Datorprogram är svindyra! Medan du får en bra pc för under 5 000 kronor kostar de grundprogram som du behöver åtminstone 10 000 kronor om du går till butiken.
Men att betala för sina program är inte alltid nödvändigt. Det finns nämligen gott om gratisprogram som duger lika bra som betalprogrammen – och som är helt lagliga att använda.
Här är 25 bra gratisprogram att fylla din nya julklappsdator med.

Kontorspaket
Ett kontorspaket innehåller datorns viktigaste nyttoprogram. Det fixar ordbehandling, kalkylering och presentationer. Storsäljaren Microsoft Office går på dryga tusenlappen medan Openoffice inte kostar en krona!

När det gäller användning och funktioner är Microsoft Office och Openoffice oerhört lika, och Openoffice kan öppna och spara filer i Microsofts format.

Utseendemässigt är det däremot en tydlig skillnad. I de senaste versionerna av Microsoft Office har Microsoft gjort en ordentlig förändring av utseendet. Menyerna har försvunnit och ersatts av knappar. Openoffice är däremot mer likt gamla Microsoft Office. Vilket som är bäst är mycket en smaksak.


Layout
Ditt kontorspaket räcker för enkel formgivning, men vill du göra något mer avancerat behöver du ett riktigt layoutprogram.

Proffsprogram som Indesign kostar uppåt 10 000 kronor medan exempelvis Serif Pageplus är gratis.

Skillnaden handlar framför allt om finesserna. Väljer du ett betalprogram får du betydligt fler funktioner än i Pageplus. Det här gör att programmet knappast duger för proffsen. Men för enklare nyhetsbrev och inbjudningskort räcker det utan problem.

Säkerhetspaket
Ett antivirusprogram, en brandvägg och skydd mot spionprogram. Det här är tre ”måsten” om du ska ha din nya dator kopplad till internet.

Alla stora säkerhetsföretag har kompletta paket som innehåller skydd mot samtliga faror. Köper du exempelvis Norton Internet Security är din dator skyddad mot virus under ett års tid – och programmet funkar på tre olika datorer.

Om du inte har lust att betala kan du skapa ditt eget säkerhetspaket av de gratisprogrammen AVG (antivirus), Zonealarm (brandvägg) och Ad-Aware (skydd mot spionprogram). Det blir lite krångligare, men mycket billigare.

Pdf-skapande
Tekniken pdf gör att du kan läsa broschyrer, tidningar och böcker på skärmen. Poängen är att de ser ut precis som originalet, oavsett dator, program och typsnitt. Det enda som krävs är gratisprogrammet Adobe Reader.

Adobe Reader klarar däremot inte av att skapa pdf-filer. För det syftet säljer Adobe programmet Acrobat för över 4 000 kronor.
Gratisalternativet heter Cutepdf Writer och är oerhört enkelt. Du får helt enkelt en ny skrivardrivrutin. För att skapa en pdf-fil öppnar du alltså valfritt program och väljer att ”skriva ut” det med Cutepdf i stället för din vanliga skrivare.

Skillnaden mellan det riktiga programmet Acrobat och Cutepdf Writer är försumbar när det gäller att skapa pdf-filer. Ska du däremot modifiera din befintliga pdf-fil är betalprogrammet Acrobat 9 överlägset.


Komprimering
Om du skickar eller tar emot filer över internet behövs ett komprimeringsprogram. Det packar ihop stora filer så att de tar mindre plats och blir enklare att hantera.

Det mest kända heter Winzip, men vill du inte betala 500 kronor fungerar gratisutmanaren 7-Zip lika bra.

Winzip har ett mer genomtänkt och snyggare utseende, men Z-zip har en annan fördel. Det finns nämligen på svenska.


Trimning
Förhoppningsvis fungerar din nya dator perfekt. Men med tiden är risken stor att den börjar krångla. Lösningen kan vara att städa på datorn. Du kan exempelvis ta bort onödiga filer och se till att systemet är uppdaterat.

Gratisprogrammet Ccleaner gör det här snabbt, säkert och enkelt - och på svenska.


Kommunikation
Vill du önska vänner och släktingar i utlandet god jul och gott nytt år? Med hjälp av programmet Skype gör du det utan kostnad. Så länge du kommunicerar mellan två datorer är det gratis inte bara att textchatta, utan även med röst- och videosamtal. Skype låter dig även ringa billiga telefonsamtal från datorn till vanliga telefoner.


Internet
Gillar du inte Internet Explorer finns det tre andra populära webbläsare som är gratis: Firefox, Opera och Safari.

Tycker du inte om e-postprogrammet Outlook Express eller Windows Live Mail kan du använda gratisprogrammen Thunderbird.

Och har du en egen hemsida och behöver ladda upp material på den är FTP Surfer ett utmärkt gratisprogram.

Artikeln fortsätter här!