I början av månaden släppte Google under buller och bång sin första mobiltelefon – Nexus One. Operativsystemet är såklart Googles egna Android. Telefonen görs av HTC, samma tillverkare som också gör Androidtelefonerna Magic och Hero.

Än så länge säljs bara Nexus One till USA, Storbritannien, Singapore och Hong Kong. När och om Nexus One kommer till Sverige är inte bestämt. Försöker du beställa telefonen från Googles webbutik möts du av meddelandet: ”Tyvärr, Nexus One är inte tillgänglig i ditt land”.

Men det hindrade inte it-chefen på PC för Allas förlag, IDG, att få tag på ett alldeles eget exemplar. Niclas Söderlund kategoriserar sig själv som ”otrolig prylnörd” som köper tio mobiler per år!

Därför kunde han såklart inte vänta på en eventuell Sverigelansering, utan använde en av de amerikanska webbutiker som specialiserat sig på att agera mellanhänder till internationella köpare. Butiken beställer helt enkelt Nexus One till sig själv och skickar sedan vidare till sina utländska kunder.

nexus one i handen
Niclas Söderlund var tvungen att ha nya Nexus One - direkt!

Kan man lita på såna säljsajter?
– Jag köpte min första Iphone från samma ställe. Dessutom kollade jag på forumet Swedroid och såg att ett tiotal svenskar redan köpt och fått Nexus One därifrån.

Så det kändes helt säkert?
– Nä, men jag var tvungen att ha telefonen nu. (skratt)

Hur mycket kostade telefonen med alla extrakostnader?

– 6400 kronor. Då ingår tull, frakt, svensk moms och kalifornisk skatt. Jag tycker inte det är så dyrt jämfört med en olåst Iphone eller en avancerad Sony Ericsson-telefon.

Är det någon funktion som inte fungerar i Sverige?

– Det enda extra som behövs är en adapter för svenska strömuttag, kostar några tior på Clas Ohlson. Nexus One är som vilken olåst 3G-telefon som helst, den funkar utan problem med alla svenska operatörer.

Hur fungerar garantin?
– Vad jag förstår gäller garantin 24 månader i Europa oavsett var man köpt telefonen. Det är HTC som reparerar.

Bryter man mot någon lag när man köper Nexus One på det här sättet?
– Nej. Man gör inget som är förbjudet.


Här är Niclas Söderlunds tips för att beställa från mellanhänder:

  • Ta reda på var alla andra svenskar beställer ifrån. Då undviker du att blir en försökskanin som blir blåst på varan eller pengarna.
  • Fuska inte med tulldeklarationen, betala moms- och tullavgift. Annars kan du få obehagliga samtal från Tullen.
Tänker du köpa Googles Nexus One?
Det är inte längre tillåtet att rösta.