Original: Blomkatt.
Plåtad med en Casio Exilim (8,1 megapixel).Bäst.
Fina detaljer och ganska neutrala färger.

Extrafilm vet
vad de gör

Hos Extrafilm blir vi både inspirerade och överraskade. Utbudet utöver vanliga fotografier är stort. Vi kan till exempel få förkläden, tallriksunderlägg, solskärm till bilen, posters, haklappar och smyckeskrin med våra personliga motiv till rimliga priser.
Webbplatsen känns proffsig med tydliga ingångar och fiffiga detaljer som gör besöket både smidigt och roligt. Exempelvis kan vi välja att skicka vår beställning till flera adresser och sajten känner automatiskt av vilka proportioner dina bilder har.
Tyvärr är totalpriset ett av de högsta i testet, men bilderna är
jättefina och levereras i en rejäl låda redan två vardagar efter att beställningen är gjord.

Pris per bild, 10 x 15 cm (100 bilder): 0:98 kronor
Övriga kostnader (inklusive porto):
49:95 kronor (frakt)
Totalpris per bild*:
1:48 kronor
Leveranstid:
2 dagarOjämnt. Ibland överexponerade bilder och fel färger.

Svajig kvalitet på Foto.com

Foto.com finns i flera länder och på flera språk. Tyvärr haltar den svenska översättningen ibland. Vi förstår vad som menas, men det gör att helhetsintrycket blir ganska oseriöst.
Foto.com har fördelaktiga erbjudanden såsom gratis bilder och sänkta priser på förstasidan. Det gör att vi förväntar oss ett riktigt lågt totalpris. Men i slutändan när de dolda avgifterna lagts på (administrationsavgift och fasta extraavgifter för vissa format) landar priset bara strax under de lite dyrare konkurrenterna.
Bildkvaliteten varierar kraftigt och en del bilder är tyvärr så ljusa att de nästan är utfrätta. Leveranstiden är en av de längsta i testet – fyra dagar.

Pris per bild, 10 x 15 cm (100 bilder): 0:59 kronor
Övriga kostnader (inklusive porto): 66:48 kronor (frakt-, packnings- och administrationskostnader)
Totalpris per bild*: 1:25 kronor
Leveranstid: 4 dagarFavorit. Bra skärpa och naturliga färger.

Tryggt hos Fujidirekt

Bilderna från Fujidirekt dyker upp redan efter två dagar, vilket är en av de snabbaste leveranstiderna i testet. Bilderna håller över lag en bra kvalitet med fina färger och bra skärpa.
Priset är ett av de lägre i testet, under en krona per bild inklusive frakt. Sajten ger ett proffsigt och pålitligt intryck. Den är lättnavigerad, välformulerad och har ett stort utbud.
Det är kanske inte testets mest inspirerade sajt, men den är hjälpsam och allt fungerar som det ska.
Vi får själva välja om vi vill att bilderna ska beskäras eller om bilderna ska fyllas ut med vita kanter om bildens proportion inte stämmer med det beställda formatet.

Pris per bild, 10 x 15 cm (100 bilder): 0:65 kronor
Övriga kostnader (inklusive porto): 29 kronor (frakt)
Totalpris per bild*: 0:94 kronor
Leveranstid: 2 dagarGodkänt. Lite för varma och något matta färger.

Klarinders snabba och dyra

Bilderna från Klarinders är dyra, men håller hyfsad kvalitet. De dyker dessutom upp i brevlådan redan dagen efter beställningen. Med en expeditionsavgift som är lika stor som fraktkostnaden landar det totala priset per bild på 1:80 kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som testets billigaste bilder.
Sajten är av den enklare sorten och inte helt logisk alla gånger, men den sammantagna shoppingupplevelsen är ändå positiv. Klarinders får ett extra plus för att vi kan ladda upp fler format än jpg och för att vi kan utföra enklare redigering av våra uppladdade bilder.
Klarinders har inte testets största utbud, men det finns ändå en del produkter att välja mellan.

Pris per bild, 10 x 15 cm (100 bilder): 1:19 kronor
Övriga kostnader (inklusive porto): 61 kronor (29 kronor frakt,
29 kronor expeditionsavgift)
Totalpris per bild*: 1:80 kronor
Leveranstid: 1 dagHyfsat. Något kalla färger, det sticker lite åt blått.

