>> Läs testet: 5 smarta apparater för nätradio

Lyssna direkt

Det enklaste sättet att lyssna på internet­radio är att gå in på radiostationens egen hemsida. Som regel finns det direkt på förstasidan en knapp som heter Lyssna (Listen). Klickar du på den sätter du igång kanalen.

Ibland får du frågan vilken teknik du vill använda. För att lyssna krävs nämligen ett ljudprogram. Det är visserligen integrerat i webbläsaren, och på så sätt osynligt, men för att du ska kunna lyssna måste du ha det installerat. De tre vanligaste programmen är:

Windows Media Player. Det här programmet är inbyggt i Windows, och du behöver inte installera det separat. Som regel kan du välja det här alternativet och börja lyssna direkt.

Realplayer. Somliga radiostationer sänder bara via Realplayer. I så fall måste du installera det separat för att kunna lyssna. Du installerar det genom att gå in på sweden.real.com/realplayer och klicka på Free RealPlayer SP, Kör. Observera att du ska välja gratisalternativet Free RealPlayer och inte något av de betalalternativ som erbjuds.

Quicktime. Det tredje programmet för att lyssna på radio är Apples Quicktime. Även det måste du installera separat genom att gå in på www.apple.se/quicktime/download. Välj om du vill ha mediespelaren Itunes på köpet eller inte, avbocka rutan Registrera mig och klicka på Hämta kostnadsfritt. Klicka på Kör så startar du installationsprogrammet.


Klicka här. Alla Sveriges Radio-kanaler går att lyssna på över internet.

Lyssna via portal
Ett alternativ till att gå direkt in på en radiostations hemsida är att navigera via någon av de radioportaler som finns. Om du vet vilken sorts musik du vill lyssna på kan du alltså gå in och leta efter stationer som sänder på ett speciellt språk eller har specialiserat sig på en viss sorts musik.

Det finns gott om portaler, men här är fem av de bästa:


Startpunkt. En portal hjälper dig att hitta stationer överallt.

Lyssna via poddradio
Vi har hittills mest pratat om direktsänd radio, men många stationerna lägger även ut gamla program. Ett smart sätt att aldrig missa sitt favoritprogram är det som kallas för poddradio. Du ”prenumererar” då på det program du vill lyssna på och sparar det som en mp3-fil på din dator. Den kan du lyssna på när du vill – eller föra över den till din mp3-spelare.

Det bästa programmet för att lyssna på poddradio heter Itunes och du laddar ned det gratis på www.apple.se/itunes/download. Avmarkera rutorna om du vill slippa e-post­reklam och klicka på Hämta nu. Klicka på Kör och följ instruktionerna.

När installationen är klar öppnar du programmet och klickar på Itunes Store i menyn till vänster. Genom att klicka på Podcasts i menyn ser du vad du kan prenumerera på. Du kan även söka via rutan högst upp till höger. När du har hittat något intressant klickar du på Prenumerera (Subscribe) så laddas programmen hem till din dator. För att lyssna klickar du på Podcaster i menyn till vänster. Du får då se en lista över alla program du har laddat hem.


Prenumerant. Itunes är det bästa programmet för att prenumerera på poddradio.

>> Läs testet: 5 smarta apparater för nätradio

Läs mer


5 smarta apparater för nätradio
Radio via nätet – här är apparaterna du behöver!