Meny
Meny

MÅNADENS 20 BÄSTA SAJTER

Hjälp för frågande konsumenter
Nu slipper du leta! På Konsumentverkets nya ­portal samlas allt du som konsument behöver veta. Missa inte den smarta budgetkalkylen!

Sverige har några av världens bästa lagar för oss konsumenter. Risken att bli lurad är alltså förhållandevis liten. Problemet är att det är svårt att veta hur man ska göra om det blir problem. Det finns nämligen en rad olika myndigheter att vända sig till, och de har olika webbplatser.

Det är exempelvis Post- och telestyrelsen som jämför priset på telefon och internet, Energimarknadsinspektionen som letar fram den billigaste elleverantören och Allmänna Reklamationsnämnden som ger oss hjälp att lösa tvister.

För att du ska slippa leta efter informationen har Konsument­verket byggt om sin sajt från grunden. Här samlas nu allt konsumenterna behöver veta – oavsett vilken myndighet det handlar om.

Du kan välja att söka efter information utifrån olika ämnesområden som mat, energi och internet. Det går också bra att navigera utifrån vad du vill göra, till exempel köpa eller klaga.
Lagom till nylanseringen av sajten har Konsumentverket även tagit fram ett nytt verktyg som kallas budgetkalkylen. Så här i kristider kan alla som behöver spara pengar få hjälp att hålla kolla på hushållskassan och minska onödiga utgifter.
www.konsumentverket.se

Köp av artisterna
Skivbolagen är en dyr och helt onödig mellanhand. Det här tycker i alla fall många artister, och nu får de en möjlighet att sälja låtar direkt till publiken. På Gogoyoko kan vem som helst lägga upp musik till försäljning och själv bestämma hur mycket den ska kosta. Att det finns många isländska artister på sajten är inte så konstigt. Gogoyoko är isländskt och finansieras bland annat av en isländsk bank.
www.gogoyoko.com

Vad sa du?
Hur bra hör du – egentligen? För att ta reda på det kan du kontakta vårdcentralen och göra en hörselkontroll, men du kan också gå in på sajten Hörseltest. Här får du höra 20 ord i brusiga miljöer, och du ska försöka identifiera vilka ord det är. Utifrån resultat får du ett hum om hur bra du egentligen hör. Bakom tjänsten, som är helt gratis, står Hörselskadades Riksförbund.
www.horseltest.se

Kortfilmer på 5 sekunder
Brian Firenzi skapade 5-Second Film efter ”att ha blivit besviken på så många filmer som var 5 400 sekunder långa”. Här hittar du allt från galna filmer med flygande hundar till miniskräckisar. Eftersom de är så korta hinner du se väldigt många på kort tid. En ny film läggs upp varje vardag. Reglerna är enkla. Varje film ska ha en inledning med förtexter på två sekunder, följt av fem sekunders film och en sekund eftertexter.
5secondfilms.com

Gör ett visitkort
Visitkort behöver inte tryckas på papper. Vcard är en standard för digitala visitkort. Du skapar alltså en liten fil med information om namn, telefon, adress etcetera. Den kan sedan läsas av nästan alla datorer och mobiltelefoner. Om du inte har tillgång till dator kan du skapa ditt digitala visitkort direkt i telefonen här.
mobilize.se/vcard

Här är svinen som värst
Sökresultat från Google kan användas till mycket. Du kan exempelvis se i vilka länder svinifluensan härjar som värst. Ja, utifrån Google-sökningar går det att hitta trender, och just nu kan man exempelvis se att influensan är på uppgående i ­Sverige – men att allt är värre i Norge.
www.google.org/flutrends/intl/sv/se/

Youtube som radio
Saknar du Beatles på Spotify? Då kan den nya Tuberadio.fm vara ett alternativ. Här kan du lyssna på låtar från Youtubes miljontals musikvideor. Själva musikvideon visas vid sidan i litet format. Fördelen framför vanliga Youtube-sökningar är att du får bättre överblick, medan nackdelen förstås är att många Youtube-klipp har ganska dålig ljudkvalitet.
www.tuberadio.fm

Gratismusik utan program
Tuberadio är inte den enda tjänst som utmanar Spotify. Grooveshark är ett alternativ som körs direkt via webbläsaren. Grooveshark har ett smidigt sökläge som sorterar riktigt bra på artisten du söker på. Alla artister finns inte på sajten, men det finns faktiskt förvånansvärt många kändisar att lyssna på.
www.grooveshark.com

Så säker är datorn
Många datorer har säkerhetshål som gör att de riskerar att utsättas för virusattacker och intrång från hackare. Post- och telestyrelsen har därför lanserat en uppfräschad version av sin tjänst Testa datorn. Precis som tidigare är tjänsten gratis och kräver ingen inloggning.
www.testadatorn.se

