Ett till datorn. Ett till mejlen. Ett till Facebook. Ett till banken. De flesta av oss har många lösenord att hålla reda på. Väldigt många.

PC för Alla har frågat över 5 000 datoranvändare om deras lösenordsvanor, och det visar sig att över hälften av dem har minst fem lösenord att komma ihåg.

För många betyder det problem. En av tio glömmer sitt lösenord varje vecka.

– Jag minns aldrig mina lösenord, berättar en av deltagarna i vår undersökning. I stället klickar jag på ”glömt ditt lösenord” och får ett nytt skickat per mejl.

Eftersom det är svårt att komma ihåg sina lösenord är det många som fuskar med säkerheten. It-experter avråder från att använda personlig information, och tycker inte att man ska återanvända och modifiera gamla lösenord – men det här gör var tredje läsare.

– Alla mina lösenord har någon slags ­personlig koppling till mig, erkänner en deltagare.

Ett annat råd säkerhetsexperterna brukar ge är att det är viktigt att byta lösenord ofta, men det här är det inte många som följer. Två av tre gör det mer sällan än en gång per år.

– Jag byter aldrig lösenord om jag inte måste. Det är enklast att alltid använda samma, säger en läsare.

Lösenord är i dag den i särklass vanligaste lösningen för att logga in, men PC för Allas läsare är inte nöjda. Mer än en tredjedel svarar att de helst skulle logga in med fingeravtrycks­läsare.

– Jag köpte ett tangentbord med fingeravtrycksläsare och nu är livet betydligt enklare, svarar en av dem.

Säkerhetsdosor, alltså sådana som används i många nätbanker, är också relativt populära liksom kortläsare i datorn.

Däremot gör PC för Allas läsare tummen ned till de engångskoder som bankerna en gång använde. Inte ens fyra procent föredrar det här.

Kreativiteten är dock stor på alternativa inloggningsmetoder och bildigenkänning lockar många.
– Datorns webbkamera borde ju känna igen mig, är ett förslag.

Bilder på personer eller symboler man ska klicka på i rätt ordning, är ett annat liksom att det borde gå att använda mobiltelefonen för att logga in på datorn.

En annan, mer djärv lösning skulle vara en helt ny inloggningspryl:
– Jag skulle vilja ha ett chips i en ring eller berlock, som jag alltid bär på mig. Den skulle vara som gamla tidens soldatbricka, fast mindre. Den skulle alla datorer, bankomater och kortläsare i butiker kunde läsa av.