Världens bästa vidvinkel – 360 grader direkt i kameran

Kinesisk panoramakamera fotar i 360 grader
Det kinesiska företaget E-filming marknadsför en, nej faktiskt två, digitala kameror som kan fotografera i upp till 360 grader.
Omkring tolv sekunder tar det för kamerorna att gå varvet runt och ta en bild. Pano Shot HC27 och NC91 heter modellerna, och de kostar sina modiga 120 000 respektive 700 000 kronor.
Utöver traditionell användning för vidvinkliga gruppbilder eller stora landskapsvyer, kan användningsområdena enligt företaget sträckas ut och inkludera all typ av dokumentation från bland annat olika typer av vetenskaplig forskning till lantmäteri.
www.panoshot360.com

Maximal vidvinkel för övervakning
Olympus har utvecklat en kamera med en lins som tar en bild som visar allt runtomkring den. Kameran innehåller en enda lins som täcker 360 grader horisontalt och 180 grader vertikalt, vilket är större än någon har åstadkommit tidigare.

Kameran är tänkt att locka företag i övervakningsbranschen eller för andra ändamål där man vill ha full kontroll.
www.olympus.se

Så tar du egna 360-gradiga bilder
Vill du själv ta 360-gradiga bilder finns tillbehör som du kan montera på din egen kamera om den har ett objektiv med gänga.
Ett av dem är 0-360 Panoramic Optic som i en enda bild tar hela 360-gradiga panoramat och vars specialdesignade spegel reflekterar bilden 115 grader vertikalt. Ett annat, känt som Go Pano One-Shot Panoramic, använder liknande teknik och kan kopplas till de flesta digitala system- och kompaktkameror.
Med båda objektiven följer ett program för att skapa panoramavyer av bilderna. De två modellerna kostar omkring 4 200 kronor styck.
www.0-360.com
www.eyesee360.com/gopano