en jobbdator

M2010 är en dator som främst är till för att jobba på, och det märks på flera sätt i hur den är utformad. Den har ett trevligt tangentbord med vuxet breda knappar och bra skrivkänsla, samt en musplatta av hög kvalitet. Plattan kunde i och för sig gärna ha varit lite bredare.

Processorn är den snabbare Atom-varianten N280. Datorn har inte alltför många onödiga extraprogram eller mediefunktioner som tynger ned systemet, så prestanda för kontorsjobb är så bra som den kan bli på denna begränsade plattform.

Datorn har också försetts med en extra ljusstark skärm, bra då den tyvärr får en hel del störande reflexer i den blanka skärmytan. När du drar upp ljusstyrkan till max blir kontrasten och färgåtergivningen också lidande. Det funkar utmärkt att ha den nedställd en bit, något som lär spara en hel del batteritid.

Batteripacket sexcelligt, och de extra cellerna sticker ut rakt bakåt. Det gör datorn lite stor, men vi ser helt klart hellre att de sticker ut i den ledden än rakt ned som på vissa mindre lyckade konstruktioner.

Som dator är M2010 fullt godkänd. Priset är dock lite högt, och du kan få en och annan lika bra netbook-dator för några hundralappar mindre.

Betyg:  (7 av 10)LG gömmer en fin överraskning

LG:s bidrag påminner lite om en polkagris, vit med rött rippel, eller i vårt fall, lila rippel. Visst har den en unik stil, men vi hade hoppats på mer vågad design.

Det mest intressanta hos LG X120 sitter på insidan. För det första har den som enda dator i testet inbyggt 3g-modem för mobilt bredband. Det är i och för sig något som går att få som tillval till ett par av de andra, och ser vi på prislappen är det uppenbart att vi betalar extra för det.

I stället saknar datorn bluetooth som standard, vilket är lite synd, då det hade gjort den komplett på gränssnittssidan.

Du kan skippa Windows
Här finns två andra funktioner vi aldrig sett i en netbook tidigare: Smart-on, ett inbyggt chips på moderkortet som har ett Linuxbaserat operativsystem kallat Splashtop. Du kan starta det i stället för Windows och kan då vara igång och surfa, chatta eller spela mediafiler på några få sekunder. Den andra specialaren är Smart Link, en liten usb-kontakt med vilken du kan upprätta direktkoppling till en annan dator med samma teknik. Kul om du har en annan bärbar LG, men annars onödigt.

Tangentbordet har två programmerbara funktionsknappar och du kan anpassa hur datorn hanterar extern mus och tangentbord, och hur fläktarna beter sig.Skärmen är ovanligt bra, mycket ljusstark och med bra kontrast. X120 har sexcelligt batteri, men det är väl dolt så datorn känns fortfarande tunn.

LG X120 är en netbook med extra allt, stort batteri, utmärkt skärm, 3g, och en drös smarta funktioner. Så kostar den också tusenlappen mer än närmaste konkurrent.

Betyg:  (8 av 10)
MSI har bäst batteritid

Ett rödlackat lock och snygga men diskreta rödprickiga detaljer ovanför tangentbordet. Så långt sträckte sig MSI:s experimentlusta när de formgav Wind U123. För övrigt är det inget som sticker ut. En trist, kantig form och ett tjockt batteri i underkant gör den till testets klumpigaste dator. En högst ordinär netbook-dator som känns lika billig som den är.

Prestanda är dock bra nog. Windows, enklare dokumenthantering, webbsurf och även lågupplösta Youtube-klipp klarar U123 utan problem. Men det är ungefär så långt som kapaciteten sträcker sig.

Enda matta skärmen i testet
Skärmen i U123 är matt, den enda i testet som inte är blank, och faktiskt riktigt bra för kontorsjobb. Den är lite ljussvag, men har å andra sidan en bättre betraktningsvinkel och behåller färgerna bättre än många andra skärmar som brukar sitta i så här billiga datorer.

Datorns bredd utnyttjas väl med ett generöst tangentbord, som trots det aldrig blir särskilt kul att jobba på. Det är synd att MSI inte kunde kosta på sig att göra knappar i fullstor höjd, nu tar det ett tag att vänja sig vid att jobba vid det. Speciellt eftersom vissa viktiga knappar, som punkt och komma, samt piltangenterna blivit extra hopträngda.

