Bildskärmar har blivit billiga, otroligt billiga. Det innebär att många av oss uppgraderar till en ny fin 22- eller 24-tummare med bredbild medan den gamla 15- eller 17-tumsskärmen ställs undan. Helt i onödan, faktiskt, eftersom Windows ända sedan Windows 98 kan hantera flera skärmar. Ända upp till åtta skärmar kan du sprida ut över arbetsbordet – om det finns plats.

Fler öppna fönster
Glädjen med det här är att du får mer plats för öppna fönster.

Du kan till exempel ha din normala arbetsyta på den nya fina skärmen och ständigt ha webbläsaren öppen på en mindre skärm bredvid för att snabbt kunna kontrollera saker eller ha koll på Facebook. Messenger kan vara öppet på en tredje skärm, och så vidare. Det fungerar så att Windowsskrivbordet utökas till de extra skärmarna och du kan sömlöst flytta pekaren mellan dem. De olika skärmarna behöver inte vara lika stora eller ha samma upplösning.

Bra för vissa spel
Dessutom finns det faktiskt spel, om än inte så många, som funkar med multipla skärmar. Du kan ha själva spelbilden framför dig och en statusskärm vid sidan om, eller visa vyer både framåt och åt sidorna i en flyg- eller bilsimulator.

Lite extra hårdvara behövs förstås – du måste kunna ansluta flera bildskärmar. Men kanske har du redan det här alldeles gratis, eftersom de flesta nyare grafikkort faktiskt har två bildskärmsuttag. I så fall är det bara att tuta och köra.

Om ditt grafikkort är integrerat på moderkortet har du bara ett uttag och måste komplettera med ytterligare grafikkort. Samma sak gäller om du vill använda fler än två anslutningar.

Fram till och med Windows XP är det inga problem att använda olika grafikkort, till och med från olika tillverkare, och installera en drivrutin för varje. Drivrutinsmodellen kallas xpdm (Windows XP display driver model).

Annorlunda i Windows 7
Windows Vista och Windows 7 använder det nyare wddm (Windows Vista display driver model), som bara tillåter en drivrutin för grafiken. Alla grafikkort måste därför vara utrustade med kretsar från samma tillverkare.

Korten behöver inte vara av samma modell – det räcker med att de använder samma drivrutin. Till exempel att alla kort är Nvidia- eller ATI-baserade. Vilken typ av kortplatser de sitter i spelar heller ingen roll, det kan vara pci express, agp eller pci.

Hitta rätt grafikkort
Förmodligen har datorn bara en plats avsedd för grafikkort. För de eventuella extra grafikkorten måste du därför leta reda på kort som använder lite äldre standard och som passar i de vanliga pci-
kortplatserna.

Sådana kort finns och tillverkas fortfarande. Ett alternativ är att titta till exempel hos Matrox som är specialiserade på kort med utgångar för tre eller flera skärmar. Ett annat kort som passar bra är Sapphire Radeon HD4850 X2, som har fyra dvi-utgångar.

Även för bärbara
Du kan också ansluta en extra skärm till din bärbara (se faktaruta nedan) och använda både den och den inbyggda på samma sätt. Möjligheterna är många och det finns gott om plats för experimenterande.

I den här skolan lär du dig hur det går till med ett standardkort med två utgångar, men metodiken i Windows är densamma om du skulle vilja ha fler än två och ge dig på att bygga ut datorn med fler grafikkort.

Metoden begränsar sig inte till platta skärmar – det går lika bra med äldre bildrörsskärmar.


Flexibelt. Sapphire Radeon HD4850 X2 är ett mäktigt grafikkort som klarar fyra bildskärmar – om du inte vill köra det i Crossfire-läge med två skärmar och bättre prestanda.
_____________________________________________________

SÅ HÄR GÖR DU – steg för steg
(Bilderna är från Windows Vista, men det fungerar likartat i Windows XP och Windows 7)

Steg 1: Anslut skärmarna till datorn
Det spelar ingen roll om ditt grafikkort har en vga-utgång (vänster) och en dvi-utgång (höger) som på bilden, eller om det är två uttag av samma sort. Men givetvis krävs att dina bildskärmar har samma typ av anslutning.

Både äldre och billigare skärmar brukar sakna dvi, men en eller flera adaptrar (lilla bilden) medföljer oftast grafikkort med dvi-utgång. Med hjälp av en sådan kan även äldre skärmar anslutas. Observera att du får bättre bild med dvi, så använd detta om möjligt. (Finns det hdmi-uttag på kortet kan du också ansluta platt-tv:n eller en bildskärm med sådan anslutning.)

Anslut alltså båda skärmarna till datorn och starta den.


Grafikkontakter. Ovan ser du skillnaden på en vga-kontakt och en dvi-kontakt.

Steg 2: Ställ in bildskärmarna
Starta datorn och gå till Windows bildskärmsinställningar, i Windows XP genom att högerklicka på Skrivbordet, välja Egenskaper och gå till fliken Inställningar. I Windows Vista, högerklicka på Skrivbordet, välj Anpassa och klicka på Bildskärmsinställningar. Kör du Windows 7, högerklicka på Skrivbordet och välj Bildskärmsinställningar.

Du bör nu se dina två skärmar i mitten av inställningsfönstret. Den nya skärmen är skuggad för att visa att den är inaktiverad. Klickar du på den blir den blå.

Steg 3: Utöka Skrivbordets storlek
Markera den nya skärmen och bocka för Utöka skrivbordet till denna bildskärm. Skuggningen försvinner och du kan klicka på Verkställ för att se resultatet. Svara Ja på frågan om du vill behålla inställningarna.