Smidighet lyfter Onoff

Onoffs sajt känns lite bökig med krångliga lösningar och snålt med valmöjligheter. Här beskärs dessutom våra bilder per automatik utan att vi i förväg varnas ordentligt. Onoff får dock ett plus för att det är smidigt att ladda upp bilder.
Här hittar vi det vanliga basutbudet med t-shirtar, musmattor och andra enklare produkter. Leveranstiden är rimliga tre dagar, men de framkallade bilderna imponerar inte, utan är lite väl ljusa och drar något åt blått.

Pris per bild, 10 x 15 cm (100 bilder): 0:99 kronor
Övriga kostnader (inklusive porto): 51 kronor (frakt)
Totalpris per bild*:
1:50 kronor
Leveranstid: 3 dagarMedel. Neutrala men blaskiga färger. Okej skärpa.

Prisvärt hos Photobox

Bilderna från Photobox är inte testets finaste, men de har bra skärpa och hyfsat neutrala färger.smetigt. Dåliga detaljer och
lite väl ljusa bilder. De är några av de billigaste i testet, under en krona per bild inklusive porto. Nya kunder får dessutom de första 50 bilderna gratis, vilket kan göra besöket ännu billigare.
Photobox har en inspirerade sajt där vi utöver att handla även kan bearbeta våra bilder. Här kan du redigera och göra egna collage. Utbudet är ett av de största i testet och här hittar du roliga och annorlunda produkter såsom fotosmycken, plexiglastavlor och kortlekar.

Pris per bild, 10 x 15 cm (100 bilder): 0:69 kronor
Övriga kostnader (inklusive porto): 29 kronor (frakt)
Totalpris per bild*: 0:98 kronor
Leveranstid: 4 dagarSmetigt. Dåliga detaljer och lite väl ljusa bilder.

Postfoto lockar med rabatt

Bilderna från Postfoto trillar ned i brevlådan fyra dagar efter att vi skickat beställningen. Slutpriset blir relativt högt, 1:25 kronor per bild, men nya kunder får 75 kronor i rabatt. Utöver porto och priset för själva fotona får vi betala en hanteringsavgift på 20 kronor.
Du kan välja att låta labbet autokorrigera bilderna. Våra bilder blev något ljusa och oskarpa efter behandlingen.
Sajten har det du kan förvänta dig och den fungerar bra. Det blir dock tidskrävande när vi vill göra ändringar i varukorgen.

Pris per bild, 10 x 15 cm (100 bilder): 0:75 kronor
Övriga kostnader (inklusive porto): 50 kronor (frakt och hanterings-avgift)
Totalpris per bild*: 1:25 kronor
Leveranstid: 4 dagarMustigt. Varma bilder som sticker åt rött.

Långsamt på Snapfish

Snapfish.se ser trist ut och känns inte helt uppdaterad när det kommer till användarvänlighet, men bilderna blir helt okej även om de är lite varma i färgerna och stundtals oskarpa. Utbudet är stort och här kan vi bland annat beställa en personlig matlåda med favoritfotot på.
Priset är ett av de högsta i testet, sammanlagt 1:44 kronor per bild. De första 20 bilderna är gratis för nya kunder. Vi kan betala med kort men tyvärr inte mot faktura. Bilderna levereras i ett pappkuvert först efter fem dagar.

Pris per bild, 10 x 15 cm (100 bilder): 0:95 kronor
Övriga kostnader (inklusive porto): 49 kronor (porto och
förpackning)
Totalpris per bild*: 1:44 kronor
Leveranstid: 5 dagar


* 100 beställda bilder.

Klicka här för att se hela faktatabellen med priser och leveranstider!

8 billigaste fotolabben - del 1

Fakta

Testobjekten är de åtta billigaste framkallningssajterna (för framkallning av 100 bilder inklusive frakt) enligt Pricerunner 8 oktober 2009. Endast sajter som är på svenska och där betalningen sker i svenska kronor är med i testet.

Vi beställde tio bilder i formaten 10 x 15 centimeter och 10 x 13 centimeter från varje sajt och lät vår bildexpert Henrik Apell jämföra bildkvaliteten.

Vi tog även hänsyn till priserna och hur lång tid det tog för beställningarna att komma fram när vi gjorde vår bedömning av tjänsterna. Vi har dessutom jämfört hur enkla sajterna är att använda och hur bra utbud de har.