Här har många andra klarat utmaningen med begränsat utrymme mycket bättre.

En annan sak som stör är ljudnivån, både diskar och fläktar för förvånansvärt mycket oväsen.

MSI Wind U123 vinner på en punkt. Den har med god marginal den bästa batteritiden i testet. Vi får ut nästan en timme mer arbetstid ur den är ur de andra testdeltagarna. Ändå är den en lätt besvikelse.

Betyg:  (5 av 10)
Blå Samsung med grön profil

Samsung N310 är blå och biffig. Med sitt lätt gummiaktiga skal, blockformade chassi, stadiga konstruktion och namnet i feta reliefbokstäver i locket ser den stryktålig ut, men i själva verket är den inte mycket mer tålig än netbook-datorer i allmänhet.

Lyckligtvis är den heller inte tyngre. Datorn är både godkänt lätt med drygt 1,2 kilo och smidig att stoppa i väskan. N310 är den tredje Samsung-datorn som fått TCO-märkning, vilket innebär att den uppfyller höga krav både när det gäller ergonomi och miljö.

Batteriet är av den lite mindre sorten. Ett fyracelligt batteri som ger en respektabel drifttid på upp till fyra timmar. Bättre blir det när du kör datorn hårt. Med full skärmstyrka och hög belastning av processorn fick vi ut nästan tre timmar. Det är nästan lika bra som hos datorer med sexcelliga batterier. Större batteri finns som tillval.

Oväntat låga prestanda
Under skalet sitter samma hårdvara som i LG-datorn. Men trots processor, grafik, minne och disk som är i stort sett identisk i alla datorer i testet fick vi både lägre prestanda i vårt test och en påtagligt segare upplevelse med den här datorn än med de andra. Vad det beror på kan vi inte direkt avgöra, möjligen är det en del av vad som får batteriet att hålla längre än väntat.

Alla ytor är i matt plast. Det gör datorn bekvämt att jobba på och fri från finger-avtryckskladd. Undantaget från det matta är bildskärmen, som sitter bakom en blank skiva. Den har inte världens bästa reflektionsskydd, men klarar sig godkänt i de flesta miljöer.

Betyg:  (6 av 10)


Fakta om de testade datorerna


Här är alla datorernas testvärden

Den här gången testar vi datorerna med programmet PC Mark 2005, då de inte har Windows Vista och därför inte fungerar med PC Mark Vantage 2005, som är vårt vanliga testprogram.

Totalbetyg. Datorns genomsnittsprestanda i PC Mark 2005, baserat på delmomenten.


Processor. Processorns kapacitet testas i en mängd olika moment, exempelvis genom att skala om bilder, komprimera och kryptera filer, samt avancerad komprimering av ljud. Testet belastar processorn, men påverkas föga av minne och grafikkort.


Minne. Här testas direkt skrivning till och läsning från minneskretsarna. Olika stora mängder data skrivs och läses för att simulera varierande minnesanvändning.


Grafik. Grafiktestet testar datorns spelprestanda i 3d, men även hur snabbt datorn kan rita upp fönster och effekter, samt hur datorn klarar videouppspelning.


Hårddisk. Hårddiskens prestanda undersöks i fem olika tester: hastighet vid läsning, hastighet vid skrivning, hastighet vid laddning av stora program, virussökning samt en simulerad start av Windows XP.


Läs mer

Fakta

Vi frågade samtliga tillverkare av netbook-datorer på den svenska marknaden om de hade en bra netbook med annorlunda stil och färg. Vi hittade bra kandidater hos sex tillverkare.

Två ytterligare tillverkare som också har färggranna netbook-pc, HP och Lenovo, hann tyvärr inte få fram sina modeller i tid till testet.

Datorerna kördes med de operativsystem, konfigurationer och förinstallerade program som de levereras med.

Prestandajämförelserna gjordes i programmet PC Mark 05 och battertid mättes med Battery Eater 05 i två lägen, dels vid max 20 procent belastning av processorn, 20 procent skärm-styrka och wi-fi avslaget, och dels med full belastning av datorn, max skärmstyrka och wi-fi igång.

Förutom de här testen utfördes laddning och rendering av en tung webbsida, laddning av en stor pdf-fil, och uppspelning av låg- och lågupplöst video i mpeg-4 och Flash-format.

Ljudnivån mättes på 50 centimeters avstånd i en dämpad kontorsmiljö med 30 decibel bakgrundsljud.