Hos mindre företag är det ovanligt att man har en särskild it-avdelning. Det brukar bli den på jobbet som kan mest om it som får kika på medarbetarnas strulande datorer, sköta it-inköpen och snickra på nätverket. Och är det ingen som kan så blir det helt enkel som det blir.

Precis så var det hos det lilla Lundaföretaget Illustra som arbetar med trycksaks-, webb- och multimediaproduktion.

– När jag kom hit var nätverket en enda röra, berättar Henrik Skog, som är en av företagets två anställda. Men sedan vi bytte ut vår router har allting faktiskt fungerat perfekt.

Att det blev just Henrik Skog som håller i it-frågorna inom företaget handlar bara om att han helt enkelt var mest intresserad. Men eftersom det tagit för mycket tid från hans ordinarie arbetsuppgifter så har man nu även tagit hjälp av yttre expertis.

– Om det är ett problem som jag vet hur man löser eller som inte verkar så avancerat så försöker jag ordna det. Jag har ingen utbildning när det gäller it-frågor så jag brukar söka i olika forum för att hitta lösningar. Om det är något som tar för mycket tid eller som jag inte klarar av så ringer vi en kille från IT-Hantverkarna som vi anlitar. Han har bland annat hjälpt oss med våra nya backup-lösningar.

– Chefen är helt ointresserad av it-frågor så när jag började här för sex år sedan så fick jag ta hand om den biten, berättar Henrik Skog. Tidigare fanns det inget uppstyrt nätverk i huset utan egentligen var det bara en hub som delade ut internet till de som jobbade här. Efter ett tag behövde man koppla in fler datorer och då köpte man till en switch. Det var en salig röra. Samtidigt så har behovet inom företaget förändras sedan dess också, vi kommunicerar med varandra över nätverket i en helt annan utsträckning än när jag kom hit.

Med hjälp från en av chefens it-kunniga vänner så byggde man upp ett helt nytt nätverk. Företaget bytte internetleverantör, router och switch byttes ut.

– Tidigare använde vi D-Links produkter vilka jag bara har dåliga erfarenheter av, även privat. Nu har vi en router från Netgear som delar ut internet till hela huset och sedan har vi en switch av samma märke för vårt eget lilla nätverk. Det är avgörande för oss att nätverket fungerar problemfritt och även att det är snabbt eftersom vi skickar många stora filer mellan våra datorer. Vi kör trådat helt enkelt för att det är för dålig trådlös uppkoppling här.

Säkerhetskopierning sker varje timme

Var och en av de tre arbetsstationerna på företaget har en NAS-enhet från Iomega kopplad till datorn som automatiskt gör backup varje timma. Samtliga enheter har dubbla diskar som är speglade mot varandra, det vill säga att all backup lagras i två identiska versioner utifall en hårddisk skulle gå sönder. NAS-enheterna är utrustade med hot-and-swap, man kan alltså byta ut en trasig disk medan man arbetar. Sedan återskapas en ny identisk backup på den nya hårddisken. Utöver enheterna på kontoret har Illustra också kommit på en unik säkerhetslösning.

– Chefen bor i ett hus här precis bakom, berättar Henrik Skog. Så vi har dragit en kabel från kontoret till en enhet i hans hus som varje natt automatiskt gör en backup av vårt arbete. På så sätt är vi skyddade mot ett eventuellt inbrott eller en brand på kontoret.

En annan viktig förändring som Illustra fick hjälp med att genomföra var att man bytte upp sig till en router som kunde skicka så kallade jumboframes.

– Det ger oss möjlighet att skicka större paket med data åt gången, berättar Henrik Skog. Det är viktigt för oss eftersom vi ofta skickar flera gigabyte stora filer mellan våra datorer och vi jobbar också över nätverket samtidigt med samma projekt.

Henriks råd till andra som har problem med sitt nätverk är att byta tills man hittar en tillverkare som man tycker fungerar.

– Man hör så mycket olika från säljare. Flera av våra tidigare routrar pajade redan efter en vecka. En dag kom vi till kontoret och då var routern helt död, den lyste inte ens. Sedan vi bytte till Netgear har vi bara positiva erfarenheter. Idag har vi ett nätverk som fungerar utan problem. Annat var det tidigare, säger Henrik Skog med ett leende.