En undersökning genomförd av analysföretaget Changewave Research under december visar att efterfrågan på Android-telefoner har ökat markant under det sista kvartalet i fjol.

Undersökningen baseras på intervjuer av 4 000 amerikanska konsumenter i december och visar att intresset ökade med 250 procent jämfört med när undersökningen gjordes i september.

I september så uppgav endast sex procent av de tillfrågade att de planerar att köpa en mobiltelefon med Googles operativsystem, Android. I december hade siffran hoppat upp till 21 procent.

Iphone ligger fortfarande i topp som den mest eftertraktade mobiltelefonen då 28 procent av de tillfrågade uppger att de planerar att köpa en Iphone inom tre månader. Iphones placering har dock sjunkit något jämfört med september då siffran låg på 32 procent.

En av de största vinnarna under det sista kvartalet 2009 är Motorola som släppte den Android-baserade Motorola Droid i slutet av förra året. I september var Motorolas marknadsandel bland smartphones endast en procent. I december hade företaget kapat åt sig hela 13 procent av marknaden.

De stora förlorarna är Windows Mobile och Palm. Intresset för Palm halverades under samma tidsperiod från sex procent till tre procent. Windows Mobile tappade även kraftigt och gick från nio procent till sex procent.

IDG News