För exakt 40 år sedan skickades det första meddelandet på Arpanet, föregångaren till internet. Sändaren var en dator på UCLA och mottagare en dator på Stanford, båda universitet i Kalifornien. Meddelandet var helt enkelt ordet "login" men kommunikationen kraschade efter de två första bokstäver, bara "lo" kom fram.

Efter det fiaskot har internet upplevt många milstolpar, både bra och...mindre bra. Här kommer en kavalkad.

1. Första bilden
Den första bilden på internet föreställde fyra partajande kvinnor. Bakgrunden är följande: En programmerare vid namn Tim Berners-Lee hade 1992 just skapat ett inte helt obetydligt informationssystem kallat World Wide Web.

För att testa det bad han sin kollega Silvano de Gennaro att skanna in några bilder från en firmafest och lägga upp dem på den nya webbsidan info.cern.ch.

Gennaro har sagt att han inte riktigt insåg vad som var på gång, men han skannade in bilderna, skickade dem till servern via ftp och resten är historia. Bilden av de fyra glada kvinnorna var den första som någonsin blev klickad på i en webbläsare.

2. Första ”riktiga” mejlet
Begreppet e-post som vi använder det idag skapades 1971 av en programmerare vid namn Ray Tomlinson. Visst, e-post fanns redan, men det Tomlinson gjorde var att införa at-tecknet (snabel-a). På så vis separerade han e-postanvändarna från deras datorer, vilket gjorde det möjligt att skicka elektroniska meddelanden till vem som helst, på vilken dator som helst med internetuppkoppling.

Vad Tomlinson skrev i sitt första mejl minns han inte:
- Förmodligen var det första testbudskapet QWERTYUIOP eller något liknande, säger han. Det första riktiga e-brevet han skickade gick till hans medarbetare, där han förklarade hur man använde e-post via nätverket.

Frågan är varför Tomlinson valde just at-tecknet?
- För att det verkade vettigt, säger han. At-tecken förekommer inte i personnamn så det blir inte någon tvekan om exakt var inloggningsnamnet slutar och adressen börjar.

3. Första skräpmejlet
När e-posten väl var uppfunnen stod dörren vidöppen för det första spammet, även om det tog flera år innan någon insåg att främlingar på internet var den bästa målgruppen för oönskad skräppost om penisförstoring och digitalklockor.

Det första spammet skickades 1978 av en viss Gary Thuerk, en aggressiv marknadsförare på DEC (Digital Equipment Corporation). Det damp ned i inboxen hos varenda e-postadress på USA:s västkust som han hade lyckats få tag i. Mejlet handlade om en nära förestående produktpresentation.

Reaktionen blev häftig. Folk blev utom sig av ilska. Men då måste man komma ihåg att det var 1978, och modemen var extremt långsamma med våra dagars mått. Det tog så lång tid att hämta e-postmeddelandet (bland annat eftersom så många människors e-postadresser hade bifogats, systemet klarade inte mer än 320 adresser) att datorer storknade. Ett universitets nätverk klappade ihop, och DEC fick kraftiga klagomål från myndigheterna.

4. Den första bannerannonsen
Den är amerikanska telebolaget AT&T ansvarigt för. Bakgrunden är denna: Människorna bakom hippa geek-tidningen Wired beslutade sig i oktober 1994 för att starta den första kommersiella webbtidningen, kallad Hotwired.

För att gå iland med det behövde de såklart annonsörer: ”Köp reklam i vår nya online-tidning” basunerade de ut och AT&T nappade. Strax hade man lagt ut den bannerannonsen på webben. En annons som skulle locka till klick med ett knep som folk 1994 ännu inte hunnit tröttna på.

5. Första varan som såldes på Ebay
Pierre M. Omidyar startade nätauktionen Ebay i september 1995 under namnet Auction Web. I början var tjänsten gratis och Omidyar sålde själv också den första prylen där - en trasig laserpekare som gick för 14 dollar. Häpen över framgången kontaktade Omidyar vinnaren som svarade ”Jag samlar på trasiga laserpekare.”

6. Första twittraren
Biz Stone, en av grundarna av Twitter, postade den första tweeten någonsin, bara några minuter innan den andra grundaren, Evan Williams. Den 21 mars 2006, kl 12:51, kvittrade Stone: "just setting up my twttr". Detta följdes snabbt av miljarder oumbärliga meddelanden som ”har ont i ryggen ”, ”kilar ut ett slag”, ”dricker te nu” samt ”önskar jag hade en macka till”.

7. Första sökmotorn
Den första sökmotorn hette Archie (ursprungligen Archives) och skapades 1990 av Alan Emtage, en student vid McGill University i Montreal. Archie innehöll en databas över filer på ftp som kunde användarna kunde söka efter. En svensk Archie-server existerade tydligen i högskolan i Luleå under en period, enligt denna sida som inte uppdaterats sedan 1995.

8. Första domännamnet
Det första domännamnet någonsin var Symbolics.com, registrerat den 15 mars 1985. Det ursprungliga företaget med namnet Symbolics tillverkade datorer. Symbolics är kanske mest kända för programmeringsspråket Lisp och hade först framgångar men blev bankrutt under 90-talet. En lista på de 100 första domännamnen hittar du här.

9. Första Youtube-videon
Den första Youtube-klippet, Me at the zoo, föreställer Jawed Karim som står i en djurpark och pratar om elefantsnablar. Det lades upp den 23 april 2005. Precis som många andra Youtube-klipp är det faktiskt ganska tråkigt. Karim själv är betydligt mer intressant. I en artikel i USA Today nämns Karim som den tredje, men betydligt mindre kända, skaparen bakom Youtube.

Karim fick idén till Youtube efter två händelser som inträffade 2004. Den ena var tsunami-katastrofen och den andra var när Janet Jackson visade bröstvårtan under Super Bowl. Det var svårt att hitta filmer på nätet som visade händelserna.

”Det skulle man kunna råda bot på”, tänkte Karim och berättade om sin idé om en filmklippsajt där amatörer kunde lägga upp sina filmer för kompanjonerna Chad Hurley och Steve Chen. De nappade på idén och 2006 såldes Youtube till Google för 1,7 miljarder dollar.

10. Första porrsajten
Det är svårt att bevisa definitivt, men den första porrsajten var troligen sex.com. Det registrerades 1994 av en kille som heter Gary Kremen. Gary hade dock inga tankar på porr med sex.com. Åtminstone är det vad han säger idag.

En viss Stephen M. Cohen såg däremot den nätporrens möjligheter. Han kontaktade Network Solutions, som administrerade domännamn på den tiden, och lyckades lura till sig äganderätten till sex.com, som överfördes till hans namn via en rad falska fax och förfalskade dokument. Cohen gjorde snabbt webbporren till en lönsam affär.

Kremen var rasande och stämde Cohen. Efter en lång kamp i domstolen tilldömdes Kremen 65 miljoner dollar i skadestånd och fick rättigheterna till sex.com tillbaka. Några pengar såg han aldrig röken av, Cohen flydde till Mexiko och förde över sina pengar till ett offshorekonto. Han spårades dock upp 2005 och överlämnades till de amerikanska myndigheterna.

Kremen sålde senare sex.com för 12 miljoner dollar.