En fil som du slänger är inte borta för evigt. Även om du tömmer papperskorgen ligger den kvar på hårddisken. Det finns gott om enkla gratisprogram som återställer filen till originalskick.

För den som kastat saker av misstag är det här förstås bra, men för den som vill göra sig av med känsliga filer är det förstås ett problem.

Lösningen kan vara att använda gratisprogrammet Eraser, som raderar filerna helt och hållet. Så här gör du:

1. Gå in på adressen eraser.heidi.ie och klicka på Downloads. Välj den översta länken under Stable versions och klicka på Kör.

2. Om du får en ny varning klickar du på nytt på Kör. I menyn som kommer fram väljer du Typical och klickar på Install.

3. När programmet är färdiginstallerat har du två möjligheter. Det enklaste är att högerklicka på den eller de filer som du vill ta bort och välja Erase i stället för att lägga dem i papperskorgen. Nu försvinner dina dokument för gott och går inte att återskapa. Motsvarande menyval dyker även upp i papperskorgen, så du kan välja att kasta bort allt som ligger i papperskorgen på ett mer drastiskt sätt.

4. Du kan även öppna programmet för att använda mer avancerade funktioner. Då blir det även möjligt att göra inställningar för hur programmet ska bete sig och vilka metoder det ska använda för att radera.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 5 minuter
Program: Eraser

Det här lär du dig:

  • Att hämta hem och installera Eraser.
  • Hur du använder programmet.