Om du sitter och funderar på att bygga en HTPC, då är processorvalet i det närmaste självklart numera. Intels nya Core i3-processorer passar perfekt till bygget med egenskaper som integrerad grafik, låg strömförbrukning och strömmande Dolby True HD- och DTS HD-MA-ljud över HDMI till ett bra pris.

Core i5-processorerna skulle också vara perfekta om det inte vore för en sak – priset. De är helt enkelt inte värda vad de kostar för närvarande, anser man på Anandtech.

Ett annat område där de nya Core i3- och -i5-processorerna utmärker sig är som bas för företagsdatorer. Är säkerhet viktigt på företaget så kan du, om du kör med de nya processorerna, ha hårddisken krypterad, och därmed ha företagshemligheterna bättre skyddade, utan att det påverkar prestanda negativt i speciellt hög grad.

Tester visar att du bara tappar cirka 18 procent jämfört med om du körde mot en okrypterad hårddisk. Men även här är det i3-processorerna som är värda pengarna.

De nya i3- och i5-processorerna har grafikprocessorn integrerad i samma krets som processorn, inte på samma kiselbricka men väl i samma paket. Den nya grafikprocessorn, som processorjätten kallar Intel HD Graphics, har förbättrats rejält jämfört med Intels tidigare integrerade lösningar.

Men den matchar inte AMD:s bästa integrerade lösningar. Du som spelar spel bör fortfarande skaffa dig ett riktigt grafikkort om du vill ha bildkvalitet och prestanda, oavsett om du kör en AMD- eller en Intel-baserad dator.

En svaghet hos de nya processorerna är att Intel flyttat ut minnesstyrenheten från kiselbrickan som innehåller processorn och istället stoppat in den på grafikbrickan, fortfarande i samma krets. Det här ger visserligen grafikdelen snabbare tillgång till minnet, men för processorn går det istället långsammare.

Därför förlorar de nya Clarkdale-baserade Core i3- och i5-processorerna nästan en tredjedel i minnesprestanda, jämför med de Nehalem-baserade Core i5- och i7-processorerna.

I många fall står Core i3-processorerna sig bra mot AMD:s Phenom II X4, men framför allt när det gäller videokodning och 3d-rendering så är AMD-processorernas fyra kärnor överlägsna Intel-processorernas två. Core i5 661, med sin snabbt klockade grafikprocessor, år visserligen snabbast av de Core i5- och i3-processorer som sajten Anandtech testat, men skillnaden mellan den och i3-processorerna är aldrig så stor att det är värt pengarna.

Du som överklockar kommer dessutom att gilla de nya Core i3- och i5-processorerna som har riktigt bra överklockningspotential. Anandtech lyckades ta Core i5 661 från standard 3,33 gigahertz till nära 4,3 gigahertz med originalprocessorkylaren.