Windows kan jämföras med en bil – efter en tids användning blir det skit i förgasaren, rost i avgassystemet och fullt i askkoppen.

Det är dumt att försöka dra liknelsen för långt, men ditt Windows är inte statiskt.

Windows samlar på sig en massa filer som inte längre behövs, uppdateringar kan lämna kvar gammalt skräp, byte av hårdvara kan göra att drivrutiner som inte längre krävs finns kvar, och så vidare. För att inte tala om den skada du själv åstadkommer genom att installera och avinstallera program.

Precis som en bil behöver Windows därför regelbundet underhåll. Att emellanåt göra ett depåstopp och rensa bort skräpet kan göra underverk. Du kan aldrig göra en monstermaskin av en dator som inte var det från början, men du kan återställa en hel del av dess forna glans.

Det här blir den första anhalten i en serie där vi berättar om vad du kan göra för att få lite bättre fart på din dator. Det handlar om enkla åtgärder som vem som helst klarar. Så häng med, nu kör vi!

STEG 1:
Töm Papperskorgen

Att hårddisken är full stör inte Windows prestanda – om den inte är proppfull. Det måste finnas plats för växlingsfil och tillfälliga filer. Räkna med tio procent för en modern, hyfsat stor disk, mer för en mindre. Hårddiskar är numera väldigt billiga, så den som lägger ned oerhört mycket tid på att jaga megabyte hit och dit gör sig själv en otjänst.

Men det som finns i Papperskorgen har du förmodligen inte tänkt behålla (kolla för säkerhets skull). Högerklicka och välj Töm papperskorgen.


Snabbfix. Att tömma Papperskorgen är enkelt - det kan du göra ofta.

STEG 2:
Ta bort onödiga program

Om hårddisken efter papperskorgstömning fortfarande är sprängfylld, övergå till städning av dina egna prylar. Avinstallera program som du aldrig använder. Enklast är att öppna Program och funktioner i Kontrollpanelen och titta igenom programmen. Hittar du något som du vet att du inte använt på länge, eller inte ens vet vad det är – ta bort det. Det är alldeles för lätt att spara på onödiga ”bra att ha”-grejer.

Gå också igenom dina dokumentmappar, nedladdningsmappar, bittorrent-mappar och vad du nu har. Ta bort onödigheter. Sedan är det dags att tömma Papperskorgen igen.


Överflöd. Hur länge sedan var det du använde en del av programmen?

STEG 3:
Rensa hårddisken

Nu är det tid att låta Windows städa lite. Starta programmet Diskrensning, som finns i Program-menyn under Systemverktyg, Tillbehör. Börja med att välja vilken enhet som ska rensas – har du flera hårddiskar eller partitioner får du köra en i taget. När du har valt, eller om du bara har en enhet, ägnar programmet lång tid åt att leta efter sådant som kan tas bort.

Du får en omfattande lista på vad som kan tas bort och hur mycket utrymme som kan sparas. Detaljerad information kan du få genom att klicka på varje rad. Du kan tryggt ta bort allt, och ta åtminstone de största filerna.


Rensa. Ta bort åtminstone de stora filerna. Resten är inte så viktigt.

STEG 4:
Avancerad diskrensning

I Windows 7 är en del filer dolda i rensningsöversikten. Du når du dem genom att klicka på knappen Rensa systemfiler. I Windows XP och Windows Vista visas dessa filer bland de övriga. De tar dock sällan upp mycket plats. Däremot finns det ytterligare möjligheter på fliken Fler alternativ. Rör inte dessa om du inte vet vad det handlar om. Den här varningen gäller dock inte att ta bort program, vilket vi ju gick igenom redan under steg 2.


Försiktigt. Ta inte bort systemåterställningspunkter och skuggkopior såvida du inte vet vad du gör.

STEG 5:
Kolla hårddisken

När allt onödigt är borta från hårddisken är det lämpligt att kontrollera den. En pigg hårddisk får systemet att fungera bättre. Använd Utforskaren, högerklicka på disken och välj Egenskaper. Byt till fliken Verktyg och klicka på knappen Kontrollera nu. Bocka för båda reparationsalternativen och klicka på Starta. Förmodligen blir resultatet ett meddelande om att det inte går att kontrollera en disk som används. Klicka på Schemalägg en diskkontroll och starta om datorn (eller vänta tills du ändå ska starta om). Kontrollen sköter sig själv.


Genomgång. Kontroll av systemdisken måste schemaläggas för att göras innan Windows startar. Andra hårddiskar kan kontrolleras i Windows (som på bilden).

STEG 6:
Plocka ihop alla bitar

Att defragmentera en hårddisk innebär att delar av en fil, som kan vara utspridda över hela disken, flyttas ihop. Följden blir att det går fortare för Windows att läsa in filen. I Windows Vista och 7 är defragmentering automatiskt schemalagd, men det är ändå bra att veta hur det går till.

