Visst har man hört att Windows 7 är mycket bättre än Windows Vista. Men om du inte har haft möjlighet att testa Windows 7 kanske det är lite förhastat att installera den nya versionen över ditt ”gamla” Windows Vista. Därför kan det vara smart att installera Windows 7 på en egen partition på hårddisken.

Då kommer du att kunna välja mellan att starta Windows Vista eller Windows 7 varje gång du startar datorn. Problemet är bara att du troligtvis bara har en partition på hårddisken där Windows Vista är installerat. Därför måste du skapa en ny partition, vilket innebär att den befintliga partitionen först måste ”krympas”.


1. HANTERA DATORN. Windows Vista innehåller ett inbyggt verktyg som gör det enkelt att krympa volymer och skapa partitioner. Börja med att högerklicka på Dator och välj Hantera i snabbmenyn som visas.


2. ÖPPNA DISKHANTERING. Klicka på Fortsätt i dialogrutan som öppnas och markera sedan alternativet Diskhantering under rubriken Lagring. Högerklicka på den enhet du vill krympa och välj alternativet Krymp volym.


3. KRYMP VOLYM. Nu kommer Windows Vista att räkna ut hur mycket utrymmet kan krympas. I dialogrutan som visas kan du sedan välja exakt hur många megabyte som krympas. Avsluta med att klicka på Krymp.


4. PARTIONERA OCH FORMATERA. Därefter är det bara att högerklicka på den nya partitionen och välja Ny enkel volym. I guiden som startas får du bland annat välja enhetsbeteckning och formatera partitionen.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Program: Windows Vista.
Tid: 20 minuter.

Det här lär du dig:

  • Att använda dig av det inbyggda verktyget Diskhantering i Windows Vista för att krympa volymer och skapa och formatera nya partitioner på hårddisken.