En dator på jobbet. En annan hemma. En bärbar som du tar med dig på resan. En stationär som står på internetkaféet när du är på resande fot. De flesta av oss arbetar med fler än en dator, och det skapar problem.

Så länge vi bara surfar spelar det ingen roll vilken dator vi använder, men om vi ska skriva texter, bearbeta bilder eller redigera video blir problemen större. Det är nämligen inte säkert att alla datorer har de program du behöver.

Dessutom är risken stor att du inte alltid har tillgång till de dokument du behöver. Det är lätt att glömma bort att ta med den där filen på exempelvis ett usb-minne.

Inte bara Google

Lösningen brukar kallas för molnet. Det här är ett av it-världens stora modeord just nu och det handlar om att du ska flytta bort både program och dokument från den egna datorn. I stället lagras allt på servrar i en stor datorhall någonstans i världen.

Själva programmen körs sedan direkt via webbläsaren. I stället för att starta Word, ­Photoshop eller Outlook använder du alltså Internet Explorer eller Firefox och öppnar programmet här. När du loggar in med ditt användarnamn och lösenord kommer du åt alla dina dokument – som också de lagras centralt.

Programpaketet Google Dokument, som konkurrerar med Microsoft Office, är det mest kända molnprogrammet, men det finns många fler. Vi har letat upp 44 gratistjänster som konkurrerar med program som vi i vanliga fall har på våra datorer – och valt ut våra favoriter.


Operativsystem

Nya Windows ligger på nätet

Nej, rubriken är inte helt sann. Icloud kan inte ersätta Windows. Inte helt och hållet. Du måste med andra ord installera ett operativsystem för att datorn ska starta. Men när datorn väl är igång fungerar Icloud på samma sätt som Windows. Det innehåller alla program och verktyg som du behöver, till exempel för att chatta, skriva texter, mejla och lyssna på musik.

Som du ser på bilden har du ett skrivbord, precis som i Windows, och här lägger du dina program eller dokument.

Poängen med Icloud är att du kör det via webbläsaren. När du kommer till en annan dator och loggar in på Icloud får du alltså exakt samma utseende som du har hemma. Kör du webbläsaren i helskärmsläge behöver du inte ens se Windows.


Icloud
Pris: Gratis (inklusive 3 GB utrymme)
+ Svenskspråkigt. Snyggt och pedagogiskt. Innehåller alla verktyg du behöver för att jobba på datorn – och fler därtill.
- Ganska långsamt. Kräver fortfarande att du har ett operativsystem installerat.
www.icloud.se

1 annat operativsystem
Glide OS påminner till funktionerna om Icloud. Det här är ett virtuellt skrivbord med en rad olika program och verktyg. Upplägget är dock varken lika snyggt eller pedagogiskt. www.glideos.com


Ordbehandlare

Skriv texter utan Word

Ordbehandlaren är det mest använda kontorsprogrammet, och Google Dokument är den stora utmanaren till Microsoft Word. På klassiskt Google-manér är programmet grafiskt avskalat och snabbt att använda. Att det är helt och hållet svenskspråkigt är förstås ytterligare ett plus.

Google Dokument innehåller alla grundläggande funktioner som behövs i ett ordbehandlingsprogram, till exempel svensk stavningskontroll. Det är också möjligt att formge dokument och infoga bilder, länkar och tabeller. Däremot har Microsoft Word många fler funktioner.


