»Till testet: 5 smarta apparater för nätradio

På ytan ser en internetradio ut ungefär som en vanlig fm-radio. Den är ­visserligen lite större och lite dyrare, men annars är skillnaderna små. Internetradion har inbyggd högtalare, antenn, skärm och några knappar – precis som vi är vana vid från fm-radion.

Men under ytan är skillnaden desto större. För medan en vanlig fm-radio bara låter dig lyssna på ett tiotal svenska radiokanaler tar en internetradio in över 10 000 kanaler från hela världen.

Förklaringen är den explosion av radio­kanaler på internet som vi har sett de senaste åren. Nästan alla ”vanliga” radiostationer väljer numera att även sända live över internet, och det finns även tusentals kanaler som bara hörs över internet.

Det stora utbudet gör förstås att det är lätt att hitta en kanal som passar just dig. Vill du höra världens bästa internationella nyheter kan du skruva in BBC. Vill du lyssna på ­schlagermusik dygnet runt finns Escradio.com och föredrar du hårdrock kan du lyssna Hardradio.com. Du som har flyttat till en ny stad kan ratta in din gamla lokalradiostation. Och du som vill förbättra dina språkkunskaper kan lyssna på radio på franska, tyska, spanska, ryska – eller något annat språk.

Använder din router
När internetradion slog igenom för tio år sedan var det naturliga att lyssna via datorn. Det räckte med att koppla in ett par hörlurar eller högtalare för att förvandla datorn till en radio. Den här möjligheten finns förstås fortfarande (se nästa uppslag), men det nya är radiomottagarna som gör datorn onödig.

All teknik som behövs ­för att lyssna finns alltså inbyggd, och det enda som krävs är en trådlös router.

Internetradio är inte mycket krångligare att använda än den vanliga fm-radion. Du måste visserligen koppla ihop den med ditt trådlösa nätverk, men det här är relativt enkelt, och det är framför allt något du bara behöver göra en gång. När det väl är klart är det bara att börja lyssna.

Svårigheten är i stället att välja kanal. En lång lista med 10 000 stationer hade varit ohanterlig, och radioapparaterna har därför ett inbyggt menysystem. Du kan exempelvis visa alla svenska radiostationer, eller alla som sänder klassisk musik. Och när du väl har hittat dina favoritstationer kan du förstås lägga upp dem som snabbval.

Nöjer du dig inte med att lyssna på radio klarar många av apparaterna även av att spela upp musik som ligger på din hårddisk. Har du exempelvis mp3-filer på datorn i arbetsrummet kan du spela upp dem i köket med hjälp av din internetradio. Tekniken som gör det här möjligt kallas för upnp, och förutsättningen för att det ska fungera är att datorn är påslagen.

Å andra sidan – vem behöver mp3 när det finns över 10 000 radiostationer att välja bland?

>>Läs testet: 5 smarta apparater för nätradio

Läs mer


5 smarta apparater för nätradio
3 sätt att lyssna på radio via datorn

Fakta

Vi lyssnar på dem, men vad ­lyssnar de på? Här är tre radio­profilers utländska favoritkanaler.

Lotta Bromé, P4 Extra
– Om jag lyssnar på utländsk radio så är det mest BBC
(bbc.co.uk) eller stationen som bara spelar schlager (escradio.com)

Ulf Elfving, Elfving möter
– Emelllanåt tar jag in franska Radio France International (www.rfi.fr) för att träna språket, men så mycket mer blir det inte. Ännu.

Titti Schultz, Rix morronzoo
– Jag lyssnar gärna på brittiska Capital Radio (www.capitalfm.com) och Kiis FM i USA (www.kiisfm.com).