Varken Microsoft eller andra rivaler till Google är imponerade av Chrome OS som visades upp igår. Med en starttid på sju sekunder samt att det är beroende av internet för att fungera, ses Chrome OS inte som en allvarlig konkurrent.

- Från vårt perspektiv så har våra kunder redan uttryckt sitt godkännande hur Windows 7 fungera på både webben och på olika plattformar. Från vad vi har sett så verkar det här vara ett operativsystem som är i en väldigt tidig utvecklingsfas, säger en talesman för Microsoft.

Genom att kringgå en dators bios och använda flash-minne kommer Chrome OS att kunna starta på endast sju sekunder och är redo att köpa webbapplikationer efter ytterligare tre sekunder. Det är dock inte snabbt nog anser bland annat Woody Hobbs, vd på bios-tillverkaren Phoenix Technologies.

- Omedelbar tillgång handlar om att datorn ska vara redo att köra applikationer inom en sekund. Sju sekunder är för lång tid. I dag bör du kunna använda din netbook på samma sätt som din mobiltelefon, en knapptryckning sedan kan du börja jobba, säger Woody Hobbs på Phoenix Technologies.

Enligt Mark Lee, vd på Devicevm som utvecklar konkurrerande operativsystemet Splashtop, kan Googles egenkärlek till dess webbläsare och webbtjänster få bakslag, speciellt utanför USA.

- I Kina föredrar exempelvis användarna att använda söktjänsten Baidu istället för Google, säger Mark Lee.

Det amerikanska företaget Canonical som ligger bakom Ubuntu Linux är dock inte kritiskt till Chrome OS. Canonical avslöjade igår att företaget lånat ut utvecklare till Google under utvecklingen av Chrome OS.

- Även om Chrome OS använder en hel del komponenter från Ubuntu så kommer det att erbjuda en helt annan användarupplevelse. Vi är inte rädda att de båda operativsystemen konkurrerar med varandra, säger Chris Kenyon på Canonical.

IDG News