Referens. Med 35 millimeter blir bildutsnittet mycket snävt. Alla bilder är tagna från samma avstånd.Canon med bra vidvinkel


Hela dockfamiljen ryms i bilden. Men småttingarna i hörnen har blivit lite skeva.

Canon Ixus 200 ISEn pekskärm på tre tum och vidvinkel på 24 omräknade millimeter är några av de främsta egenskaperna hos Canon Ixus 200 IS. Kameran har också en tilltalande design med mjuka linjer, och är gediget byggd.

Det går utmärkt att bläddra bland bilderna på pekskärmen genom att dra fingret över skärmen. Du kan förstora i bildvisningsläget genom att peta på skärmen.

I fotograferingsläget kan du bland annat bestämma var den ska fokusera genom att peka på det aktuella området. Men för att komma åt menyerna måste du använda knappar som vanligt. Så det är ingen helgjuten pekskärm, snarare en hybrid som gör den lite mer omständlig att använda.

Du kan förstås strunta i pekskärmen och enbart använda knapparna, men då missar du förstås lite av tjusningen med pekfunktionerna.

Ixus 200 IS är relativt snabb. Starttiden till första bilden är 1,88 sekunder och slutarfördröjningen så gott som omedelbar. Autofokus svarar också rätt bra, medan bild till bild-tiden hör till de långsammare i testet med omkring tre sekunders väntetid.
Det här är en sikta och tryck-kamera som levererar fullt acceptabla bilder, men bland nackdelarna märks bruset som redan efter iso 400 kan bli besvärande om du skriver ut stora bilder. Missfärgning i kanterna är ofta tydlig i många bilder med hög kontrast.

Pris: 4 000 kronor
Betyg:


Casio tar tusen bilder på raken


Även Casio får med samtliga familjemedlemmar, även här med sneda vinklar i kanterna.

Casio Exilim EX-h10 Casio Exilim EX-h10 har en makalös livslängd på batteriet. På en laddning klarar kameran att ta tusen bilder, tre till fyra gånger bättre än genomsnittet. Du kan plåta drygt 70 bilder varje dag under en 14-dagarssemester utan att behöva bekymra dig för att du glömde laddaren hemma.
De optiska egenskaperna är också imponerande med en 10-gångerszoom som sträcker sig mellan 24 och 240 millimeter omräknat till 35-millimetersformatet.

Kameran får betecknas som medelsnabb. Starttiden på 2,38 sekunder är, med tanke på att den måste skjuta ut ett kraftfullt zoomobjektiv, fullt acceptabel. Vi har inga klagomål på autofokus och slutarfördröjning; där har den så gott som omedelbar responstid. Däremot får du vänta mer än tre sekunder på att ta nästa bild.

Bildkvaliteten är inte fantastisk. Vid iso 400, 800 och ända upp till 1 600 producerar den användbara bilder, men redan vid lägre iso-värde börjar en rätt kraftig brusreducering smeta ut detaljer i bilden. Dagsljusbilder med hög kontrast får ofta utfrätta högdagrar, där detaljer i de ljusaste partierna försvinner. Dessutom är den kromatiska brytningen rätt så markant. Men det utmärkta objektivet ger en god skärpa och minimal distorsion.

Kameran har bra egenskaper. Den är utrustad med mekanisk bildstabilisering och ett ljusstarkt teleläge. Den är enkel att använda, menyerna lättbegripliga, och du kan anpassa åtta menyalternativ för snabb åtkomst.

Pris: 3 000 kronor
Betyg:


Intressant Fujifilm har 10 gångers zoom


Vidvinkel är inte fullt lika bred, men något skeva bildkanter gör sig ändå påminda.

Fujifilm Finepix F70 Den största nyheten hos kompaktkameran Fujifilm Finepix F70 EXR är naturligtvis den stora tio gångers optiska zoomen. Den spänner mellan 27 och 270 omräknade millimeter och ger både en hyfsat bred vidvinkel och ett närgånget teleläge.
Men kameran rymmer också en rad andra intressanta egenskaper. Det ökade dynamiska omfånget hjälper till att få fram detaljer i ljusa och skuggiga områden i bilden.

Kameran använder högsta upplösningen och tar två exponeringar samtidigt, med olika känslighet respektive dynamiskt omfång, och sätter sedan ihop de två exponeringarna till en bild i kameran. Priset du får betala för den bättre kvaliteten är en lägre upplösning. Men fem megapixel på en klart bättre bildkvalitet är ofta värd det.
Kameran är relativt snabb, om man bortser från starttiden, 2,68 sekunder, men tar vi hänsyn till att zoomobjektivet måste skjutas ut innan du kan ta en bild är så är det en godkänd starttid. Slutarfördröjningen är omedelbar och autofokus relativt snabb. Bild till bild-tiden är den bästa i det här testet, en dryg sekunds väntan till andra bilden är tagen. På åtta sekunder kan du ta fem bilder.
Bildkvaliteten är också utmärkt med klara, mättade färger, snygga hudtoner, fina detaljer och generellt lågt brus. Kameran har till stor del god kontroll över bildkvaliteten. Men en nackdel är att kromatiska avvikelser är mycket tydliga.

