Med över 350 miljoner användare arbetar Facebook nu på att ta fram ett smartare system för hur användarna blir vänner med varandra på tjänsten. I dagsläget kan en användare välja att acceptera eller ignorera en vänförfrågan.

Väljer användaren att ignorera förfrågan så kommer personen som skickade förfrågan inte att få någon bekräftelse på det, och skickar därför ofta ytterligare förfrågningar till mottagaren. Det kan också röra sig om försök till spam nätfiskeattacker vilket är växande problem på Facebook.

Enligt nyhetstjänsten Inside Facebook håller Facebook på att testa ett nytt system för att lösa problemet. Det nya systemet ska ge användare möjligheten att uppge att de inte känner personen som försöker skicka en vänförfrågan. Användaren ska även kunna markera en vänförfrågan som spam och rapportera personen till Facebook.

Facebook har dock ännu inte tagits ställning till vad som händer om en person väljer att han eller hon inte känner personen som skickat vänförfrågan.

- Vår säkerhetsgrupp håller för närvarande på att testa den här funktionen så att vi kan begränsa antalet vänförfrågningar och möjligheten till spam, säger en talesman för Facebook till Inside Facebook.