I dagens uppkopplade samhälle är det enklare än någonsin att göra bort dig ordenligt om du inte är på sin vakt. Pinsamma e-postmeddelanden och bisarra videoklipp på Youtube kan ses av miljoner direkt efter att du tryckt på fel knapp.

Vi har samlat ihop 13 av de största tabbarna som folk eller företag gjort på internet genom åren. Visserligen har pinsamheterna inte inträffat på fredagen den trettonde. Se dem istället som avskräckande exempel på vad som kan hända om du inte är på din vakt bakom tangentbordet!

1. Hur man skapar sig ett namn på Facebook
Facebookmedlemmen Tracy förstod inte skillnaden mellan ett privat meddelande och loggen på Facebook. Det hela resulterade i en synnerligen ekivok och pinsam tabbe. Hon beskrev föregående natt i klartext, för hela världen att läsa, på sin älskares Facebooksida. Både sängaktiviteterna och hur hon upplevde dem (de uppskattades mycket). Att kvinnan vid tillfället var förlovad gör inte saken bättre.

2. It-experten som var taxi-förare
Brittiska nyhetskanalen BBC tabbade sig ordenligt när de skulle intervjua en it-expert om musikindustrin på internet. Av någon anledning knuffade de in en taxichaufför i studion när han väntade på betalning i BBC:s reception.

3. Det kan hända den bäste
FBI:s chef Robert Mueller var oroväckande nära att bli offer för en nätfiskeattack tidigare i år. Han fick ett e-postmeddelande som såg ut att komma från hans bank. Utan att tänka på saken klickade Robert Mueller på länken i meddelandet.

FBI-chefen hade nästan fyllt i alla sina personliga uppgifter på en webbsida när det gick för upp honom att det kanske inte var en så bra idé trots allt. Först då listade han ut att det rörde sig om en nätfiskeattack.

Han berättade om saken för sin fru för att de övriga i familjen inte skulle råka ut för samma sak. Det slutade med hans fru förbjöd honom att utföra sina bankärenden på internet.

4. En för alla, alla för en
Den nystartade annonsbyrån Rock You i USA hade sociala medier som specialitet. Ändå gjorde företaget två ordentliga tabbar på raken som nästan kan jämföras med marknadsföringsmässigt självmord. Först skickade företaget ut ett e-postmeddelande till sina kunder som informerade dem om Rock Yous nya hemsida.

Istället för att lägga till alla e-postadresser i bcc-fältet klistrades 200 e-postadresser in i cc-fältet. Det resulterade i att fler av mottagarnas e-postadresser hamnade på så kallade spamlistor för svartlistning.

Endast någon månad senare skulle Rock You försöka sig på ett utskick igen. Den här gången hade företaget anlitat ett företag som sköter e-postlistor och utskick. Det hjälpte dock inte då Rock You av misstag skickade ut en uppmaning om att mottagaren måste skicka tillbaka sina skatteredovisningar.

En mängd personer svarade och bifogade högst personlig information i e-postmeddelandet. Ett fel gjorde dock att dessa uppgifter skickades ut till alla andra på e-postlistan.

5. Google spammade sig själva till döds
För några år sedan visade det sig att Googles system för skräppost var lite för effektivt. Google misstog sin egen blogg, Custom Search Blog, som spam. De personer på Google som hade hand om bloggen märkte aldrig att de fick automatiska varningar, från Google.

Efter ett visst antal varningar raderades bloggen automatiskt och domännamnet registrerades av en annan person utanför Google. Google trodde först att det blivit hackade, men upptäckte senare att det var en bugg i antispam-systemet.

6. Happy ending
På produktboxen för Capcoms datorspel Killer7 så fanns det som sig bör en adress till den officiella hemsidan för spelet. Problemet var att någon knackat in adressen lite för snabbt och skrev www.killer7.com istället för www.killer-7.com. Killer7-com innehöll rejält mycket mer vuxet material än vad datorspelande barn kanske ska titta på.

7. Dödlig bugg
Att slinta på tangenterna ger i bland värsta möjliga konsekvenser. Mellan 1985 till 1987 användes en maskin som heter Therac-25 för strålningsterapi vid cancerbehandling. Maskinen i sig självt var det inget fel på. Dessvärre hade programvaran utvecklats av en programmerare utan formell utbildning.

Det tragiska resultatet blev att den radioaktiva dosen som vid vissa tillfällen ökade hundrafalt. Fem personer dog som en direkt följd av buggen och ett okänt antal personer fick bestående skador.

8. Hacket mot Aftonbladet
I mitten av 2007 lyckades en grupp som kallar sig VFH (Vuxna Förbannade Hackare) att hacka sig in hos Aftonbladets servrar. Inte nog med det, de strödde salt i såren genom att publicera vilka lösenord många av medarbetarna använde till sina e-postkonton.

Det resulterade i att flera medarbetare även fick sina Facebook-konton och Hotmail-konton hackade eftersom de använde samma lösenord på flera olika tjänster.

9. AOL avslöjar kunders sökvanor
För tre år sedan började den amerikanska internetleverantören AOL publicera vilka sökningar och sökord som gjordes av företagets 650 000 kunder. Varje enskild kunds användarnamn hade då ersatts med ett id-nummer för att det skulle vara anonymt. Genom att matcha id-numren med olika sökningar var det dock ganska enkelt att koppla vissa sökningar med en viss person.

Kunderna rasade mot AOL och företaget tvingades gå ut och erkänna att de gjort bort sig ordentligt.

10. Masken som sänkte en tiondel av internet
Året är 1988, internet är ännu inte kommersiellt utan består av främst uppkopplade amerikanske universitet.

Studenten Robert Morris vill ta reda på exakt hur stort internet är. Därför skriver han ett program som ska sprida sig mellan alla servrar och räkna antalet. Av misstag föds därmed världens första datormask. Masken som fick namnet Morris Worm lyckades infektera och slå ut över 6000 datorer, en tiondel av alla uppkopplade maskiner på den tiden.

Robert Morris dömdes till 10 000 dollar i böter, tre års villkorlig dom och 400 timmars samhällstjänst. I dag är han professor vid MIT.

11. Dagen då Sverige nästan slogs ut
I mitten av oktober lyckades Stiftelsen för Internetinfrastruktur tabba sig ordentligt. Under ett planerat underhållsarbete lyckades en anställd på stiftelsen skriva in ett felaktigt tecken och alla namnservrar i Sverige fick felaktig information.

Ett stort antal domännamn på .se-domänen slutade att fungera under flera timmar till en följd av misstaget.

12. Tiotusentals Hotmail-konton på vift
I början av oktober i år råkade över 20 000 användare på Hotmail ut för stöld av lösenord. Först misstänkte man att det berodde på en hackarattack mot Hotmail, sedan kom det fram att även lösenord till Gmail läckt ut på internet. Då uppgav de båda företagen att det antagligen handlar om nätfiskeattacker mot en mängd internetanvändare.

En säkerhetsforskare anklagade då både Microsoft och Google för lögn. Enligt säkerhetsforskaren berodde det hela snarare på trojaner som avlyssnar användarnas tangentbordstryckningar.

13. Mp3-spelaren som störtdök
Microsofts svar på Ipod råkade ut för en pinsam tabbe vid nyår i fjol. När det blev 31 december 2008 bestämde sig Microsoft Zune för att frysa och blev helt obrukbar.

Anledningen var ett programmeringsfel i Zune som gjorde att den inte kunde hantera skottår, och förra året var just ett skottår. Lyckligtvis så började Zune fungera igen efter 24 timmar när datumet går över till 1 januari 2009.