Släktträd i siffror
Med hjälp av den nya statistikfunktionen hos släktsajten Myheritage kan du få veta mer om din släkt. Vad är exempelvis det vanligaste namnet? Var bor de flesta? Vem blev äldst i släkten? Myheritage, som tidigare hette Kindo, är ett digitalt släktträd. Du matar alltså in information om alla släktingar du känner till. Du kan även bygga släktträdet tillsammans med andra. Bjuder du in personer och ger dem tillgång till ert släktträd kan alltså fler komplettera. Statistikfunktionen blir förstås mest intressant för alla som har ett stort träd med många namn.
www.myheritage.com

Matte med kändisarna
Matematik är svårt, men sajten Matteboken gör allt lite lättare. Här förklaras nämligen grunderna i matematiken på ett lättbegripligt sätt. Och alla som tycker att vanliga matte­lärare är tråkiga kan klicka på avdelningen Kändismatte. Här förklarar exempelvis Dogge Doggelito och Christer Fuglesang matematiska samband.
www.matteboken.se

Berlin för 64 spänn!
Med lågprisflygen går det att resa billigt. Att hålla reda på vilka bolag som flyger på vilka destinationer kan vara krångligt, men med Flycheapo blir det lättare. Klicka bara på Route Search och välj exempelvis så ser du vilka lågprisbolag som flyger mellan två destinationer. En annan bra sajt för att hitta bra flyg är Skyscanner. Här kan du välja att söka billigt flyg oavsett destination under en hel månad. I skrivande stund går det exempelvis att hitta tur och retur-biljetter till Berlin för 64 kronor!
flycheapo.com
skyscanner.se

Busväder i byxfickan
Det finns gott om vädersajter på internet, men för den som inte har tillgång till dator blir urvalet lite mindre. Finländska Foreca har dock en utmärkt svenskspråkig mobilsajt. Välj ort så får du se prognosen för de kommande 10 dagarna. Det finns även kartor över vind, moln, nederbörd och temperatur.
foreca.mobi

Köp nyårsvinet online
Vad sägs om österrikisk nyårschampagne eller samma vin som fursten av Liechtenstein brukar dricka? Handlavin är en nystartad vinbutik på nätet som säljer vin från Österrike. Du måste köpa minst sex flaskor och du får dem levererade hem till dörren. Eftersom ­Handlaviner betalar svensk alkoholskatt är försäljningen helt laglig – men du kan inte heller räkna med några jätteklipp.
www.handlavin.se

Utmana chefen på jullovet
Runt jul och nyår brukar de flesta lova att börja ett mer hälsosamt liv. Funbeat är en av de sajter som kan hjälpa dig att hålla dina nyårslöften. I grund och botten är det här en träningsdagbok där du kan skriva in dina träningsresultat. Utifrån de här siffrorna kan du få diagram som visar hur du uppfyller dina mål. Men det går även att jämföra dig med andra. Du kan exempelvis utmana din chef, svärmor eller granne för att sporras att träna mer.
www.funbeat.se

Här hittar du skidspåret
Promenad eller skidåkning? Oavsett hur du vill träna kan Stigoteket hjälpa dig att hitta till gångs­tigen eller skidspåret. Sajten är inte överdrivet snygg men desto mer nyttig. Genom att ange län och stad får du upp en lista över bra ställen att gå, åka skidor, paddla eller på andra sätt röra sig i naturen. Om du sedan klickar på en viss led får du veta mer om den. Totalt finns över 700 mil leder i hela Sverige.
www.stigoteket.se

Testa dig själv!

Ibland känner man sig själv lite för dåligt. Då kan en ”testa dig själv-formulär” komma till nytta. Tidningen Iform har gott om självtester. Genom att svara på olika frågor kan du exempelvis ta reda på om du får i dig tillräckligt med kalk, om du har ett bra immunförsvar och om du äter sunt.
iform.se/tester

Kolla snödjupet
Du behöver inte åka upp till fjällen och upptäcka att du har åkt till en anläggning utan snö. Snörapporten är en sajt som samlar information om snöläget i de svenska skidanläggningarna. Du kan exempelvis välja att bara visa anläggningar med ett visst snödjup eller kolla det aktuella läget på den anläggning du är intresserad av.
snorapporten.se

Ät nyttigt med lightomaten
Hälsa handlar förstås inte bara om träning. Kosten är minst lika viktig, och ett bra sätt att må bättre är att minska på salt, socker och fett. Matsajten Tasteline har en smart tjänst som heter Lightomaten. Det hjälper dig att laga maträtter som du gillar, men på ett mer hälsosamt sätt.
www.tasteline.com/halsa/lightomaten

Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta

Copyright © 1996 - 2020 International Data Group

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
  • TechWorldFör it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
  • Topp100Sveriges bästa sajter och nättjänster.
Stäng