Är det något Microsoft lyckats riktigt bra med i Windows 7 så är det att förfina och förenkla arbetet vid datorn. Små förändringar av sådant som du hittade redan i Windows Vista och i Windows XP, kombinerat med fiffiga nyheter gör det till en fröjd att arbeta i Windows 7.

I den här tredje delen av Windows 7-skolan lär du dig en rad funktioner i Windows 7 som underlättar ditt arbete.

Oavsett om det gäller att snabbare kategorisera dokument i Bibliotek, hitta rätt filer eller att hålla dig uppdaterad om omvärlden via miniprogrammen gadgetar finns det i Windows 7 ett gäng finesser som gör jobbet framför dator enklare och roligare.

Viktiga förändringar
En förändring som du direkt märker när du börjar rota runt i Windows 7 är att flera av standard-foldrarna för dokument, filmer och musik har bytt namn.

Borta är Mina Dokument, Mina filmer och så vidare och nu heter de i stället bara Dokument, Filmer, Bilder och Musik. Precis som i tidigare Windows-versioner kan du komma åt dessa genom länkar i Start-menyn.

Men låt dig inte luras. Trots att det inte syns på ytan har det skett några förändringar. I Windows 7 introducerar Microsoft så kallade bibliotek, som enklast kan beskrivas som dynamiska foldrar.

Biblioteken samlar ihop mappar och filer från din hårddisk och visar dem i ett fönster, ungefär som Sparade Sökningar som introducerades i Windows Vista.

Eftersom biblioteken är dynamiska uppdateras de hela tiden i realtid. Om du kastar bort en fil i en mapp som ingår i ditt Dokumentbibliotek försvinner den med andra ord omgående även från biblioteket.

Du börjar med fyra bibliotek
När du startar Windows 7 första gången finns fyra fördefinierade bibliotek: Dokument, Musik, Videos och Bilder. De täcker förmodligen de flesta mappar och filer du använder men vill du skapa egna bibliotek går det alldeles utmärkt.

Det enklaste sättet att lägga till ett eget bibliotek är att klicka på Dator och i Navigeringsfönstret till höger klicka på Bibliotek. Högerklicka sedan i Biblioteksmappen och välj Nytt
Bibliotek
.

För att lägga till information klickar du på ditt nya Bibliotek och sedan på knappen Inkludera en mapp. I navigeringsfönstret kan du nu välja vilken mapp du vill inkludera.

När det är dags att lägga till ytterligare en mapp (varje bibliotek hanterar maximalt 50 mappar) kan du i Biblioteket klicka på Inkluderar: 1 plats för att öppna mappväljaren igen.

Eftersom biblioteken inte innehåller några filer utan samlar ihop material från andra platser på datorn kan du ta bort och lägga till Bibliotek precis som du vill utan att några filer försvinner. Om du däremot i ett bibliotek raderar en fil så kommer den att tas bort från filens ursprungsplats.

En viktig detalj när det gäller bibliotek är att det ibland kan vara svårt att veta var du sparar filer när du väljer att spara något i ett
bibliotek.


Början. Du skapar lätt ett nytt bibliotek, förutom de fyra du börjar med.


Fyll på. Varje Bibliotek fyller du sedan med mappar.

Skräddarsy efter behov
Varje bibliotek som innehåller fler än en mapp har en huvudmapp som du själv kan välja. För att välja var filer ska sparas högerklickar du på det aktuella biblioteket och väljer Egenskaper. Markera sedan den mapp där du vill att filer som läggs till i biblioteket ska sparas och klicka på Ange plats där filer ska sparas.

I Egenskaper kan du också välja att Optimera ditt bibliotek för olika typer av filer. Att optimera ett bibliotek innebär egentligen bara att du ändrar möjligheterna att sortera i ditt bibliotek beroende på vilken filtyp du valt. En optimering påverkar alltså inte biblioteket i övrigt. 
____________________________________________________

4 TIPS FÖR BIBLIOTEK

Tips 1: Trolla tillbaka bibliotek
Om du skulle råka kasta bort något av de fyra standardbiblioteken går det utmärkt att återskapa dem. Högerklicka på Bibliotek i Utforskaren och välj Återställ Standardbibliotek.

Tips 2: Lägg till nätverksmappar i bibliotek
Det går bra att lägga till bibliotek på nätverksanslutna datorer eller hårddiskar. Kom bara ihåg att indexera de mappar du vill inkludera i Biblioteket.

Tips 3: Hemgruppen hjälper dig
Har du flera datorer med Windows 7 kan du automatiskt lägga till mappar från andra datorer som ingår i din Hemgrupp.

Tips 4:Indexera en nätverksplats
Om du vill lägga till nätverksanslutna platser i ett bibliotek (från en dator som inte är med i din Hemgrupp) måste du indexera platsen under Indexeringsalternativ.