Pris: 4 000 kronor
Betyg:


Nikon är totalt fokuserad


Med 28 millimeter tappar vi två medlemmar, men skevheten gör sig påmind utåt kanterna.

Nikon CoolPix S640Nikon CoolPix S640 marknadsförs som en ultrasnabb kompaktkamera. Nikon påstår att den kan konkurrera med dslr-kameror vad gäller både starttid och autofokus. Och den är verkligen snabb. Som bäst fokuserar den under en tredjedels sekund.

Kameran reagerar extremt snabbt för det mesta. Den enda långsamma egenskapen är kamerans bild till bild-hastighet på strax under tre sekunder, då kameran helt ignorerar knapptryckningar. Annars svarar S640 otroligt kvickt. Du har din första bild på plats inom en knapp sekund. Det är svårt att slå.
S640 är en liten, utpräglad sikta och tryck-kamera. Den lämnar nästan ingen direkt kontroll till fotografen. Vitbalans och fokuspunkt är i huvudsak vad du kan påverka, samt en viss exponeringskompensation och två val för hur ljusmätningen ska ske. Utmärkt för dig som inte gillar att mixtra med inställningar men vill ha en kamera som agerar snabbt och ger bra bilder.
Kameran utmärker sig med en vidvinkelobjektiv på 28 millimeter och zoomomfånget är på motsvarande 28-140 omräknade millimeter.

Även om bilderna uppvisar brus redan vid iso 100 är det väldigt fint och under kontroll. Vid iso 400 är det fortfarande möjligt att skriva ut medelstora foton eftersom endast mycket fina detaljer är allvarligt påverkade. Iso 800 och 1 600 kan användas i nödfall.
Bildkvaliteten är god med naturliga färger och hyfsat skarpa detaljer. Vitbalansen klarar de flesta situationer bra och objektivet skapar ingen störande distorsion.

Pris: 3 300 kronor
Betyg:


Olympus för den lekfulle nybörjaren


Här märks skevheten i kanterna, de två dockorna på varje sida är uppenbart skeva.

Olympus FE-5020 Olympus FE-5020 är en instegsmodell med enkel design, enkel hantering och lågt pris. Vad som sticker ut är den breda vidvinkeln på hela 24 omräknade millimeter. Tillsammans med en fem gångers optisk zoom skiljer den sig från andra kameror i samma klass, vilka vanligtvis har tre gångers zoom. Den är också liten och smidig, har ett auto allting-läge som känner av motivet och justerar inställningarna automatiskt.

En kul funktion är en uppsättning av fyra så kallade magiska filter, som ger mer mättnad, speciella färgtoner, utdragna bilder och skissartad teckning av motivet. Men de är mer på lek än allvar.
Bildkvaliteten är i övrigt rätt medelmåttig och skulle må bra av en del efterarbete. Men det skulle ju förta vitsen med en användarvänlig nybörjarkamera. Färgerna känns bleka och matta. Högdagrar blir ofta utfrätta och kromatisk aberration förekommer där kontrasten är hög.

Brus blir störande från iso 400 och uppåt, och eftersom den förlitar sig på elektronisk stabilisering fick vi flera bilder med skaknings-oskärpa, något som en bättre bildstabilisering skulle ha klarat av.
Första bilden efter start tar mindre än två sekunder och slutarfördröjningen är riktigt snabb. Men autofokus tar lite väl lång tid på sig och värre är det med bild till bild-
hastigheten. Mellan tre och åtta sekunder mellan bilderna är lång tid. Fem bilder tog oss 22 sekunder att plåta.
FE-5020 gör vad den ska, men inte mer.

Pris: 2 200 kronor
Betyg:


Panasonic bjuder på förlängd zoom


25 milllimeter beskär motivet något och vi ser igen fenomenet med sneda kanter.

Panasonic Lumix ZX1 Panasonic Lumix ZX1 är också i huvudsak en sikta och tryck-modell, men har fått en åtta gångers optisk zoom och en vidvinkel på 25 omräknade millimeter. Zoomomfånget på motsvarande 25-200 millimeter kombinerat med en förbättrad bildstabilisering gör att den klarar av att ta riktigt skarpa bilder – även handhållet och i sämre ljus.

