Det nya lagförslaget som kan komma att klubbas igenom i slutet av januari skulle betyda att landets invånare måste ansöka om tillstånd från landets myndigheter för att ladda upp videoklipp på internet.

Lagförslaget är tänkt att skydda personer från att hängas ut på webbplatser såsom Youtube innan de har en chans att försvara sig.

Det nya lagförslaget har dock skapat stora motsättningar bland flera italienska jurister. Under en presskonferens i torsdags förra veckan protesterade oppositionspartiernas jurister mot lagförslaget.

- Lagförslaget jämställer publiceringen av bilder på webben med de krav som finns inom televisionen där det krävs tillstånd. Att införa ett sådant krav för privatpersoner betyder stora begräsningar inom yttrandefriheten, uppger Paolo Gentiloni lagstiftare inom det demokratiska oppositionspartiet i Italien.

Lagförslaget skulle i praktiken betyda att italienska medborgare måste ansökan om tillstånd för att ladda upp sina semestervideoklipp på webbtjänster som Youtube.

- Italien har nu anslutit sig till samma typ av censur som existerar i länder som Kina, Iran och Nordkorea, säger Vincenzo Vita vid det demokratiska oppositionspartiet.

IDG News