______________________________________________________

10 KORTKOMMANDON SOM GÖR DIG MER EFFEKTIV
Shift+klick på programikon Öppna nytt fönster i samma program.
Windows+P Windows 7:s inbyggda val av bildskärm. Perfekt när du jobbar med en projektor till exempel.
Windows+Mellanslag Alla fönster blir transparenta.
Windows+Home Döljer alla utom det aktiva fönstret.
Windows+T Visar miniatyrer av alla öppna fönster.
Windows och + Zooma in.
Windows och - Zooma ut.
Alt (i ett fönster): Ta fram den klassiska Verktygsmenyn.
Alt och pil vänster/höger Flytta dig upp eller ned i mappar.
Shift+Windows+pil Flyttar det aktiva fönstret till nästa bildskärm.
______________________________________________________

SÅ SÖKER DU SMARTARE
I takt med att vi flyttar alltmer av våra liv in på datorns hårddisk är det viktigare än någonsin att kunna hitta rätt i de digitala arkiven. Det har Microsoft förstått och därför har man satsat mycket på att förbättra sökmöjligheterna i Windows 7. I Windows finns nu sökrutor nästan var du än befinner dig.

I botten på Start-menyn ligger en sökruta, i Utforskaren hittar du sökrutan längst upp till höger i menyn och befinner du dig ute på Skrivbordet är det bara att trycka F3, eller Windows+F3 för att få fram ett särskilt sökfönster.

Hur sökfönstret fungerar
Det kan vara bra att veta att sökfönstret i Utforskaren fungerar så att du endast söker i den aktuella foldern och underfoldrar till den plats du befinner dig när du söker via Utforskaren.

För att Windows snabbt ska hitta det du söker indexerar operativsystemet dina filer. Och för att den här indexeringen inte ska ta upp för mycket resurser är det bara vissa foldrar som indexeras.

Du kan ändra vilka foldrar du kan starta i Indexeringsalternativ. Det hittar du genom att söka på Indexering i Start-menyn. Här kan du välja vilka filer eller hårddiskar du vill indexera.

Även om det är frestande att indexera hela din dator bör du undvika det då indexeringsfilen blir väldigt stor och i sin tur tar för mycket resurser.

För att lägga till eller ta bort indexerade platser på datorn klickar du på Ändra i Indexeringsalternativ. I följande ruta väljer du sedan vad som ska indexeras.


Bara det viktigaste. Filtrerade sökningar sållar bort svar så att du lättare hittar det du söker.

Många av dina sökningar kommer att generera väldigt många resultat. För att lättare hitta det du faktiskt letar efter kan du ta hjälp av de filtreringsmöjligheterna i Windows 7.

Du öppnar filtreringsmöjligheter under en sökning genom att klicka i sökfönstret. Då öppnas möjligheter att klicka på olika
filtreringsvarianter. Genom att till exempel klicka på Datum-länken får du möjlighet att välja när dokumentet eller filen du söker senast modifierades.

Och det är inte allt. Du kan givetvis använda dig av flera olika filter såsom vilken typ av fil du söker efter, hur stor den får vara eller vilken sorts fil det är.

Tips 1: Sök med tecken
Är du osäker på ett filnamn kan du använda dig av tecknet * (asterisk) för att bredda din sökning. Om du till exempel söker på skog* så söker Windows på alla ord som börjar med skog och innehåller valfria tecken därefter.Tips 2: Spara dina sökningar

Redan i Windows Vista kunde du spara sökningar. Det går självfallet också i Windows 7. Klicka på Windows+F. Sök efter de filer eller mappar du vill hitta tillbaka till och välj sedan i Verktygsfältet att Spara Sökning. Ditt sökresultat sparas nu och uppdateras om nya filer tillkommer som matchar resultatet. Sparade sökningar inkluderas också automatiskt i Utforskaren så att du snabbt kan komma åt dem.


_____________________________________________________

NYTTIGA GADGETAR I WINDOWS 7
Gadgetar kallas de små program som körs i bakgrunden på ditt Skrivbord. För att aktivera dem kan du i sökfältet i Start-menyn skriva gad och välja Lägg till Gadgetar på skrivbordet eller högerklicka på skrivbordet och i menyn välja Gadgetar. Nu öppnas ett fönster där dina nedladdade gadgetar finns samlade.

Dubbelklicka sedan på en gadget eller dra ut den på Skrivbordet där du vill ha den.

Hämta gadgetar på nätet
Du vill säkert installera fler gadgetar än de som följer med Windows 7. För att göra det klickar du längst ned till höger i Gadget-fönstret på Hämta fler gadgetar online. Du hamnar då på Microsofts webbplats där alla gadgetar finns.

På sajten presenteras du förmodligen för svenska gadgetar men du kan välja även andra språk. Du kan också välja att bara visa sådana gadgetar som kontrollerats av Microsoft.


Överblick. I Kontrollpanelen ser du vilka gadgetar som körs och kan hämta nya.

För att göra inställningar i en gadget för du muspekaren över den. Då tänds en skiftnyckel-symbol, en kryss-symbol och en pil-symbol. Klicka på skiftnyckeln för att göra inställningar i gadgeten, på krysset för att stänga av den (den avinstalleras inte) eller pilen för att göra den större.