Programmet Diskdefragmenteraren finns under Systemverktyg, Tillbehör i Program-menyn. Det är bara att välja disk och starta defragmenteringen, så sköter den sig själv. Om analysen redan visar på 0 procent fragmentering är det onödigt att köra.


Ordnat. Windows Vista och Windows 7 kör normalt defragmentering enligt schema, så du kanske inte behöver göra det själv.

STEG 7:
Avancerad defragmentering

Windows utnyttjar en stor så kallad växlingsfil för sitt virtuella minne. Den kan normalt inte defragmenteras, eftersom systemet använder den. Kör därför först en vanlig defragmentering (steg 6). Öppna sedan System i Kontrollpanelen, klicka på Avancerade systeminställningar, klicka på knappen Inställningar, byt till fliken Avancerat och klicka på Ändra. Stäng av växlingsfilen eller flytta den till en annan disk. Defragmentera igen efter omstart.

Återställ sedan växlingsfilen, men sätt den till en fast storlek (förslagsvis dubbelt så mycket som ditt äkta minne), så behöver du aldrig defragmentera den mer.


Bestäm. Om du ställer in en fast storlek på växlingsfilen blir den inte fragmenterad.

STEG 8:
Ta bort gamla drivrutiner

Har du kört datorn ett tag och tagit bort och lagt till hårdvara finns det massor av oanvända och onödiga drivrutiner som du kan städa bort. Öppna System i Kontrollpanelen, klicka på Avancerade systeminställningar och sedan på knappen Miljövariabler. Klicka på Ny och skapa en ny variabel med namnet devmgr_show_nonpresent_devices och värdet 1. Öppna Enhetshanteraren med hjälp av Kontrollpanelen och bocka för Visa dolda enheter i Visa-menyn.

Nu kan du se ett antal ”spökikoner” som representerar drivrutiner som inte används. De flesta av dessa kan avinstalleras. Men var försiktig och lämna alla du är osäker på.


Oanvända. ”Spökikonerna” är lite blekare än de övriga. De kan du ta bort.

STEG 9:
Stäng av onödiga program

Alla programtillverkare vill att just deras program ska vara igång, med följden att en hel radda med program autostartar och ligger och tar upp resurser i onödan. Stäng av dem och starta dem bara när du behöver dem!

Skriv msconfig i sökfältet under Start-knappen och starta programmet Systemkonfiguration.

Byt till fliken Autostart. Ta bort bocken vid alla program som du inte verkligen behöver ha igång. Stäng fönstret och starta om datorn, du kommer att märka en skillnad. Låt däremot säkerhets-
programmen fortsätta vara aktiverade.


Ta reda på. Har du en aning om hur många program som startas när du startar Windows?

____________________________________________________

Så gör du samma sak i Windows XP
Städtipsen här fungerar i princip likadant i Windows XP, men Program och funktioner i Kontrollpanelen heter Lägg till eller ta bort program i Windows XP. På fliken Fler alternativ i Diskrensning finns i Windows XP valet att ta bort delar av Windows som du inte behöver. Har du riktig utrymmeskris kan det vara en bra idé. Ta bara bort bockarna vid de komponenter du inte behöver och klicka på Nästa. Skulle du sakna det är det bara att återinstallera på samma ställe – men då kan du behöva en Windows-skiva.

När det gäller defragmentering ser fönstret annorlunda ut i Windows XP. Bland annat visas en grafisk översikt över hur filerna ligger på hårddisken. Det saknas i Windows 7.


Banta. Under filken Fler Alternativ i Diskrensning kan du i Windows XP ta bort delar av Windows som du inte behöver.
____________________________________________________

TIPS! Prova ett städprogram
Du kan ordna ännu effektivare städning med program som Ccleaner (www.ccleaner.com). Programmet är anpassat för Windows 7 och finns på svenska. När du startar det får du möjlighet att välja massor av städalternativ, inte bara på hårddisken, utan också i det viktiga systemregistret. Det är bara att bocka för och sätta igång.


Gratis. Ccleaner klarar allt när det gäller städning av Windows.

______________________________________________________

TIPS! Snabbstädning
Ett annat användbart program är Glary Utilities (www.glaryutilities.com). Det är också på svenska och har lite fler optimeringsfunktioner än Ccleaner, men är betydligt rörigare. Du kan dock med fördel använda funktionen på fliken 1-Klicksunderhåll för att utföra en bekväm snabbstädning.

OBS!
Se upp vid installation av programmet och
avmarkera installationen av verktygsfältet Ask – det kan vara svårt att bli av med.


Snabbt. Glary Utilities är ett gratis-program med många städfunktioner – men inte så vacker svenska.
_____________________________________________________

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel.
Program: Windows Vista eller Windows 7 (CCleaner och Glary Utilities).
Tid: 1 timme.

Det här behöver du:

  • Windows Vista eller Windows 7 (CCleaner och Glary Utilities för två av städtipsen).

Det här lär du dig:

  • Hur lätt det är att hålla ordning på hårddisken.