Hur ofta har du behövt ta några extra steg bakåt för att få med hela tjocka släkten som är på besök, eller att fånga kompisgänget i en bild? Att stå nära och få till en bred bild är ofta omöjligt. Inne i den trånga lägenheten sätter väggarna stopp, så antingen får ni passa på när ni är ute någonstans – eller helt enkelt strunta i att ta bilden.

Men med bättre vidvinkel är det möjligt att klämma in allt bredare motiv i bilderna. Större vidvinkel i kamerorna har blivit vanligare på senare år, och i dag har så gott som alla kameratillverkare åtminstone en modell, ofta fler, med större bildvinkel.

Brännvidden helt avgörande
Kamerans brännvidd är vad som avgör bildvinkeln. Ju mindre brännvidd desto större bildvinkel. Bland de vanligaste brännvidderna för kompaktkameror är 35-38 millimeter, omräknat till 35-millimetersformatet.

Det ger dig ett ganska begränsat bildutsnitt jämfört med de större vidvinkligare brännvidderna 24-28 millimeter, men ligger nära det perspektiv som ögat ser.

24 millimeter är för närvarande den största vidvinkeln på marknaden hos nyare kompaktkameror, och i vårt test har fyra kameror denna bredare vidvinkel.

Olika sorters millimeter
Kamerans brännvidd mäts i millimeter och anger avståndet mellan objektivets brännpunkt och bildsensorn.

I kompaktkameror är det här avståndet naturligt nog mycket kortare än i kameror som använder det traditionella 35-millimetersformatet, som man ofta utgår från.

Men sensorn i en kompaktkamera är avsevärt mycket mindre än det traditionella formatet, och följaktligen måste brännpunkten ligga närmare sensorn för att ge en motsvarande bildvinkel.
Alla kamerorna i det här testet har sensorer som är 1/2,3 tum (6,16 x 4,62 mm). Den minsta brännvidden är 4,3 millimeter, vilket motsvarar 24 millimeter i det traditionella formatet, åtminstone rent teoretiskt.

Det betyder att även om bildvinkeln blir rätt så blir egenskaperna för skärpedjup helt annorlunda.

Främjar kreativiteten
Att plåta med vidvinkel är mer tillfredsställande och hjälper till att öka din kreativitet. Du kommer knappt att vilja gå tillbaka till ett standardobjektiv på 35 millimeter efter att ha använt vidvinkel. Varje millimeter spelar stor roll i vidvinkelvärlden.

Värt att beakta är att en bredare vidvinkel också påverkar bildkvaliteten på olika sätt. Dels kan skärpan i kanterna bli något sämre, ljusförluster gör hörnen mörkare och förvrängning av vertikala linjer blir tydligare.

Tar du närbilder blir förvrängningen ännu tydligare. Ska du ta porträtt är det därför bättre att stå en bit ifrån och använda zoomen, annars kan ansiktet bland annat bli rundare och få större näsa.