Kameran har också utrustats med en extra optisk zoomfunktion som ökar omfånget till motsvarande 15,6 gånger, om än med följd att upplösningen faller till tre megapixel.
Eftersom det är en ren sikta och skjut-kamera utan några verkliga manuella kontroller, så är kameran inte särskilt komplicerad med en massa knappar eller reglage. Den har 29 motivlägen och intelligent auto som strävar efter att dig de bästa exponeringarna i varje fotosituation.

Bland motivlägena finns det användbart läget ”Hög dynamisk bild” som justerar exponeringen i ojämnt upplysta miljöer. Den ökar kontrasten mellan detaljer i skuggiga områden, tar fram mer detaljer och skapar mer levande färger överlag.
Enligt Panasonic är autofokus ultrasnabb, men i våra mätningar blev den inte snabbare än 0,58 sekunder, vilket tillsammans med Olympus, är den långsammaste autofokusen i testet.
Ändå är det inte långsamt.

ZX1 levererar bilder av mycket god kvalitet. Fullt användbara bilder vid iso 100-400. Vid iso 800 framträder en del brus och brusreduceringen börjar äta på fina detaljer. Iso 1 600 är ännu brusigare och detaljnivån blir här snabbt sämre, men med klara färger är de ändå okej för små utskrifter och webb.

Pris: 3 800 kronor
Betyg:


Pentax kan fokusera på en hel skolklass


27 millimeter räcker inte för att få med samtliga i bild. Kanterna blir något sneda.

Pentax P80 Föregångare P70, men har utrustats med hd-upplösning för videoinspelning, och klart snabbare autofokus.

Kameran har en enkel och ren utformning med endast de nödvändigaste knapparna på baksidan, och menyerna är lättanvända och överskådliga.
Ansiktssökande autofokus och exponering finns inbyggt liksom automatisk plåtning när kameran upptäcker ett leende ansikte. Upp till 32 ansikten kan den hitta, även dem med kinden vänd mot kameran.

Den har ingen optisk bildstabilisering, men en bra
pixelspårande skakreducering för att minska rörelseoskärpa, vilket är en form av digital skakreducering.

P80 tillhör inte de snabbaste kamerorna. 2,35 sekunder var den kortaste tiden vi lyckades åstadkomma i dagsljus innan första bilden var på plats. Slutarfördröjningen är okej, bilden tas omedelbart när du har förfokuserat. Med autofokus var den snabbaste tid vi kunde registrera 0,28 sekunder, vilket är acceptabelt men inte ultrasnabbt. Sedan får du vänta omkring tre sekunder innan du kan ta nästa bild. Efter de fyra första bilderna dröjer det sedan över fyra sekunder till nästa.

Bildkvaliteten är bra för en ultrakompakt. P80 levererar foton med klara, naturliga färger och fina detaljer. Skärpa och detaljer klarar den bra tills brusreduceringen börjar göra åverkan redan från iso 400. Men gör du små utskrifter är även iso 400 gångbart.

Pris: 2 300 kronor
Betyg:


Tung Samsung med stor zoom


Ingen höjdare att stå längst ut i en gruppbild. Här med 24 millimeters brännvidd.

Samsung WB500 Tyngst i testet och även störst till omfånget. Anledningen är att den har en kraftfull 10-gångerszoom, vilken kräver utrymme. Brännvidden sträcker sig mellan 24 och 240 millimeter, vilket innebär rejält tilltagen zoom för en kompaktkamera, och utgör samtidigt en ordentlig vidvinkel.

WB500 har bra manuella lägen där du kan välja bländare och slutartid själv och inte vara helt hänvisad till kamerans automatik. Det är visserligen bara två bländarsteg du kan välja men slutartiden sträcker sig mellan 1/1 500 sekund och 16 sekunder.
Kameran gör bra ifrån sig. Starttiden till du har tagit den första bilden är strax under tre sekunder. Inte supersnabbt, men zoom-objektivet är större än genomsnittet och måste skjutas ut innan du kan ta en bild. Det gör att starttiden ändå blir godkänd. Autofokustiden ligger nära genomsnittet. Med förfokusering tar kameran 0,08 sekunder på sig innan den bestämmer sig för att ta bilden. Utan förfokusering tar det mindre än en halv sekund. Du får vänta omkring två sekunder mellan exponeringarna. Med blixt tar det ytterligare drygt en halv sekund.

Bildkvaliteten är godkänd med en bra detaljåtergivning i de flesta fall, åtminstone innan brusreduceringen börjar tära på detaljerna från iso 400 och uppåt. Men bilder upp till iso 800 är användbara även om bruset är märkbart. Färgerna är levande och klara, vilket ger alltigenom fina bilder.

Pris: 3 300 kronor
Betyg: