Het pc-trend 1: Netbook på riktigt
För ett par år sedan gjorde Asus genidraget att lansera en liten, lätt billig bärbar dator under namnet Eee. Tanken var en enkel dator som egentligen mest användes för att surfa på. Under året som gått har dessa ”netbooks” råkat ut för något av en backlash. De har blivit större, mer kompetenta och dyrare för att tillfredsställa kundernas krav på små lätta men också kraftfulla datorer som kan köra rejäla operativsystem. Med Googles operativsystem Chrome OS på inmarsch och alltmer fokus på ”molnet” kan 2010 mycket väl bli revanschen för netbooken. Bärbara som faktiskt bara är gjorda för att jobba mot webben.
Het pc-trend 2: Pekbart
Annars stavas en av de hetaste pc-trenderna 2010 ”pekbart”. Det inget snack om att pekskärmen i och med Iphone med efterföljare fått ett rejält uppsving och nu dyker upp i var och varannan bärbar och en och annan stationär. Det ryktas om att Apples släpper en tablet-liknande dator redan i mars, och gör de det är chansen stor att intresset för pekbart och ”surfplattor” blir ännu större. Det blir spännande att se vilken tillverkare som blir först med en bärbar dator utrustad med dubbla skärmar där den ena även fungerar som tangentbord.
Het pc-trend 3: Fick-pcn
Den absolut hetaste pc-trenden 2010 förblir dock fick-pc:n… Även kallad ”smartphone” har Apple med sin Iphone onekligen lyckats få alltfler människor att känna behov av kompetent datorkraft i fickan. 2009 gjorde de första lurarna med Androids operativsystem entré och mycket talar för att 2010 blir en tuff kamp mellan de två systemen. Iphone har ett stort försprång, men med den mängd nya Androidmodeller som släpps och framförallt med ett lägre pris kan Android mycket väl bli gemene mans val. Microsoft och Symbian tuffar vidare men kommer troligtvis fortsätta vara valet för företag snarare än privatanvändare.
Hetaste programtrenden: Gadgets, widgets, appar…
Under 2009 pratades det väldigt mycket om ”molnet” och de olika tjänster som erbjuds ute på nätet. Användare av Iphone- och Android-mobiler har också haft stenkoll på så kallade ”appar” små program som laddas ner till mobilen och gör mer eller mindre avancerade saker. 2010 kommer vi få se ännu mer av denna vara och framförallt kommer vi att se dem dyka upp i fler prylar. Redan nu finns det tv-apparater, digitala fotoramar och nätverksspelare som kör widgets. Vi väntar nu med spänning på kylskåpet, bilstereon, mikrovågsugnen, badrumspegeln och decttelefonen. Om nu inte decttelefonen börjar fasas ut när allt fler ger upp sitt fasta abonnemang till förmån för mobiltelefoni.
Prylrevansch - E-boksläsaren:
Det har gjorts otaliga försök genom historien att få bokläsare att överge pappret till förmån för skärmar i handdatorer, mobiltelefoner och dedikerade eboksläsare. När Irex Illiad släpptes för fyra år sedan, med sin eink-skärm, med samma vilsamma läsbarhet som pappret i en pocket, trodde många att revolutionen var ett faktum. Men det har gått trögt trots satsningar från bokjätten Amazon och hemelektronikjätten Sony. Nästa år kan mycket väl bli första steget mot ett genombrott i Sverige. Men det hänger inte i första hand på bättre eboksläsare, utan på att bokförlagen satsar på elektronisk distribution av sina böcker. Vi får väl se!
Teknikerna som inte riktigt lyfter…
Skivformatet blu-ray har än så länge inte varit någon större succé och det lär inte hända något radikalt 2010. Hoppet står till satsningen på 3d-film. Detta avdammade 50-tals koncept som har givits nytt liv för att locka folk till biografsalongerna och ge nya möjligheter att kränga dyra projektorer, tv-apparater och datorer med 3d-skärmar. Sony storsatsar och under julen visas James Camerons storfilm Avatar i 3d, filmen som ska vara startskottet för 2010: 3d-filmens år. Själv tror jag dock att den omedelbara succén för 3d-prylarna uteblir. Lyftet för 3d, om det kommer sker 2011. Samma sak med 4G-tekniken som ger snabbare mobilt bredband. Under hela 2010 kommer vi att vänta på produkter med 4G-stöd, samt vänta på att Telias konkurrenter hinner ikapp.
En annan ny standard som utlovar mer hastighet, men som antagligen får sitt stora genombrott först 2011 är Usb 3.0. Själv tror jag stenhårt på att denna standard kommer att ta över och kanske rent av knäcka såväl e-sata som Firewire. Med en teoretisk överföringshastighet på upp till 4,8 gigabit, 10 gånger snabbare än den nu 10 år gamla standarden usb 2.0, samt möjlighet att leverera mer ström till prylarna är det en efterlängtad uppgradering. Men det som framförallt gör att gränssnittet kommer att bräcka E-sata och Firewire är att den är bakåtkompatibel med 2.0. För några år sedan talades det om att det sålts 6 miljarder prylar med Usb 2.0-kontakt. Snacka om bra grund att stå på.
De första Usb 3.0-prylarna har redan kommit (se vårt test av Buffalos hårddisk här), och under 2010 kommer vi att få se betydligt mer av den varan. Var så säker.
Där avslutar jag årets trendspaning, med en stark förhoppning att jag missat en totalt överraskande helt ny trend. En innovation som vänder upp och ner på hela it-världen…
Gott nytt it-år!