De flesta omoderna tekniker dör självmant även om många klamrar sig fast alldeles för länge. Disketter, personsökare och handdatorer är bara några exempel som gått hädan de senaste åren, saknade av ingen.

Men flera stenålderstekniker vägrar fortfarande att dö, trots att de passerat bäst-före-datum för länge sedan. PC för Allas amerikanska systertidning Computerworld listar tekniken som ska dö 2010.

1. Faxen
De flesta dokument som faxas är från början digitala. Det digitala dokumentet skrivs ut på papper, matas in i faxen som gör det digitalt igen och sänds sedan genom analoga ljud.

Samma procedur, fast omvänd, görs sedan av mottagaren (oftast skannas eller skrivs ju faxen in i ett nytt dokument). Nu har informationen var digital fyra gånger, i pappersformat två gånger och ljud en gång!

Och inte är det säkert för fem öre. Den dåliga överföringskvaliteten gör det superenkelt att klistra dit en fejkad signatur utan att det märks.

Det är dags att e-posten tar över för gott.

2. Cigg-uttaget
Biltillverkarna började med cigg-uttaget redan på 1920-talet och förfinade tekniken under 50-talet. Trots att cigg-uttagen har flera decennier på nacken så har bilindustrin valt att behålla denna otympliga kontakt som standard.

Bilar borde istället utrustas med samma kontakter som för vägguttag och ha en inbyggd konverterare för att erbjuda 230 volt. Ett anat alternativ är usb-kontakter för att ladda mobiltelefoner och annan utrustning.
Nästan ingen röker längre i sin bil, men nästan alla har en mobiltelefon eller annan pryl som behöver laddas.

3. WWW
Under internets begynnelse lade man till förkortningen ”www” framför alla adresser för att poängtera vilken typ av protokoll som användes. Exempelvis så användes www.idg.se för att markera att det handlade om IDGs webbserver och ftp.idg.se för att markera att det handlade om IDGs ftp-server.

Prefixet ”www” behövs dock inte längre eftersom alla fortfarande vet vad en internetadress är för något, och det tar endast upp onödigt utrymme. Vi har redan lagt av med att skriva ut ”http://” så det är hög tid att lägga av med ”www” likaså.

4. Visitkort
Det finns inte längre något skäl till att fylla våra plånböcker med små pappersbaserade visitkort som kräver hundratusentals träd varje år. Skicka uppgifter via Vcards, e-post eller sms.

5. Fasta telefonlinjer
I dag har mer eller mindre alla människor en mobiltelefon. Det finns inte längre något skäl att använda ett fast telefonnät till något annat än internet. En mobiltelefon ger möjligheten att ta med numret vart du än går, ta emot textmeddelanden och har en utmärkt telefonsvarare. Vad är fördelen med ett fast telefonnummer?

6. Videouthyrningsbutiker
Tiden har kommit då riktiga tjänster för filmuthyrning och nedladdning över internet börjar växa till sig. Det finns inte längre något skäl till att behöva slösa energi och bensin på att åka till en videobutik när vi borde kunna få tillgång till alla filmer på nätet istället.

7. Musik cd-skivor

Itunes om någon har bevisat att det inte längre behövs dyra cd-skivor för att sälja musik. Det finns inga som helst fördelar med cd-skivor jämfört med musik som sprids på digital väg. Cd-skivor är inte miljövänliga, de är känsliga för repor och är klumpiga att bära omkring på. Det är dags att helt gå över till att lagra vår musik digitalt.