Mozilla planerar att göra stora förändringar i gränssnittet i Firefox 4.0 som kommer att släppas i slutet av nästa år. Många av nyheterna som lagts fram som förslag har hämtat inspiration från Googles Chrome.

I september uppgav Mozilla att det kommer att införa ett gränssnitt som påminner om det i Office 2007, ett så kallat ribbon-gränsnitt. Uttalande skapade stora protester från användarna som anser att ribbon-gränssnittet är förvirrande. Mozilla förnekade senare planerna på ribbon och hävdade att det endast var ett av många förslag på förändringar i gränssnittet för Firefox 4.0.

På Mozillas webbplats har företaget nu tagit fram nya exempel på hur gränssnittet kan komma att se ut i Firefox 4.0. Många av nyheterna har slående likheter med Google Chrome.

Bland annat kommer flikarna att kunna placeras överst i fönstret, precis som i Chrome. En annan nyhet är att adressraden och sökrutan kan komma att slås samman. Trots likheterna med Chrome uppger Mozilla att det inte försöker efterapa någon annan webbläsare.

- Vi försöker inte få Firefox att se ut som någon annan webbläsare, Firefox är Firefox. Likheter med andra webbläsare går inte att undgå då alla webbläsare har samma användningsområde och försöker lösa samma problem, skriver Mozilla på företaget webbplats.

IDG News