Google Dokument
Pris: Gratis (inklusive plats för 5 000 dokument)
+ Svenskt. Snabbt. Stabilt. Lättanvänt.
- Tråkig layout. Begränsat antal funktioner.
docs.google.com

6 andra ordbehandlare
Buzzword är Adobes ordbehandlingsprogram. Det är snyggare men långsammare än Google Dokument. buzzword.acrobat.com

Thinkfree Write är den tjänst som är mest lik Word till utseendet, men den är tyvärr ganska långsam. online.thinkfree.com

Zoho Writer ingår i ett Zoho-paketet som konkurrerar med Google Dokument. writer.zoho.com

Zoho Notebook är inte ett regelrätt ordbehandlingsprogram utan ett slags digitalt anteckningsblock. notebook.zoho.com

Textflow är en mycket enkel ordbehandlare utan några större möjligheter att ändra textens utseende. www.textflow.com

Box är en portal där du kan samla dina sidor hos exempelvis Twitter och Gmail har även en enkel ordbehandlingsdel. www.box.net


Kalkylprogram

Räkna med Excels utmanare

Zoho Sheet är en av utmanarna som hoppas locka användare från Microsofts kalkylprogram Excel.

Ett kalkylprogram har som bekant två huvuduppgifter. För det första kan det räkna ut saker, till exempel hur mycket bilen kostar i praktiken eller hur mycket pengar du lägger ned på cigaretter. För att göra det här kan du använda olika matematiska formler. Resultatet kan du sedan presentera i form av snygga diagram.

Den andra huvuduppgiften är olika sorters listor. Genom att exempelvis flytta adresslistan till ett kalkylprogram blir den lättare att sortera.

Den här typen av enkla uppgifter klarar Zoho Sheet lika galant som Excel. För den avancerade användaren har dock Excel många fler funktioner.


Zoho Sheet
Pris: Gratis (inklusive obegränsat antal kalkylark)
+ Svensk. Lätt att använda.
- Ganska få funktioner jämfört med program som Microsoft Excel.
sheet.zoho.com

2 andra kalkylprogram
Google Spreadsheet ingår i samma programpaket som Google Dokument. Det påminner om Zoho Sheets, men har färre funktioner och en undermålig utskriftsfunktion. docs.google.com

Thinkfree Calc ingår i Thinkfree-paketet. Det är snyggare och har fler finesser än konkurrenterna, men är irriterande långsamt. www.thinkfree.com


Presentation

I stället för Powerpoint

Overhead-projektorn och svarta tavlan är ute. Den som ska hålla exempelvis lektioner eller föredrag använder numera ett presentationsprogram. Zoho Show är en av utmanarna till Microsofts storsäljare Powerpoint.

Du använder programmet för att skapa din presentation, och eftersom den ligger på nätet kan du köra den från valfri dator med internetuppkoppling. Känns det för osäkert går det även att lagra den på hårddisken.

En poäng med att ha presentationer på nätet är förstås att den möjliggör föredrag på distans. Deltagarna kan sitta framför sina egna datorer och titta på föredraget.


Zoho Show
Pris: Gratis
+ Svenskspråkigt. Bra funktioner för distans­presentationer.
- Färre funktioner än Powerpoint.
show.zoho.com

4 liknande tjänster
Google Show är nästan lika bra som Zoho, men har färre funktioner. docs.google.com

Empressr är ett bra val för dig som inte har några problem med att köra program på engelska. www.empressr.com

Prezi har en annan uppbyggnad än andra.
I stället för att bläddra är presentationen ett stort ark där du ”åker” med musen. www.prezi.com

Thinkfree Show har samma uppbyggnad som övriga Thinkfree-program. Det är snyggt och funktionsrikt – men slött. www.thinkfree.com


Bildbehandling

Photoshop är inget måste

Photoshop är det självklara valet för alla proffsfotografer, men för en amatör räcker svenskspråkiga Pixlr utmärkt.

Pixlr skiljer sig från många andra webbaserade program. Du behöver inte registrera dig, och har inte någon möjlighet att lagra dina filer på nätet. För att använda Pixlr går du in på sajten och öppnar en fil från hårddisken. Efter några sekunder ser du den på skärmen, och du kan nu använda olika verktyg. Justera färger, kontraster och nivåer, beskära eller rotera bilden, lägga på filter för att exempelvis få den att se ut som ett gammalt foto... Du kan även lägga in text eller manipulatera bilden. När du är klar sparar du den nya bilden på hårddisken.


