Asa Dotzler på Mozilla skrev igår ett blogginlägg där han tipsar användare av Firefox hur de kan ladda ned ett insticksprogram som gör Microsoft Bing till den förvalda söktjänsten i Firefox istället för Google.

Anledningen till Asa Dotzlers inlägg grundar sig på det uttalande Googles vd, Eric Schmidt, gjorde i förra veckan under en intervju med den amerikanska nyhetskanalen CNBC.

I intervjun antyder Eric Schmidt att de användare som oroar sig över sitt privatliv på internet är skojare och att de antagligen har något att dölja.

- Har du någonting du vill dölja så borde du kanske inte syssla med det du försöker dölja. Behöver du verkligen anonymitet så är verkligheten den att alla söktjänster, inklusive Google, sparar information under en viss tid om det är viktigt. I USA är vi exempelvis tvingade av Patriot Act att lämna ut viss information till myndigheter om de kräver det, uppgav Eric Schmidt i intervjun med CNBC.


Asa Dotzler som arbetat tio år på Mozilla sparade inte på orden över vad han tycker om Eric Schmidt.

- Det där var Googles vd som sa vad han tycker om ditt privatliv. Det var inga oklarheter kring hans uttalande eller tagit ur sitt sammanhang, skriver Asa Dotzler på sin blogg.

Han tipsar sedan hur användarna kan installera ett insticksprogram till Firefox som gör att Microsofts Bing blir den söktjänst som används som standard i webbläsaren. Enligt Asa Dotzler har Microsoft dessutom ett bättre användaravtal vad gäller användarnas privatliv.

En majoritet av Mozillas intäkter kommer från ett samarbete tillsammans med Google. Mozilla tjänar en viss provision på de sökningar som görs i sökrutan i Firefox. Under 2008 tjänade Mozilla 75 miljoner dollar på samarbetet med Google. Det motsvarar cirka 90 procent av Mozillas totala intäkter.

IDG News