I dag kan de flesta webbläsare som Internet Explorer och Firefox automatiskt fylla i användarnamn och lösenord. Det är praktiskt, men om någon annan får tag i din dator så är ju din säkerhet borta. Visserligen kan du skriva ned dina lösenord på små lappar eller i en bok. Men de kan förstås både tjuvläsas och tappas bort.

Det finns en lösning. Ett program som kan fylla i dina inloggningsuppgifter automatiskt. Programmet heter Password Safe (laddas ned här).

Visserligen måste du fort-farande låsa upp programmet med ett lösenord, men sedan stora fördelen är att du bara behöver minnas ett enda lösenord. Dessutom lagrar Password Safe dina lösenord i krypterad form. Det gör det mycket svårare för datavirus att läsa dem.

– I dag kan en dator för 15 000 kronor knäcka ett lösenord på sex tecken på några sekunder, säger Mikael Simovits, it-säkerhetskonsult på Simovits Consulting.

Minst tio slumpade tecken
Enligt honom krävs i dag ett lösenord som består av minst tio slumpvisa tecken. Det ska innehålla små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Då behöver det inte bytas under överskådlig tid.

Nackdelen med ett enda lösenord är förstås att om du glömmer det så är alla dina lösenord borta. Ofta går det att återställa dem, men det är jobbigt. Programmet tillåter dock att du lägger lösen-ordet på ett usb-minne, vilken kan bli en räddningsplanka. Password kan också göra en automatisk säkerhetskopia av lösenorden.

Du kan ha flera olika databaser över dina lösenord. Det går också att flytta en databas med lösenord till en annan dator, så länge samma version av programmet finns på båda datorerna.

Steg för steg: Så använder du Password Safe


1. INSTALLATION. Starta installationen genom att öppna exe-filen. Välj Svenska som installationsspråk. Godkänn licensavtalet som egentligen inte berättar annat än att programmet är gratis, källkoden öppen och inga garantier gäller.


2. VÄLJ INSTALLATIONSTYP. Du har nu två val. I det här fallet väljer vi Vanlig, för att installera programmet på den egna datorn. Vill du i stället ha lösenordet på ett usb-minne som du kan ta med dig ska du välja Grön installationstyp.


3. SKAPA DATABAS. För att komma igång måste du nu välja att starta en Ny databas, genom att klicka på knappen. Därefter accepterar du det förvalda namnet pwsafe.psafe3 och att den läggs i mappen Dokument.


4. SKAPA LÖSENORD. Efter att du gnuggat geniknölarna (se faktarutan nedan om du vill ha tips) kommer du på ett riktigt bra lösenord som blir det enda lösenord du behöver hålla reda på framöver.


5. LÄGG IN DINA SAJTER. Du trycker Ctrl+A och lägger in dina första inloggingsuppgifter. Har du många inloggningar att lägga in tar det förstås lite tid, men det har du igen senare. Nu är Password Safe klart att användas.


6. ANVÄND PROGRAMMET. Efter att du öppnat sajten du vill logga in på öppnar du Password Safe och väljer Autoskriv. Programmet skriver automatiskt in användarnamn och lösenord. Sedan trycker du på OK och du är inloggad på sajten du ville till.

___________________________________________________

Så skapar du ett säkert lösenord
– Använder du lösenord är Password Safe bra, men tänk på att det inte är bättre än det lösenord du använder till det, säger it-konsulten Mikael Simovits.

Med det här i tankarna är det naturligtvis extra viktigt att det enda lösenord du använder till Password Safe blir svårknäckt.

Ett bra tips för att skapa ett säkert lösenord är att först välja ut ett långt ord som inte har någon personlig anknytning till dig. Sedan byter du ut helt enkelt ut vissa tecken mot siffror, specialtecken och stora bokstäver. Som exempel kan vi ta ordet sparrissoppa (fråga oss inte varför, men något ord måste vi ju välja).

Vi byter ut a mot 4 och i mot 1 och stoppar in ett par stora bokstäver och specialtecken lite slumpmässigt. Då får vi lösenordet sp4rr1sS#pp4 som vi får träna på att komma ihåg.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid: 10 minuter.
Program: Password Safe.

Det här behöver du:

  • En dator som har internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Använda Password Safe (finns för nedladdning här).
  • Skapa ett säkert lösenord som du kan komma ihåg.