Pixlr
+ Svenskt. Funktionsrikt. Lättanvänt.
- Långsamt. Låter dig inte lagra bilderna.
www.pixlr.com

5 liknande tjänster
Photoshop.com är Adobes gratistjänst för bildbehandling. Fördelen jämfört med Pixlr är att du kan spara bilder på nätet, men du får färre funktioner. www.photoshop.com

Picnik påminner om Pixlr men många verktyg kostar att använda. www.picnik.com

Free Online Photo Editor låter dig förbättra kvaliteten på dina bilder och ge dem effekter. www.freeonlinephotoeditor.com

Fotoflexer är en avancerade tjänst där du exempelvis kan morfa, alltså låta två bilder smälta ihop till en. www.fotoflexer.com

Sumopaint används inte främst för bildbehandling. Det är i stället ett ritprogram där du kan göra en teckning från grunden – eller ta in ett foto och manipulera det. www.sumo.fi


Kalender

Smartare än Outlook

Att hålla ordning på möten och andra aktiviteter kan vara svårt, men med en digital kalender går det lite lättare. Microsoft Live Calendar är en bra tjänst som faktiskt konkurrerar med Microsoft Outlook, som är det betalprogram som du installerar på datorn.

En smart sak i Live Calendar är lagerfunktionen. Du kan lägga dina händelser i olika lager, och sedan välja att endast visa exempelvis det som ligger i jobblagret.

En annan smart sak är möjligheten att dela med dig av din kalender – antingen till hela världen eller till vissa utvalda. Kalendern är hopkopplad med Microsofts e-posttjänster Hotmail och Live Mail.


Windows Live Calendar
Pris: Gratis
+ Svenskt. Funktionsrikt.
- Lite långsamt.
calendar.live.com

3 liknande tjänster
Google Calendar är en liknande tjänst från Google. calendar.google.com

Yahoo Calendar är Yahoos motsvarighet. calendar. calendar.yahoo.com

Zoho Planner är ett avancerat planeringsverktyg där kalenderdelen bara är en av funktionerna. planner.zoho.com


Antivirusprogram

Säker utan ett program

För att bara söka igenom din dator efter virus behöver du inte installera något antivirusprogram som kostar pengar och slöar ned datorn. Nättjänster som F-Secure Online Scanner fungerar lika bra. De kollar igenom datorn och tar sedan bort alla virus direkt via webbläsaren.

Nackdelen är förstås att du inte har ett permanent skydd. De här tjänsterna ersätter med andra ord inte ditt vanliga antivirusprogram, men de kan vara ett bra komplement på en dator som inte har ett fullständigt program.

Du kan även använda dem om du skulle hamna i en situation där ditt vanliga säkerhets­paket krånglar.


F-Secure Online Scanner
Pris: Gratis
+ Svenskt. Kräver ingen installation. Lättanvänt.
- Ger inget permanent skydd av din dator.
ols.f-secure.se

3 liknande tjänster

Active Scan är spanska säkerhetsföretaget Pandas alternativ för dig som vill viruskolla datorn och rensa bort säkerhetshoten utan att behöva installera något extra program. www.pandasecurity.com/activescan

Bitdefender är visserligen inte något speciellt känt antivirusprogram, men de har en populär onlinetjänst. www.bitdefender.com/scanner/online/free.html

Housecall är nätversionen av antivirusprogrammet Trend Micro. Det tar både bort virus och spionprogram. housecall65.trendmicro.com


Videoredigering

Klipp filmer utan Premiere

Det är numera busenkelt att filma eftersom både mobiler och digitalkameror har en inbyggd videokamera. Genom att klippa i filmen blir resultatet mycket bättre. Du kan ta bort tråkiga delar, klippa ihop flera filmer och lägga på ljud och berättarröst.