Nu ska du ha bild även på den andra skärmen. Prova att flytta muspekaren mellan skärmarna för att kolla att det fungerar.
Ditt Skrivbord sträcker sig nu över två skärmar.

Steg 4: Justera skärmarna
Naturligtvis vill du att ditt nya Skrivbord ska överensstämma med hur skärmarna är placerade i verkligheten. Ta tag i dem med muspekaren och flytta runt dem så att den inbördes placeringen är korrekt. Ändra också upplösningen för respektive skärm så att den stämmer med vad som är optimalt för just den skärmen. Markera aktuell skärm i fönstret och justera med dragreglaget. Är du osäker på vilken skärm som är vilken, klicka på Identifiera skärmarna.

När du är färdig kan du börja flytta fönster och använda den nya skärmen som en del av ditt Skrivbord. Använder du Windows Vistas sidpanel kan du högerklicka på den och välja Egenskaper för att bestämma var den ska vara placerad.

Steg 5: Ta bort kloning
Ett annat sätt att göra samma sak är att använda de inställningsmöjligheter som medföljer grafikkortet. Här visar vi Nvidias kontrollpanel. Med en ny skärm inkopplad startar de båda i så kallat klonat läge, det vill säga att skärmarna visar samma bild. För att övergå till ett Skrivbord som sträcker sig över båda skärmarna, högerklicka på den ena i kontrollpanelsfönstret och ta bort bocken vid Clone (bildskärmens namn) and (bildskärmens namn). Bekräfta att du vill behålla de nya inställningarna.

Steg 6: Testa dig fram
Precis som i Windows-inställningarna har du nu ett Skrivbord som sträcker sig över båda skärmarna. Den här metoden ger ibland fler inställningsmöjligheter, ibland färre, beroende på grafikkort och drivrutinsversion.

Hos Nvidia går det till exempel inte att flytta runt skärmarna och deras nya kontrollpanel är inte lika välutrustad som den de hade tidigare. Att använda en kombination med Windows egna inställningar kan vara den bästa lösningen.
_____________________________________________________

Extra: Tips för ATI-grafikkort
ATI:s Catalyst Control Center är mer användbart än kontrollpanelen hos Nvidia. Här kan du göra alla möjliga inställningar och även flytta runt skärmarna som i Windows.

Som vanligt kan du klicka på aktuell skärm för att bestämma hur bilden ska visas på den.
_____________________________________________________

Extra: Alternativ lösning
Hos ATI finns också möjlighet att slå ihop skärmarna på ett annat sätt. Det utökade Skrivbord vi hittills talat om uppträder ändå som två skärmar med var sin upplösning. Men om du högerklickar och väljer Sträck ut huvudfönstret horisontellt får du i stället den intressanta konfiguration som du ser nere till höger i bilden – Windows upplever de två skärmarna som en, med större horisontell upplösning. Det innebär att Aktivitetsfältet, skrivbordsbakgrunden och skärmsläckaren sträcker sig över båda skärmarna. Det fungerar bäst om de är lika stora.
______________________________________________________

4 BONUSTIPS

Fler aktivitetsfält
Tänk på att även om Skrivbordet sträcker sig över flera bildskärmar gör inte Aktivitetsfältet det. Det är låst till en skärm, och där finns alla dina öppna fönster även om de är placerade på en annan skärm. Det rättar du till med Multimon Taskbar, som ger dig flera aktivitetsfält, där varje fält bara visar de aktuella programmen.
www.snapfiles.com/get/MultiMonTaskbar.html

Flera bakgrunder
Fler bildskärmar innebär inte fler skrivbordsbakgrunder. I stället visas samma bakgrund överallt, med ibland lustiga effekter om skärmarna har olika upplösning. Här finns en lösning. Programmet Displayfusion låter dig ha olika bakgrundsbilder eller en enda som sträcker sig över flera skärmar. Du hittar programmet på www.binaryfortress.com/displayfusion

Så flyttar du fälten
Aktivitetsfältet kan flyttas. Ta tag i det med muspekaren och ”vik” det åt önskat håll för att placera det där du önskar. Skapar du egna verktygsfält kan dessa bara placeras vid ytterkanterna. Använd Bildskärmsinställningar för att byta plats på de två skärmarna. Skapa sedan ditt verktygsfält vid önskad skärmkant och ordna
därefter tillbaka skärmarna igen – fältet stannar kvar.

Större på höjden
Många grafikkort har i sin kontrollpanel en inställning för att rotera bilden. Om dina skärmar går att vrida kan du dra nytta av detta genom att ställa dem på höjden bredvid varandra (om de är lika stora). Du får då en total bild som inte är lika bred som vanligt, men betydligt högre. Bra vid text- och bildredigering!

Displayfusion. Fogar ihop dina bakgrundsbilder till en.
_____________________________________________________

Extra skärm till en bärbar? Lätt fixat!
Många bärbara datorer har snabbtangenter för att växla mellan att ha bilden på den inbyggda skärmen och den externa. Tycker du din netbook har för liten skärm kan du koppla den till den skärm du använder till din vanliga stationära – eller den extra skärm som står och skräpar. Kanske vill du ha den separata bildskärmen som ”första skärm”, särskilt om du kör med extra tangentbord. Markera skärmen i bildskärms-inställningarna och bocka för Detta är min primära bildskärm. Det här kan ge problem när skärmen inte är ansluten. Normalt klarar Windows av det – men koppla inte bort den när datorn är i vilo- eller vänteläge.