Möjligheten att använda svenska tecken i svenska domännamn har fungerat sedan flera år tillbaka. Ett nytt förslag inlämnat till internetorganet Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vill nu att även tecken från exempelvis kinesiska, koreanska och arabiska ska fungera som domännamn.

Förslaget kommer att granskas av Icann på fredag denna vecka under en konferens i Sydkorea. Godkänns förslaget skulle det nya domännamnssystemet kunna tas i bruk redan i mitten av nästa år, skriver Cnet.

- Det här är ett mycket viktigt möte för Icann eftersom förslaget kan skapa en mer globaliserad internetstruktur. Under mötet i Sydkorea planerar vi att gå vidare för att göra internet mer internationellt så att människor från hela världen kan använda sina egna språk för navigering, säger Icanns vd, Rod Beckstrom, till Cnet.

Bland världens 1,6 miljarder internetanvändare använder mer än hälften ett språk som inte baseras på latinska bokstäver enligt Rod Beckstrom. Han anser det därför nödvändigt att öppna upp internet med stöd för andra tecken och alfabet.