I en modern smart telefon (smartphone) sitter det en pigg processor, ett grafikchips, en liten hårddisk eller ssd, ett bra ljudkort, en högupplöst pekskärm och ofta även ett komplett tangentbord. Här finns bluetooth, wifi, mobilt bredband och usb-ansluting. Och ett operativsystem som du kan installera valfria program i. Kort och gott: De är små, små bärbara datorer.

Så hur bra är den smarta mobilen som dator? Går det att helt ersätta din bärbara dator eller lilla netbook-dator och köra helt och hållet i mobilen i stället? Går det att ordbehandla, surfa, melja, spela spel och titta på film?

Svaret på frågan handlar till en viss del om telefonernas kapacitet och utformning, men faktiskt mest om operativsystemet. Dess filhantering, dess gränssnitt, dess uppkopplingshantering och framför allt om det är lätt att hitta bra program, installera och köra dem.

Just nu är det fyra mobila operativsystem som dominerar i Sverige: Symbian, Windows Mobile, Iphone och Android. Sedan lurar även Blackberry och Palm i vassen och en handfull telefoner har helt egna operativsystem.

Till den här bataljen har vi synat telefoner med operativsystemen Android 1.5, Iphone OS 1.2, Symbian Series 60 v5 och helt nya ­Windows Mobile 6.5, som säljs under namnet Windows Phone. Det täcker inte in alla telefoner, det finns även bra smarta telefoner som säljs med äldre Symbian- och Windows-versioner. De flesta egenskaperna är dock desamma.

Tillverkarna kan ha lagt med program som kanske inte ingår i alla telefoner med samma operativsystem, så vi har också tittat på ut-budet i stort och vad som kan sägas gemensamt om telefoner med samma system.

Tillverkarna gör ofta sina egna skal och menyer för enklare navigering till alla system. Därför har vi tittat mer på rena funktioner och programutbud, och mindre på menyer, användarvänlighet och gränssnitt.

Läs mer

Rond 1: Jobba med kontorsprogram
Rond 2: Iphone vinner speltestet
Rond 3: Mesta möjliga media
Rond 4: Viktiga webben
Rond 5: Mejl och meddelanden – ett måste
Den slutgiltiga domen!