På en presskonferens under gårdagen demonstrerade Google företagets nya operativsystem, Chrome OS. Operativsystemet som planeras att släppa i slutet av 2010 fokuserar på prestanda, enkelhet och säkerhet.

Chrome OS är främst tänkt att användas på netbooks och andra mindre bärbara enheter. Det betyder att operativsystemet är väldigt enkelt i sin uppbyggnad för att kunna erbjuda bra prestanda även på datorer med lägre processorkraft.

Googles vision med Chrome OS var att det ska gå lika snabbt att starta upp som en tv-apparat. Dessutom är hela operativsystemet centrerat kring Googles webbläsare, Chrome.

Den största skillnaden i Chrome OS jämfört med andra operativsystem är att användaren inte längre behöver installera några applikationer. Allting sker via molnet och samtliga applikationer är webbapplikationer. Användaren behöver därför aldrig behöva tänka på att installera eller underhålla några program.

Fördelen med det är att en användare enkelt kan byta mellan olika datorer och fortfarande uppleva samma arbetsmiljö. Genom att använda sitt Google-konto spelar det ingen roll vilken dator användaren loggar in på, arbetsmiljön vill alltid se densamma ut. Alla dokument kan sedan lagras på Google Docs så att även de alltid finns tillgängliga oavsett dator.

Gränssnittet i Chrome OS är uppbyggt av tre komponenter som består av fönster, flikar och paneler. Alla applikationer körs i sin egen flik, på ungefär samma sätt som webbsidor i en webbläsare.

Eftersom operativsystemet och gränssnittet fortfarande är under utveckling så kan det komma att ändras i den slutliga versionen. Chrome OS kommer att släppa som öppen källkod så hårdvarutillverkare kan enkelt skräddarsy operativsystemet för sina produkter.

Förbättrad säkerhet

Enligt Google så kommer en av de största fördelarna med Chrome OS att vara säkerheten. Ett av skälen är just att applikationerna inte körs från hårddisken utan som webbtjänster.

En webbapplikation i Chrome OS kommer inte att ha rättighet att kunna modifiera något i operativsystemet lokalt på hårddisken. Istället kommer alla inställningar att sparas i molnet. Operativsystemet kommer dessutom att uppdatera sig självt i bakgrunden, helt automatiskt utan att användaren behöver tänka på det.

Alla dokument och användarinformation kommer att sparas med kryptering på Googles webbtjänst. Det betyder att om en användare blir av med sin dator går det bara att skaffa en ny dator och alla inställningar och dokument finns kvar.

När Chrome OS startar så kontrollerar det varje komponent av operativsystemet med hjälp av signaturer. Visar det sig att någon av komponenterna har blivit modifierade av ett virus eller annat problem så kommer operativsystemet automatiskt att installeras om med en fräsch kopia vilken laddas ned från internet.

Tillgängligt redan i dag

Källkoden för Google OS går att ladda ned redan i dag. Det är dock främst tänkt för hårdvarutillverkare, så du kan inte provköra Google OS på din dator än. Det kommer emellertid säkerligen dyka upp olika versioner inom kort som kan installeras på en vanlig pc.

IDG News