Du som vill göra fler inställningar av dina gadgetar kan också högerklicka på det aktuella miniprogrammet. Då öppnas en meny som ger dig möjlighet att välja hur genomskinlig din gadget ska vara eller om den alltid ska ligga över andra fönster.


Fakta. Varje gadget har ett betyg och information om den är gratis, med mera.

Det händer lätt att du laddar ned för många gadgetar, men du kan lätt avinstallera dem. I Gadget-fönstret högerklickar du på den gadget du vill avinstallera och klickar på Avinstallera så tas den bort från datorn.


Lägg till. Välj Lägg till gadgetar när du hittat den du vill ha.Sökbart. När du hämtar gadgetar kan du lätt söka bland dem tack vare tydliga ikoner.

Tips 1: Hämta Aktievisaren
En populär gadget i Windows Vista var Aktievisaren Stocks. Den har försvunnit i Windows 7, men finns att ladda ned om du på Gadget-sidan väljer Engelska som språk och söker på Stocks for Windows 7.

Tips 2: Dubbelt upp av samma gadget
Du vet väl att du kan ha flera installationer av samma gadget igång? Vill du kolla vädret på två platser samtidigt är det bara att aktivera Väder-gadgeten två gånger och sedan välja två olika städer.

NÅGRA BRA GADGETAR

  • SR Webbradio (svenska)
  • TV.nu (svenska)
  • Senaste använda Office 2007-dokument (svenska)
  • Facebook Explorer (engelska)
  • Icalendargadget (engelska)
  • Google Searchbar (svenska)

_____________________________________________________

SÅ SKRÄDDARSYR DU VERKTYGSFÄLTET
Redan i Windows Vista introducerades Windows nya verktygsfält, som anpassar sig efter vad du gör för tillfället. Några av menyerna i Verktygsfältet är dock konstanta och dessa är Ordna, visningalternativen till höger i Verktygsfältet och
Förhandsgranskningsfönstret.

I övrigt ger dig Verktygsfältet möjligheter att direkt bränna en fil på en skiva, att skapa nya mappar, att inkludera i bibliotek, att dela filen med andra eller att till exempel direkt skriva ut ett Word-dokument utan att behöva öppna Microsoft Word.

Vi går inte igenom de olika alternativen i detalj, men det kan alltid vara värt att kika i Verktygsfältet då du ska arbeta med dokument då de flesta dokumenthanteringsmöjligheter faktiskt dyker
upp där.


Flexibelt. Verktygsfältet anpassar sig efter vad du just arbetar med.


Utrymme. Du kan lätt se hur mycket plats du har kvar på dina hårddiskar.


Justerbart. Kryssa i Mapp-alternativ för att ändra inställningar för dina mappar.


Verktygslåda. Klicka på Dator för att få fram olika nyttiga system-verktyg.

Tips 1: Ändra mappalternativ
Om du vill ändra hur dina mappar ska visas (till exempel visa dolda filer eller systemfiler) går du till Kontrollpanelen och väljer Mappalternativ. Välj fliken och ställ in hur du vill att mappar ska visas.

Tips 2: Fram med verktygen
Klicka på Dator i Navigeringsfönstret så får du fram flertalet systemverktyg i Verktygsfältet. Du kan till exempel direkt Ansluta nätverksenheter eller Avinstallera program.

Tips 3: Som i Windows XP
Klicka på Alt när du befinner dig i ett fönster så aktiverar du den klassiska Verktygsmenyn som du är van med från Windows XP och tidigare Windows-versioner.
_____________________________________________________

Följ med i Windows 7-skolan – här är alla sex delarna

Del 1: Kom igång. Lär dig hur du sparar filer och användarinställningar från din gamla dator samt hur du uppgraderar från Windows XP eller Windows Vista.

Del 2: Grund­läggande gränssnitt. Du får veta nya sätt att starta ­program, hur du organiserar dina filer och hur du bäst navigerar på datorn.

Del 3: Jobba smartare. Kortkommandon i kombination med nya Aktivitetsfältet. Hur du använder gadgetar och hur du söker på bästa sätt.

Del 4: Säkerhet. I del 4 får du en genomgång av nya Aktivitetscentret, med backup och andra ­möjligheter. Vi berättar också om Windows update.

Del 5: Media och internet. Genomgång av program som följer med Windows 7 – och vilka du bör ladda ned och komplettera med.
Del 6: Homegroups. Nu är det buslätt att sätta upp ett hemma­nätverk. Lär dig hur det funkar, hur du delar med dig av dina filer med mera.

De olika delarna kommer att visas här på pcforalla.se i takt med att de blir färdigskrivna.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Program: Windows 7.
Tid: 1 timme.

Det här lär du dig:

  • Indexera och söka i datorn.
  • Använda bibliotek för att snabbt hitta dina filer.
  • Många kortkommandon för effektivare arbete.
  • Hantera miniprogrammen gadgetar.