Jolicloud är precis som Googles Chrome OS ett nätbaserat operativsystem som utlovar bättre prestanda och snabba starttider. Jolicloud baseras på Ubuntu Linux och har funnits ute i en alfaversion (tidig testversion) sedan juni i år.

Enligt företagets vd, Tariq Krim, ska Jolicloud bli både snyggare och mer flexibelt än Chrome OS. Jolicloud startar på tio sekunder och har ett användargränssnitt som är mer likt Mac OS X.

- Jolicloud ska även erbjuda ett bättre stöd för video och integration med webben, säger Tariq Krim.

Även om Jolicloud är ett nätbaserat operativsystem precis som Chrome OS så finns det en hel del skillnader. Bland annat får operativsystemet stöd för att köra program och spara dokument lokalt.

- Användare vill inte ha en massa annonsalgoritmer som beblandar sig med deras filer, säger Tariq Krim, och syftar då på Googles tekniker för att profilera sina användare.

Enligt Jolicloud är det den första Linux-distribution som har fullt stöd för Intels grafikkrets, GMA500. Det gör det möjligt att erbjuda netbooks med bildskärmar som har stöd för upplösningen 720p.

Den slutliga beta-versionen väntas släppas på den stora mässan CES som hålls i början av januari, och Jolicloud räknar med en skarp lansering i början av nästa år.

Mer information om Jolicloud hittar du här.

IDG News