Jaycut är tjänsten som låter dig göra det här gratis på internet. Alla grundläggande redigeringsfunktioner finns, till exempel möjligheten att klippa bort ointressanta partier eller redigera ihop olika filmer. Du kan också lagra dina filmer på nätet – så att dina vänner kan se dem utan att du behöver skicka stora video­filer per mejl. Om du vill går det öven att lagra filmen högupplöst på datorn.

Jaycut påminner om det välkända betal­programmet Adobe Premiere, men det har betydligt färre funktioner.


Jaycut
Pris: Gratis
+ Svenskt. Lättanvänd. Låter dig lagra ­filmerna på nätet.
- Långsamt. Har bara de mest grund­läggande funktionerna.
www.jaycut.se

1 liknande tjänst
Vimeo är den andra stora videoredigeringstjänsten på nätet. Den har fler funktioner, men gratisversionen har begränsningar i hur många filmer som du tillåts ladda upp. www.vimeo.com


Webb/blogg

Sajtbygge som inget kostar

Det finns många proffsprogram för att skapa sin egen hemsida, till exempel Microsoft Frontpage och Adobe Dreamweaver. För att använda dem måste du även hyra plats på ett webbhotell där du kan ladda upp de html-sidor du har byggt. En enklare lösning är webbprogrammet Google Sites. Du skapar sidan utifrån färdiga mallar direkt via webbläsaren, och sparar den direkt på en server hos Google.

Tre problem är att du måste använda färdiga mallar och att du får annonser på din hemsida. Webbadressen är dessutom lång och krånglig.


Google Sites
Pris: Gratis
+ Lätt att använda. Publiceringen sker direkt.
- Annonsfinansierat. Krånglig webbadress. Oflexibel.
sites.google.com

3 liknande tjänster
Zoomin är en annonsfinansierad tjänst som påminner om Google Sites. www.zoomin.se

Blogger är Googles tjänst för att skapa en blogg, alltså en enkel och dagboksliknande hemsida. www.blogger.com

Wordpress låter dig skapa en blogg direkt via webbläsaren – eller en hemsida om du laddar hem ett speciellt program. sv.wordpress.com

Fakta

Fixa fina fakturor
Zoho Invoice är ett faktureringsprogram. Du använder det alltså för att skriva fakturor och hålla reda på att du får betalt. Gratisvarianten låter dig skapa fem fakturor per månad. invoice.zoho.com

Gör egna animationer
Animasher låter dig skapa animationer online. Ladda upp en bild från din egen hårddisk eller välj någon av de färdiga illustrationerna. Med några enkla klick omvandlas den till en animation som du kan lägga ut på exempelvis Facebook. www.animasher.com

Gratis projektplats
Projectplace låter dig skapa ett virtuellt kontor. Alla medarbetare kommer alltså åt samma dokument, kalendrar och att göra-listor. Basversionen av Projectplace är gratis, men den som vill ha fler funktioner måste betala. www.projectplace.se

Ditt virtuella kontor
Dashnotes är en utmanare till Projectplace. Än så länge är tjänsten gratis, men den ska omvandlas till en betaltjänst. www.dashnotes.se

Komprimering sparar plats
Nippyzip är nättjänsten som gör programmet Winzip onödigt. Ladda upp en eller flera filer och låt Nippyzip komprimera dem till zip-fil. Den tar mycket mindre plats än originalet och passar på så sätt perfekt för att mejla. www.nippyzip.com

Kassabok sparar pengar
Money Manager är en tjänst i operativsystemet Icloud. Det skulle kunna beskrivas som en digital kassabok där du skriver in dina inkomster och utgifter och på så sätt får koll på var pengarna försvinner. www.icloud.se

Bygg en egen databas
Zoho Creator är en konkurrent till Microsoft Access. Det handlar alltså om en databas där du exempelvis kan lägga in information om inventarier eller produkter i din lilla nätbutik. creator.zoho.com

Psst! Har du fler favoritprogram i molnet. Tipsa mig på martin.appel@idg.se!