Till det yttre är Iriver Story förvillande lik Amazons e-bokläsare Kindle. Den har samma storlek. Samma vikt. Samma form.
Texten ”Designed by Iriver” på baksidan är det enda som skvallrar om att det inte är en Kindle-kopia.

Under ytan är dock skillnaden stor, och Iriver Story vinner på alla punkter.

Använder elektroniskt bläck
För dig som har missat det är e-boksläsaren en pryl för att läsa elektroniska böcker. I stället för att köpa en bok i pappersformat laddar du hem den i digital form och läser på skärmen.

Det går förstås att använda datorn eller mobiltelefonen, men eftersom deras skärmar inte är gjorda för text blir det snabbt jobbigt att läsa.

En läsplatta använder däremot en teknik som kallas för digitalt bläck. Den är skarpare och mer skonsam för ögat, och det känns helt enkelt som att läsa en riktig bok.

Det elektroniska bläcket är dessutom strömsnålt. Du kan läsa ett 20-tal vanliga romaner innan du måste ladda.

I USA har Amazon Kindle blivit en jättesuccé, och nyligen började den även säljas i Sverige. Problemet är att Amazon har låst den till sin egen e-boksbutik och att utbudet svenska böcker är försvinnande litet. Vårt betyg blev också lågt (läs recensionen här).

Öppen för alla
Utmanaren Iriver har däremot tänkt rätt på nästan alla punkter där Amazon floppar. Iriver Story är en öppen e-boksläsare. Det går med andra ord att ladda den med pdf-filer, Word-dokument och böcker i det nya standardformatet Epub.

I skrivande stund klarar den inte av de svenska bibliotekens e-böcker, men det ska enligt den svenska distributören Canman vara fixat inom de närmaste veckorna.

Och medan Kindle har krånglat till överföringen från dator är Iriver Story oerhört smidig. Den dyker upp som en extern hårddisk när du kopplar in usb-sladden, och sedan är det bara att dra och släppa filerna.

Iriver har dessutom gjort en läsplatta som klarar av mer än bara e-böcker. En inbyggd mp3-spelare gör det möjligt att lyssna på musik eller ljudböcker. Ett anteckningsprogram, en digital kalender och ett inbyggt qwerty-tangentbord gör att den fungerar som en handdator. En inspelningsfunktion förvandlar den dessutom till en diktafon.

Och medan Kindle bara har 1,5 gigabyte inbyggt minne har Iriver Story plats för ett sd-kort.

Alltför många brister

Det hade kunnat bli ett högt betyg till Iriver Story.

Om inte...

Om inte Iriver hade valt bort stöd för både Mobipocket, som är ett av de stora formaten när det gäller e-böcker, och html som används av många gratisböcker på nätet.

Om det inte hade varit så krångligt att navigera runt i böckerna. Själv testade jag att läsa en gratis turistguide i pdf-format. När jag förstorade texten såg jag bara halva sidan – och kunde inte bläddra i sidled.

Om inte texthanteringen hade varit så undermåligt. När jag laddar in en ren textfil gör Kindle radbrytningarna mitt i orden, vilket gör texten svårläst.

Och för min smak är både Amazon Kindle och Iriver Story för stora. Själv skulle jag hellre plockat bort tangentbordet och fått en läsplatta i pocketbokformat.
Först då skulle jag vara redo att ta fram plånboken.

Iriver Story
Tillverkare: Iriver, www.iriver.com
Kontakt: Canman, www.canman.se
Skärm: 6 tum, 600 x 800 pixel.
Minne: 2 GB (cirka 2 000 böcker) och sd-kortplats
Batteritid: Cirka 7 000 sidvisningar.
Storlek: 20 x 13 x 0,9 cm.
Vikt: 284 gram.
Tillgängliga format: Text (Epub, pdf, txt, doc, ppt, xls), bild (jpeg, gif, bmp), ljud (mp3).
Pris: 2 800 kronor.

Plus: Öppen lösning. Många funktioner. Lätt och smidig
Minus: Klarar inte alla e-boksformat. Lite för stor.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: Iriver, www.iriver.com
Kontakt: Canman, www.canman.se
Skärm: 6 tum, 600 x 800 pixel.
Minne: 2 GB (cirka 2 000 böcker) och sd-kortplats
Batteritid: Cirka 7 000 sidvisningar.
Storlek: 20 x 13 x 0,9 cm.
Vikt: 284 gram.
Tillgängliga format: Text (Epub, pdf, txt, doc, ppt, xls), bild (jpeg, gif, bmp), ljud (mp3).
Pris: 2 800 kronor.