Svenska Vooni tar hem segern

Svenska Vooni VIR 608 ger helt klart det bästa ljudet av de fem testade ­apparaterna. Med det betyder inte att ljudet är fantastiskt, utan snarare så bra som du kan förvänta dig från en liten låda med monohögtalare.

Vooni har både sladdbundet och trådlöst nätverk och menysystemet är enkelt och snabbt. Vi hittar dessutom möjligheten att strömma musik från en upnp-server, vilket gör det möjligt att spela upp musik från datorns hårddisk.

De två stora nackdelarna är att Vooni saknar fjärrkontroll och usb-ingång samt att den enda utgången är ett hörlursuttag. Vi hade dessutom önskat oss några fler knappar för att programmera favoritkanaler.

Vill du inte koppla upp dig på nätet har Vooni även vanlig radiomottagare, vilket är ett tydligt plus.

Betyg:  (6 av 10)Revo klarar sig inte ensam

Revo Blik ser inte riktigt ut som en ”vanlig” radio, och vi gillar den ­slimmade formen, liksom fjärrkontrollen. Det är också bra att den ­hanterar upnp-servrar för dig som inte vill lyssna på radio utan hellre musik från datorn. En annan bra detalj är att det går att ställa in sina favoritkanaler på en webbsida för att sedan lätt kunna växla mellan dem i radion.

Tyvärr saknar Blik kryptering och vanlig ethernet-port för dig som inte vill köra trådlöst. Ljudet är ganska medelmåttigt med dragning åt det sämre hållet. Det slimmade formatet och att den har fjärrkontroll gör den okej för att lyssna på musik från datorn, men överlag är det här inte en av de bättre radioapparaterna.

Betyg:  (5 av 10)Freecom har sämst ljud

Freecom Musicpal kunde mycket väl ha tagit hem segern eftersom den är bäst på det mesta. Det är en kompetent radio med både usb-ingång, rca-utgångar och fjärrkontroll. Den strömmar musik från din dator eller valfri upnp-server, och du kan ansluta till både trådbundet och trådlöst nätverk. Menyn är snygg och lättöverskådlig och full med extrafunktioner. Allt från rss-läsare till möjligheten att få live-feed med det aktuella vädret.

Betyget dras dock ned av att den är plastig och leksaksmässig, vilket också märks på ljudet, som är klart sämst i testet. Freecoms andra problem är att den inte känns helt stabil och är buggig. Som en budgetlösning för att strömma till stereon, eller med externa högtalare inkopplade, gör den sig klart bättre än på egen hand.

Betyg:  (6 av 10)Träradion är dyr och bristfällig

Eminent Wradio sticker ut en del designmässigt då den är byggd i trä i stället för plast. Att högtalaren sitter ovanpå är också udda i sammanhanget. Trälådan ger bra respons från högtalaren och gör att Eminent Wradio ger mest bas av alla de testade apparaterna.

Radion har trådbundet och trådlöst nätverk, strömning från upnp-server och line-utgång. Vi hittar även en usb-ingång för att spela mp3-filer och medföljande fjärrkontroll som väger upp i funktionsväg.

Så långt allt väl, men tyvärr finns det några rejäla bottennapp. Menyerna är hemska och långsamma, vi hittar inte alla stationer som finns i Sverige, den går inte att använda utan fjärrkontroll och den är många hundralappar dyrare än sina konkurrenter. Det blir dess fall i det här testet.

Betyg:  (4 av 10)Flest kanaler per krona

Man måste gilla att tillverkarna har vågat göra något annat än en fyrkantig radio. Tyvärr är Dmtech Starry7 inte så praktisk, och bygget känns väldigt plastigt. Ljudet är ungefär som förväntat av en internetradio i den här storleksklassen. Trots det låga priset har apparaten alla standardfunktioner, inklusive usb-ingång och rca-utgångar.

Nätverket är tyvärr inte det stabilaste och användar­vänligheten är inte klockren. Dessutom saknar vi fjärrkontroll och möjligheten att använda trådbundet nätverk, vilket hade gjort den ännu
mer prisvärd.

Betyg:  (6 av 10)

Fakta om radiomottagarna

Läs mer


3 sätt att lyssna på radio via datorn
Radio via nätet – här är apparaterna du behöver!